Impozitul de 1-3% pe profiturile marcate la bursă, proiect mai vechi al Bursei de Valori București și Asociației Administratorilor de Fonduri și preluat în inițiativă legislativă de deputatul Sebastian Burduja, a fost adoptat de Senat și pleacă acum spre Camera Deputaților, for decizional.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
Modificarea legislativă, care prevede reducerea interacțiunilor cu Fiscul a investitorilor de portofoliu, a trecut o fază importantă în Parlament. Senatul a adoptat proiectul de lege privind reținerea la sursă a impozitului pentru veniturilor obținute pe bursă și reducerea acestuia la 1% pentru deținerile mai mici de 1 an și la 3% pentru tranzacții.
Plecat în procesul legislativ în luna octombrie a anului trecut ca inițiativă a unui grup de 50 de parlamentari din care cel mai vizibil a fost deputatul PNL Sebastian Burduja, proiectul de modificare a legii 227/2015 a Codului Fiscal pentru impunerea câștigurilor din tranzacționare a primit votul primei camere, după ce în prealabil în raportul comisiei sesizate pe fond au fost adăugate 21 de amendamente.
CITEȘTE ȘI Alro - planuri pentru redeschiderea tuturor celor 5 hale de electroliză, dar începând cu 2023Cel mai important dintre acestea este acela că legea va avea aplicabilitate de la 1 ianuarie 2023, lăsând astfel sub incidența vechilor prevederi anul 2022 în care câștigurile sunt compensate de pierderi și apoi declarate de investitori către administrația fiscală.
Conform proiectului – de mai mult timp vizat, la cererea pieței de Bursa de Valori București și care a avut un vârf de lance în Asociația Administratorilor de Fonduri (AAF) – determinarea câștigului sau a pierderii cu instrumentele financiare se face de către intermediar, urmând ca tot acestuia să-i revină obligația pentru calcularea și reținerea la sursă a impozitului la încheierea fiecărui transfer sau operațiune.
Un amendament delimitează strict la 365 de zile termenul de deținere de la care un instrument financiar vândut cu profit are câștigul impus la 1% sau la 3%. După adoptarea de către Senat, proiectul de lege pleacă spre Camera Deputaților care este și cameră decizională.
Senatorii din Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piața de capital au mai adus amendamente care aduc clarificări în special în problema marcării câștigurilor pe poziții de instrumente derivate, a obligațiilor aferente intermediarilor care oferă aceste produse, dar și despre asimilarea la venituri bursiere a dividendelor și dobânzilor sau acordarea codului fiscal persoanelor fizice nerezidente care tranzacționează prin intermediari activi în România.