Pentru directorul Bursei, "cuponarii" sunt o problemă

Pentru directorul Bursei, "cuponarii" sunt o problemă
scris 14 apr 2016

Ludwik Sobolewski, șeful executiv al Bursei de Valori București, spune că vede în sens pozitiv orice demers care conduce la reducerea problemei acționarilor care au dobândit pachetele prin programul de privatizare în masă. Statul a creat o anormalitate pe piața de capital românească și apoi s-a retras, afirmă directorul operatorului de piață, declarațiile sale fiind făcute în contextul propunerii SIF Moldova de consolidare a valorii nominale a acțiunilor, care ar scoate din acționariat deținătorii pachetelor reziduale.

„Problemă”. De trei ori a folosit cuvântul Ludwik Sobolewski, CEO al Bursei de Valori București, într-un răspuns acordat Profit.ro pe tema operațiunii de consolidare a valorii nominale a acțiunilor proprii propuse de SIF Moldova (SIF2), atunci când s-a referit la existența acționarilor rezultați din programul de privatizare în masă. Cuponarii sau „morții” care nu se implică deloc nici în viața companiilor și nici în tranzacționarea la bursă sunt percepuți ca o problemă de polonezul care a preluat șefia executivă a BVB acum peste doi ani și jumătate.

Operațiunea propusă de SIF Moldova atacă tocmai această problemă a existenței milioanelor de români împroprietăriți acum 20 de ani. „Este o situație total anormală. Statul a creat această anormalitate în anii ’90 și apoi s-a retras de pe scenă”, a declarat Sobolewski adăugând că acum SIF Moldova se luptă cu această moștenire.

Este un demers pe care directorul Bursei îl vede mai degrabă cu ochi buni: „Pentru mine, orice încercare de a reduce dimensiunea problemei «morților» și dezghețarea lichidității sună pozitiv.”

Urmărește-ne și pe Google News

Comentariul său pentru publicația noastră vine ca o precizare suplimentară la declarațiile făcute în urmă cu o lună la Forumul Investitorilor de Retail și potrivit cărora consolidarea titlurilor proprii propusă de SIF Moldova ar avea „un temei legal robust”. Aceasta i-a atras o replică în termeni duri de la cel mai mare adversar al operațiunii, președintele Asociației Investitorilor pe Piața de Capital (AIPC), Laviniu Beze. "Până acum, toată lumea specula că e un papagal venit aici pentru un salariu absurd; această declarație a înlăturat orice îndoială că așa este", afirma atunci Beze.

SIF Moldova și ASF, amenințate cu acțiune penală în instanță dacă acționarii vor fi prejudiciați de consolidarea acțiunilor CITEȘTE ȘI SIF Moldova și ASF, amenințate cu acțiune penală în instanță dacă acționarii vor fi prejudiciați de consolidarea acțiunilor

Sobolewski reia și în aprilie părerea că operațiunea propusă de SIF Moldova este legală, chiar dacă anumite elemente aferente procedurii nu sunt tipice. Demersul societății de investiții financiare este admisibil din punctul de vedere al Bursei de Valori București. Precizările pentru Profit.ro ale directorului BVB vin să nuanțeze o poziție din partea cuiva care menționează că nu are în obișnuința sa să comenteze detaliile economice ale operațiunilor derulate de emitenți.

Din punctul său de vedere, dacă societățile listate fac ceva care – legal fiind – este totuși controversat, atunci investitorii pot vota „cu picioarele”, vânzând acțiunile.

Mai bine problemele să se rezolve în piață decât în justiție

Sobolewski nu vede cu ochi buni rezolvarea unor cazuri de piață prin apelul imediat la justiție, în măsura în care fie acționarii, fie managementul văd în aceasta o armă pe care o pot folosi unii împotriva celorlalți. Utilizarea acestor arme cresc de facto costurile tranzacțiilor, cele de a face business și diminuează apetența pentru listare a emitenților.

„Legea și respectarea legii în piața de capital rezidă în cea mai mare parte în găsirea unor soluții la probleme și nu în agravarea problemelor prin litigii excesive. Servește la valoarea acționarilor și previne distrugerea valorii acționarilor”, ne-a declarat șeful executiv al Bursei.

CITEȘTE ȘI ASF dispune SIF Transilvania să treacă la alegerea membrilor Consiliului de Supraveghere prin vot cumulativ

Operațiunea de consolidare a valorii nominale a acțiunilor SIF Moldova a fost blocată într-o primă fază în justiție de Asociația Investitorilor. Deși a pierdut procesul prin care au încercat oprirea înregistrării hotărârilor Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor din 13 ianuarie care stabileau condițiile procesului la Oficiul Registrului Comerțului și publicarea lor în Monitorul Oficial, Asociația a reușit ca procedural să împingă termenele de la Tribunalul Bacău dincolo de calendarul votat pentru operațiune.

 

Președintele AIPC, Beze, a caracterizat totdeauna drept „expropriere” operațiunea care ar scoate de facto împotriva voinței lor peste 5 milioane acționari ai SIF Moldova în afara societății urmând să primească banii la valoarea nominală, de 7 ori mai mică decât cea de piață.

La întrebarea noastră dacă este normal ca un investitor să fie compensat la ieșirea din societate la o valoare de 7 ori mai redusă decât cotația de la bursă, Sobolewski nu a răspuns. Percepția sa este că mai multe companii care au acțiuni cu valori subunitare ar trebui să realizeze astfel de operațiuni.

„Prefer de 1.000 de ori piața de capital românească fără Rasdaq”

Deocamdată, percepția la conducerea Bursei de Valori București pare a fi mai degrabă aceea că piața de capital ar trebui să scape de balastul programului de privatizare în masă. „Poate fi o contrarevoluție care să fie indispensabilă și care să consiste în lichidarea finală a secțiunii 1 și a problemei cuponarilor, zice Sobolewski ce înaintea de a prelua șefia BVB a condus Bursa de la Varșovia.

Sub acest aspect, el consideră ca proces favorabil și lichidarea pieței Rasdaq, deși aceasta, potrivit Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), este la originea a peste jumătate din sesizările investitorilor nemulțumiți la supraveghetorul pieței. „Prefer de 1.000 de ori piața de capital românească a anului 2016 fără Rasdaq, cu câteva măsuri nemiloase aplicate pentru dizolvarea ei, decât Rasdaq perseverând până la sfârșitul lumii cu toate principiile teoretice intacte și neadaptate”, a conchis directorul Bursei de la București.

viewscnt
Afla mai multe despre
ludwik sobolewski
bvb
rasdaq
bursa
sif moldova
aipc
laviniu beze
asf