La 2 luni de la votul în AGEA de la SIF Transilvania pentru operațiunea de răscumpărare care vizează 7,5% din acțiuni, programul nu a înaintat, oferta având nevoie de o evaluare a acțiunilor COMCM Constanța și de un prospect avizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Deși directorul de un sfert de veac al SIF-ului, Mihai Fercală, neagă, investitorii și profesioniștii pieței apreciază că mișcarea ar fi cu dedicație și ar viza scoaterea pe cale amiabilă din acționariat a omului de afaceri Constantin Frățilă. „Ditamai societatea se mișcă pentru un om!”, spune un fost broker.
SIF Transilvania (SIF3) lucrează la prospectul pentru oferta publică de răscumpărare inedită în piața de capital românească care include și o componentă de schimb de acțiuni. Documentația care urmează să fie depusă la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ar trebui să conțină și o evaluare a societății COMCM Constanța (CMCM), al cărei pachet majoritar va fi oferit de SIF-ul cu sediul în Brașov pentru dobândirea a 6% din acțiunile proprii.
În piață persistă imaginea că este o operațiune ciudată, în care una dintre societățile-fanion ale bursei acceptă să deruleze o operațiune specială pentru un singur om, respectiv pentru fostul arbitru de fotbal Constantin Frățilă, cel care, conform ultimelor date centralizate de supraveghetorul pieței la jumătatea lunii trecute, controlează indirect 5,11% din titlurile SIF Transilvania.
CITEȘTE ȘI OMV Petrom și-a majorat profitul: Vânzările de carburanți și electricitate au compensat scăderea veniturilor din comercializarea gazelorChiar dacă este un acționar relevant, Frățilă ar fi totuși un favorizat al sorții pentru ca SIF Transilvania să promoveze o operațiune de răscumpărare pentru el. „Când am citit, m-a pufnit râsul”, spune Rareș, profesionist al pieței care a părăsit acum un deceniu bursa, după ce acumulase o experiență de peste 10 ani în piața de capital românească. „Ditamai societatea se mișcă pentru un om!”, a declarat acesta într-o discuție cu Profit.ro. „Nu se poate să se miște o societate așa, măcar dintr-o anumită mândrie...”
La Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor din 6 martie, în care a fost votat programul de răscumpărare, directorul SIF Mihai Fercală a negat cu vehemență aserțiuni existente în acest sens. „Nu numai domnul Frățilă, teoretic, poate fi interesat de a schimba acțiunile pe care le deține.”
Amintind în fața acționarilor de conflictul de peste 7 ani și de litigiile avute cu grupul de interese al omului de afaceri Frățilă, șeful de un sfert de veac al SIF a insistat că „nu poate trage nimeni nicio concluzie că Mihai Fercală a vrut să-i facă lui Constantin Frățilă o favoare”. „Noi nu putem face nicio înțelegere absolut cu nimeni.”
Percepția era diferită pe holurile hotelului Aro Palace din Brașov unde a fost respectiva AGA. Chiar și cei favorabili lui Fercală mustăceau că de fapt despre asta ar fi vorba, dar directorul SIF este nevoit să facă aceste declarații pentru a nu afișa că operațiunea ar fi una preferențială sau discriminatorie între acționari.
Un „cuponar” a votat convins „pentru”, socotind că aceasta este modalitatea de a fi pus capăt conflictului dintre conducerea SIF și constănțeanul Frățilă. „E corect ce propun ei”, a afirmat acesta într-o discuție cu Profit.ro. „Să plece Constanța și gata! Să nu se mai certe atâta...”
După publicarea la jumătatea lunii martie a deciziei AGEA în Monitorul Oficial, SIF Transilvania are un răgaz de 4 luni, până în miezul verii, pentru a obține avizul ASF pentru prospectul operațiunii de răscumpărare.
