Deși industria a frânat în ultimul trimestru, anul 2021 a adus valori record pentru fondurile de investiții românești.
Fondurile de investiții românești au ajuns la un nivel al activelor de 51,6 miliarde lei la finalul anului trecut, în timp ce numărul investitorilor care realizează investiții indirecte prin fonduri a ajuns la peste 457.000 de persoane. Este o creștere cu nu mai puțin de 100.000 de români a bazei de clienți a companiilor de administrare a activelor finanicare.
Într-o piață locală în care SIF-urile și Fondul Proprietatea au propriul lor istoric legat de vechea structură socialistă a economiei, distribuția este de jumătate-jumătate între fondurile închise de investiții și fondurile deschise de investiții.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ultimele entități au avut o creștere anualizată de 14,3%, la 25,33 miliarde lei, în pofida unui ultim trimestru mai slab, cu retrageri nete de 306 milioane lei. „A existat o scădere nesemnificativă la nivelul fondurilor de obligațiuni și instrumente cu venit fix, iar în rest a existat o creștere la nivelul tuturor celorlalte categorii de fonduri”, spune Jan Pricop, director executiv al Asociației Administratorilor de Fonduri.
Remarcabil, susținute nu numai de subscrieri, ci și de dinamica a indicelui BET, care a câștigat 33% în 2021, fondurile de acțiuni s-au dublat din punctul de vedere al activelor, la 3,20 miliarde lei, de la 1,64 miliarde lei. Spre exemplu, în cazul fondului de acțiuni administrat de Raiffeisen Asset Management, activele s-au triplat.