Adrian Tănase, director general al Bursei de Valori București, spune, la conferința Piața de Capital.forum - Soluțiile dezghețării piețelor și depășirea crizelor, ediția a III-a, organizată de Profit.ro, că principala metodă pentru a debloca bursa și a crește lichiditatea în piața de capital este prin implementarea Contrapărții Centrale, condiție pentru existența unei piețe lichide a derivatelor.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Banca Transilvania, Bursa de Valori București și ING Bank, fiind transmis în direct și la PROFIT NEWS TV
„Încă din 2019 s-a luat decizia, cel puțin la nivelul BVB, de a investi 10 milioane de euro în acest proiect ca să avem o lichiditate mai bună în piață. De ce?
Pentru că, pentru a avea o lichiditate mai bună, trebuie să avem și oportunități mai multe din punct de vedere tranzacțional către investitorii care operează pe piața de capital din România, care este o piață, cel puțin din punct de vedere al pieței secundare, destul de simplă, se poate implementa o singură strategie long, și vrem să schimbăm acest lucru, adică să implementăm și altfel de strategii mai complexe, specifice investitorilor specializați, a căror prezență pe piața locală este foarte redusă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Aceștia creează lichiditate și dau strategii de investiții pe termen mult mai scurt. Lor le trebuiesc altfel de instrumente, care nu sunt disponibile acum și care vor fi disponibile odată cu lansarea Contrapărții Centrale. Ăsta e scopul acestui proiect, de a crește lichiditatea”, mai spune acesta.
Investitorii activi la bursă ar putea avea disponibile aceste instrumente începând cu finalul anului în curs sau începutul anului următor.
„Noi acum am depus dosarul, avem răspunsul ASF în ceea ce privește documentația care mai trebuie adăugată la dosar. Dosarul nu e complet. Noi lucrăm acum la completitudinea acestui dosar pe baza a ceea ce avem de la ASF și BNR ca documente ce ar trebui dezvoltate sau produse. Credem că se pot produce până cel târziu la sfârșitul lunii august. Sunt foarte multe care țin de aspecte tehnice, de sistem.
Au fost desfășurate două runde de testare a sistemului pe care urmează să implementăm împreună cu participanți la piață. Avem deja contract și un auditor IT, vor fi și auditate și, în momentul în care vom avea testele parcurse cu succes și auditul pe aceste teste unul ok, care să fie accepte de către ASF, considerăm că dosarul este complet și că de la acel punct putem porni pe drumul autorizării.
Noi credem că este fezabil ca autorizarea, dacă noi avem dosarul complet până la sfârșitul lui august, să se întâmple până la sfârșitul anului, iar operaționalizarea tot în acea perioadă ne dorim să se întâmple, care este echivalent cu lansarea pieței de instrumente financiare derivate”, precizează Adrian Tănase, care consideră că este, de asemenea, foarte important să existe și furnizori de lichiditate, iar produsele de pe piața derivatelor să fie competitive atât pentru investitorii de retail, cât și pentru cei instituționali.
„Nu vrem să lansăm futures și doar să fie acolo, trebuie să fie și lichide și atunci trebuie să ne uităm la ce soluții sunt pentru a avea lichiditate pe acele produse. E foarte important să avem furnizori de lichiditate și să venim cu niște produse competitive nu numai pentru investitorii de retail, dar și pentru cei instituționali”, mai spune acesta.
CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ Un nou jucător IT vine la cota BVBBVB vizează într-o primă fază promovarea unui derivat pentru indicele BET, dar și contracte futures pentru cele mai lichide acțiuni, vizate fiind cele din structura indicelui BET și cele ale fondurilor alternative de investiții, cele care ca SIF au marcat primele 2 decenii de tranzacționare la BVB, în paralel cu servicii de clearing pentru contractele futures pe energie de la cota pieței OPCOM.
„Vrem să avem un produs competitiv care să fie atractiv pentru fondurile de pensii astfel încât să tranzacționeze. Ei sunt un pilon foarte important al pieței, ne interesează foarte mult reglementarea lor. Vrem să vedem cum îi putem activa și pentru piața secundară. E foarte important ca în momentul în care vom avea un produs competitiv fondurilor de pensii să li se dea voie să folosească acest produs”, mai spune directorul general al BVB.
CITEȘTE ȘI Bursele europene au închis în scădere, înainte de deciziile de politică monetară ale băncilor centrale de săptămâna viitoareDespre listarea Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, prin vânzarea parțială sau integrală a deținerii minoritare de 20% din capital a Fondului Proprietatea, care este așteptată în luna iulie, Adrian Tănase afirmă că este „un eveniment catalizator pentru dezvoltarea bursei, un eveniment extrem de important și care o să aibă efecte pe mai multe paliere, care se vor regăsi în mărimea pieței ulterior”.
„Va fi cel mai mare deal - cel puțin din evaluarea anticipată - care s-a întâmplat vreodată pe BVB și unul dintre cele mai mari la nivel global anul acesta. Ca efect principal direct pe care îl văd este că va produce o validare a BVB în ceea ce privește capacitatea de a adresa astfel de deal-uri și sperăm ca, după listarea Hidroelectrica, să vedem și alte deal-uri de mărimi similare”, precizează acesta.