CITEȘTE ȘI Oltchim și-a cerut falimentul. Se speră încă la valorificarea activelor nevânduteLuând distanță față de piață și cu o privire relaxată, Rareș este frapat de insolitul operațiunii, că societatea admite să facă o compensare pentru un singur om. „Pentru cine? Pentru Bill Gates?!”, exclamă. „De râsul curcilor...”
Cel mai normal din punctul de vedere al pieței ar fi fost ca Frățilă să-și vândă acțiunile SIF3 deținute în piață, iar apoi, cu banii obținuți, să facă ofertă publică de preluare la COMCM Constanța (COMCM). Mișcarea transparentă amintită are neajunsul că presiunea la vânzare adusă pe acțiunile SIF Transilvania ar doborî prețul pentru societatea care deja este puternic discountată în piață față de activele nete.
În piață există percepția că acesta este contextul în care directorul Fercală ar fi ajuns la concluzia că este mai bine să folosească o ofertă de răscumpărare care să includă și un schimb de acțiuni, ca variantă mai puțin costisitoare pentru a facilita ieșirea din acționariat a lui Frățilă.
Rareș este contrariat: „Când vii cu chestii de genul ăsta și eu sunt acționar la tine – și o acțiune să am – eu nu o mai cumpăr pe a 2-a. De ce? Pentru că știu cine e la conducere...” I se pare inacceptabil ca societatea să se miște pentru un singur om. „Tu dacă vii cu o gândire de asta, că vine Onasis la tine și tu faci compensări, ce fel de business e ăsta?!”, zice fostul broker. „Când începi să faci compensări, nu e business...”
CITEȘTE ȘI Vești din Olanda pentru acționarii DigiDirectorul Fercală a afirmat în AGEA din martie că activul COMCM Constanța, un teren ”în buricul târgului”, pe Bulevardul Mamaia, este suficient de atractiv și ar putea veni chiar jucători din piața imobiliară pentru a cumpăra acțiuni SIF3 și a participa astfel la schimb. Afirmațiile cu privire la operațiunea cu dedicație pentru Frățilă le-a atribuit unor persoane „rău-voitoare”. „Cine vrea să facă scenarii și fabulații, poate să o facă. Investitorii serioși pe piața de capital nu țin cont de fabulațiile unor ziariști care se judecă cu SIF Transilvania pentru aberații afirmate în presă”, a declarat Fercală cu privire la cineva din presa locală brașoveană.
În piață, însă, persistă percepția existenței unei înțelegeri prealabile dintre conducerea SIF Transilvania și Frățilă. Aceasta a fost alimentată de AGA de bilanț de la COMCM, unde SIF-ul nu a venit pentru a asigura cvorumul. „De facto, se comportă de ca și când Frățilă este deja stăpân acolo”, declara pentru Profit.ro o persoană din piață.
CITEȘTE ȘI Cocktail servit la SIF MoldovaLui Rareș i se pare inacceptabil: „Eu să fiu în Consiliul de Administrație, mi-aș lua o cană de cafea, mi-aș pune-o în față și mi-aș scrie demisia. De ce? De rușine!” Se gândește la impactul din piață: „Cine vă mai cumpără vouă acțiuni și pentru ce?!”
Timp de mai mulți ani manager de portofoliu pentru o societate cu prezență regională, Rareș se pune în perspectiva acționarului: „Mie mi se pare că mă faceți de râs pe mine. Vă jucați cu demnitatea mea. Voi sunteți puși de mine acolo și vă jucați cu demnitatea mea...”
Calea i se pare una singură și ar trebui să excludă răscumpărarea cu schimb de acțiuni: „Ce înseamnă asta în fața acționarilor, să vină să mă compensez, eu ditamai compania pentru 5% pe care le are el? Nu ți se pare mai logic: dă-le drumul în piață, că noi ne revenim. Mie mi se pare mai moral. Compania o să meargă bine și dacă se duc la jumătate acțiunile; noi activele le deținem, suntem fond de investiții, nu ne interesează...”