Activitatea de tranzacționare la bursă pe segmentul regular este în suferință, iar preocupările trebuie să fie pentru atragerea românilor dezamăgiți de randamentele real-negative pe instrumentele cu venit fix, spune președintele SIF Banat =Crișana, Bogdan Drăgoi.
Listări de noi companii, un număr semnificativ de obligațiuni corporative aduse la cota bursei și creștere în credibilitate a pieței locale prin includerea unor emitenți în structura indicilor internaționali. Acest tablou pozitiv nu cadrează cu o aparentă lăsare în părăsire a pieței reglementate, ce nu și-a îmbunătățit lichiditatea. Paradoxul a fost sesizat la videoconferința Profit Financial.forum – Finanțăm repornirea economiei de către Bogdan Drăgoi, președinte al SIF Banat-Crișana.
Videoconferința a fost organizată cu sprijinul Garanti BBVA, Philip Morris România, UniCredit Bank, Alpha Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, Depozitarul Central, Evergent Investments, ING Bank, Institutul de Studii Financiare, Grupul Nordis, SIF Banat-Crișana, SIF Muntenia, fiind transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV
„Pe lângă euforia aceasta dată de numărul de listări și de prețul indicatorilor, volumul zilnic de tranzacționare a rămas în continuare la un nivel destul de jos”, a declarat acesta.
CITEȘTE ȘI Acțiunile AROBS intră la tranzacționare la un preț cu un sfert mai mare decât cel al plasamentului privat. Valoare de piață de aproape 160 milioane euroÎntr-adevăr, majoritatea sesiunilor au o valoare a schimburilor sub rulajul mediu zilnic al pieței de acțiuni de 49,10 milioane lei (10,15 milioane euro) din anul 2020. Activitatea de tranzacționare a fost în intervalul ianuarie-octombrie 2021 de 39,18 milioane lei (7,97 milioane euro), cu 20,20% mai mică decât cel de anul trecut. O ameliorare parțială este reprezentat de câștigul în adâncimea pieței, cu un număr mai mare de simboluri depășind reperul unor transferuri de 1 milion de lei.
Cu inflația la un nivel anualizat de 8% orice instrument cu venit fix – fie titluri de stat sau depozite bancare – are un randament real-negativ, fapt care îi face pe românii care dispun de economii să caute alternative de investiții, spune Drăgoi, care a avut mai mulți ani poziții în Ministerul Finanțelor Publice unde a ajuns să dețină chiar și funcția de ministru. Bursa de Valori București trebuie să vină în întâmpinarea acestei cereri și să ofere întreaga gamă de produse prin finalizarea proiectului Contrapărții Centrale care va contribui la lichidizarea unei piețe a derivatelor. Proiectul legislativ de impunere a câștigurilor pe tranzacțiile bursiere, în paralel cu reducerea acestei taxări la 1-3%, este iarăși, de natură să atragă retailul.