Piața de capital din România a crescut în primele 5 luni cu 7,1% prin prisma indicelui BET-TR, care include și dividendele, iar numărul de investitori a ajuns la 140.000, un nou record, conform unui raport al Bursei de Valori București.
"Opt milioane de români vor putea beneficia de listarea Hidroelectrica prin intermediul participațiilor care vor deținute de fondurile de pensii private și o numeroasă comunitate investițională va putea investi direct în companie, beneficiind astfel de toate avantajele unei societăți listate la cota bursei. Reputația Hidroelectrica și dimensiunea foarte mare anticipată a tranzacției arată că bursa locală a atins un nivel ridicat de maturitate și atractivitate. Succesul unei oferte de dimensiunea Hidroelectrica va contribui semnificativ la creșterea încrederii antreprenorilor locali și a investitorilor în potențialul pieței de capital. Listarea la bursă deschide noi oportunități, inclusiv pentru românii care doresc să cumpere și să dețină acțiuni la una dintre companiile strategice ale României", a declarat Radu Hanga, președintele Bursei de Valori București.
La finalul ședinței de tranzacționare din 31 mai, BET-TR a afișat un nivel de 24.301 puncte. Tot în acest timp, BET-NG, indicele companiilor din energie și utilități, a avut o creștere de 10,7%. Deși creșterea înregistrată la finalul lunii mai la nivelul general al pieței a avut loc pe fondul unei lichidități în scădere, toți indicii Bursei de Valori București (BVB) se aflau în teritoriu pozitiv la finalul primelor 5 luni ale acestui an.
"IPO-ul istoric al Hidroelectrica va fi cel mai important eveniment din perioada următoare pentru România din punct de vedere economic și al capitalului de imagine pe care îl putem consolida în rândul marilor investitori internaționali. Listarea la bursă a companiei Hidroelectrica va fi posibilă după încheierea cu succes a celui mai mare IPO realizat vreodată în România și va fi unul dintre cele mai mari IPO-uri realizate la nivel global în această perioadă. Este o tranzacție foarte importantă pentru România cu implicații semnificative, inclusiv în ceea ce privește promovarea de către MSCI la statutul de Piață Emergentă, și credem cu tărie în succesul acestei listări", a spus Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori București.
Numărul investitorilor de pe piața de capital din România a continuat să crească și a ajuns la finalul primului trimestru din 2023 la peste 141.000 de investitori, potrivit datelor Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI). Prin comparație, în 2019 erau aproape 54.000 de investitori. Acest lucru înseamnă o creștere de 160% realizată într-un ultimii cinci ani. Mai mult, cifra de 141.000 de investitori reprezintă un maxim istoric pentru piața de capital din România.
În ceea ce privește lichiditatea, per ansamblu se poate constata că valoarea totală de tranzacționare cu toate tipurile de instrumente financiare a ajuns la 7,5 miliarde lei, echivalentul a 1,5 miliarde euro, însă această cifră este în scădere cu 24% față de primele cinci luni ale anului trecut, pe fondul așteptărilor investitorilor privind viitoarele IPO-uri anunțate la BVB, dintre care cel mai semnificativ eveniment corporativ îl reprezintă anticipata listare a Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România.
Valoarea totală a celor 15 listări realizate la Bursa de Valori București (BVB) a depășit 1,8 miliarde euro în în primele cinci luni ale acestui an, o perioadă marcată de volatilitate în piețele de capital internaționale. Defalcat, pe segmentul de venit fix, au fost listate 7 emisiuni de obligațiuni corporative în valoare cumulată de 1,12 miliarde euro, 5 emisiuni de titluri de stat Fidelis în valoare de 618 milioane euro, și o emisiune de obligațiuni municipale în valoare de 112 milioane euro, iar pe segmentul de acțiuni a avut loc o listare în valoare de 1 milion de euro. Instrumentele de venit fix au contribuit în mod semnificativ la valoarea totală de tranzacționare consemnată în primele cinci luni la BVB, impulsionate în special de continuarea programului de emisiuni de titluri de stat Fidelis, dar și de revitalizarea segmentului de obligațiuni corporative. Privind evoluția listărilor de acțiuni și obligațiuni, la nivelul BVB au fost listate 163 de instrumente financiare în ultimii cinci ani în valoare cumulată de 8 miliarde euro.
CITEȘTE ȘI VIDEO Podul peste Dunăre de la Brăila, tot mai aproape de marea inaugurare: constructorul montează marcajele rutiereÎn ultimii 5 ani, piața de capital din România a supraperformat prin comparație cu o serie de indici reprezentativi după ce companiile din indicele BET-TR au oferit investitorilor creșteri de peste 100%, exprimate în moneda unică europeană. Evoluția pozitivă a pieței de capital din primele cinci luni din 2023 an vine după un an 2022 marcat de volatilitate și incertitudini. La nivelul pieței de capital românești s-au înregistrat anul trecut noi maxime la capitolul valoare totală de tranzacționare, lichiditate medie zilnică și număr de tranzacții.
Astfel, Bursa de Valori București a atins un nou record în 2022 în ceea ce privește valoarea totală de tranzacționare realizată pe toate piețele cu toate tipurile de instrumente financiare după ce tranzacțiile totale au depășit 24 miliarde lei, în creștere cu 11% față de nivelul din 2021. Tot la nivelul anului trecut, lichiditatea medie zilnică de tranzacționare pentru toate tipurile de instrumente financiare listate pe Piața Reglementată (PR) și Sistemul Multilateral de Tranzacționare (SMT) a crescut cu 11% și a ajuns la 95,6 milioane lei. Investitorii au realizat în 2022 un nou record în ceea ce privește numărul de tranzacții cu toate tipurile de instrumente financiare realizate pe toate piețele: peste 1,67 milioane de tranzacții. În același timp, incertitudinile internaționale au condus la scăderi ale pieței, de 1,9% pentru indicele BET-TR, la finalul anului trecut.