Ordonanța „de noapte” aduce 14 milioane euro la valoarea de piață a MedLife în doar câteva zile. Acțiunile au explodat atingând noi maxime. E-mail și către "Iubi" atribuit ministrului

Ordonanța „de noapte” aduce 14 milioane euro la valoarea de piață a MedLife în doar câteva zile. Acțiunile au explodat atingând noi maxime. E-mail și către "Iubi" atribuit ministrului

Sursa foto: Maximund / dreamstime.com

scris 11 feb 2020

Investitorii de pe bursă au reacționat la știrea privind promovarea unei ordonanțe de urgență care dă acces sectorului medical privat la resursele strânse de Casa Națională de Asigurări de Sănătate și au determinat un salt aproape instantaneu de 10% al acțiunilor furnizorului de servicii medicale MedLife. Capitalizarea de piață a crescut cu 66 milioane lei în doar 4 ședințe de tranzacționare.

Așteptări ridicate în piețele financiare românești ca modificările de ordin legislativ preconizate pe termen scurt să aducă bani buni în cuferele companiilor de servicii medicale. Hârtia de turnesol o reprezintă veritabila explozie la bursă a acțiunilor societății MedLife (M), singura cu acest profil care este listată la BVB. Pe volume în creștere, titlurile au atins noi maxime de la intrarea lor la tranzacționare în decembrie 2016, impulsul ascendent accelerându-se exact după hotărârea din ziua celor 25 de ordonanțe de urgență adoptate de guvernul Ludovic Orban intempestiv înaintea demiterii.

Urmărește-ne și pe Google News

Investitorii au reacționat în contextul în care un act normativ ar urma să dea acces sporit firmelor cu capital privat din domeniu la bugetul preconizat a se ridica la 41 miliarde lei (8,60 miliarde euro) în acest an al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Luptă pentru mentenanța sistemului IT al CNAS, blocat 1 lună anul trecut. Firma desprinsă anul trecut din Siveco, subcontractant CITEȘTE ȘI Luptă pentru mentenanța sistemului IT al CNAS, blocat 1 lună anul trecut. Firma desprinsă anul trecut din Siveco, subcontractant

Titlurile Medlife au evadat cu putere, un avans de 4,97%, după „ordonanța de noapte”, investitorii ignorând chiar și știrea aparent negativă a căderii guvernului. Joi, impulsul de creștere a continuat și cotația a atins un maxim intraday de 39,60 lei/acțiune, cu 9,39% peste punctul de plecare înainte de promovarea actului normativ.

După o etapă de ezitare, titlurile MedLife și-au reluat creșterea ieri, iar ultimul preț de 39,20 lei/acțiune, conferă furnizorului de servicii medicale o capitalizare bursieră de 868,09 milioane lei (182,11 milioane euro), reprezentând o creștere cu 66,44 milioane lei (13,97 milioane euro) față de sesiunea care a precedat știrea adoptării ordonanței.

Ordonanța „de noapte” aduce 14 milioane euro la valoarea de piață a MedLife în doar câteva zile. Acțiunile au explodat atingând noi maxime. E-mail și către

O etapă corectivă s-a intercalat în acest impuls puternic. Respingerea a survenit încă din a 2-a parte a sesiunii de joi când în piață a venit știrea potrivit căreia ordonanța nu ar avea aviz de la Consiliul Economic Social și nici de la Consiliul Legislativ. În plus, există și informații că accesul la resursele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate ar fi condiționate de anumite standarde de cost, astfel încât actul normativ nu a fost adoptat într-o formă în care și-ar fi dorit-o industria.

Creșterea s-a reluat ieri pe tranzacții încă și mai mari, cu puțin peste 963.000 de lei, iar titlurile MedLife au câștigat 1,29% sfidând o piață cu un declin mediu de 0,13%. Că mișcarea de creștere este în legătură cu ordonanța de urgență se vede și din desprinderea acestor titluri de dinamica generală a bursei românești. Este o etapă în care titlurile se află în oglindă evoluția din ultimii 2 ani a acțiunilor companiei. Pe graficul de mai jos, Profit.ro evidențiază o supraperformare de peste 25% a indicelui BET față de titlurile MedLife și cel puțin 3 etape majore în care acest ecart a fost construit.

Ordonanța „de noapte” aduce 14 milioane euro la valoarea de piață a MedLife în doar câteva zile. Acțiunile au explodat atingând noi maxime. E-mail și către

Este o rămânere în urmă ce ar putea sugera și un impas la nivelul industriei în ceea ce privește perspectivele de creștere organică pe baza relațiilor pur comerciale cu clientela solvabilă la costurile actuale ale furnizorilor de servicii medicale în sistem privat.

Abia perspectiva accesului la resursele CNAS și a fondurilor virate obligatoriu de angajații din România a fost în măsură să impulsioneze singurul titlu listat care ne poate da măsura interesului pentru sector. Pe graficul de mai jos, se observă clar că titlurile MedLife se despind decisiv și pun un ecart de 15% față de performanța generală a pieței.

Ordonanța „de noapte” aduce 14 milioane euro la valoarea de piață a MedLife în doar câteva zile. Acțiunile au explodat atingând noi maxime. E-mail și către

Sunt mișcări ce au credibilitate prin volumele sporite, peste media obișnuită a acestui emitent altfel nu foarte lichid. Tranzacțiile agregate din cele 4 sesiuni trecute de la decizia privind adoptarea ordonanțelor sunt de 2,09 milioane lei, iar acestea se plasează pe locurile 7, 8, 15 și 20 într-un top al activității pe acest emitent în ultimele 6 luni.

Sunt transferuri care au fost suficiente să adauge echivalentul a 14 milioane de euro în capitalizarea de piață a MedLife, în ceea ce apare ca o confirmare a unor zvonuri din piață potrivit cărora decizia Guvernului are în vedere nu numai transferarea de resurse către sectorul medical privat și implicit sporirea profiturilor companiilor, dar pe cale de consecință și creșterea unor active în vederea vânzării către terți investitori.

Suspiciunile din piață sunt alimentate de prelungirea etapei fără informații concrete despre textul ordonanței, dar și de publicarea de către Cotidianul a unui e-mail atribuit ministrului Sănătății, Victor Costache, și în care acesta își informează colaboratorii apropiați de la nivel de secretar de stat, Andrei Baciu și Horațiu Moldovan, dar și o anume „Iubi”, asupra faptului că ordinele ATI și IMA au fost „rescrise de prietenii noștri”, ceea ce lasă loc unor interpretări că decizii majore privind sistemele românești de sănătate sunt luate în afara cadrului prevăzut de lege, pe linia de decizie premier-ministru.

viewscnt
Afla mai multe despre
medlife
bvb
bursa
guvern
cnas