Oferta JT Grup Oil, subscrisă în proporție de peste o treime. Acum mai este valabil doar prețul de 6,50 lei/acțiune

Oferta JT Grup Oil, subscrisă în proporție de peste o treime. Acum mai este valabil doar prețul de 6,50 lei/acțiune

Sursa foto: Ohmaymay | Dreamstime.com

scris 3 iun 2024

Operațiunea de piață inițiată de JT Grup Oil a adunat subscrieri în valoare de 23 milioane lei până în ultima zi în care se mai putea subscrie pentru o alocare la prețul de 5,46 lei/acțiune.

Cum dezghețăm piața listărilor, ce noi IPO sunt de așteptat, inclusiv de la companii de stat, lecții din experiența companiilor care s-au listat, perspective pentru investitorii de retail, ce poate atrage populația să-și plaseze banii pe piața de capital, ce schimbări de reglementare sunt așteptate de la ASF, ce oportunități de investiții au fondurile de pensii, cum va arăta piața derivatelor și pe ce lichiditate vom putea miza în anii următori sunt doar o parte dintre temele care vor fi discutate, pe 13 iunie, la Profit Piața de Capital.forum - Ediția a IV-a. DETALII AICI

Urmărește-ne și pe Google News

JT Grup Oil (JTG) nu a avut puterea unui forcing care să atingă niveluri de suprasubscriere în ultima din cele 5 zile lucrătoare ale operațiunii de piață în care investitorii pot dobândi acțiunile la prețul de 5,46 lei/acțiune.

În sistemul Bursei de Valori București s-au cumulat aproape 2.100 de ordine pentru achiziția unui număr de 3,55 milioane de titluri - echivalent cu 35,50% din cele 10,00 milioane de acțiuni puse în vânzare - valoarea agregată a acestor opțiuni exprimate la prețul de 6,50 lei/acțiune ridicându-se la 23,07 milioane lei (4,64 milioane euro).

Romgaz a selectat aranjorii programului de emisiuni de obligațiuni corporative. Listare duală, în Luxemburg și la București CITEȘTE ȘI Romgaz a selectat aranjorii programului de emisiuni de obligațiuni corporative. Listare duală, în Luxemburg și la București

Aceasta s-ar putea traduce printr-un relativ impas la nivelul operațiunii de piață întrucât pe mai departe,nu există un catalizator care să adune subscrieri la un preț mai mare în perioada care mai este până la închiderea programată a ofertei pe 10 iunie. Nu există nici perspectiva unui plasament major de la instituționali și nici o suprasubscriere care să determine introducerea unor noi ordine pentru dobândirea pachetelor-țintă, ceea ce a funcționat în cazul altor operațiuni de piață de la BVB, ca factor declanșator.

În general, pentru o ofertă publică, momentele de aglomerare a ordinelor sunt cele ale ultimei zi în care este valabil un discount și orele de final ale operațiunii de piață. Orerta JT Group Oil are, însă, o particularitate: promovată la cota pieței AeRO, nu are tranșă dedicată investitorilor instituționali pe care să se formeze un preț. Deci singurul criteriu al prețului „cu discount” este cel al subscrierii din primele zile ale ofertei și nu un stimulent al investitorilor de retail față de o cotare prețuită de fondurile de investiții și unde, de regulă, se realiza 80% din tranzacție.

A fi sau a nu fi cu discount

Așadar, dacă, dimpotrivă, peste 90% din valoarea subscrierilor se strânge în primele zile ale ofertei și către finalul acesteia ordinele se adună doar sporadic, atunci prețul de 5,46 lei/acțiune este cel la care se face majoritatea alocărilor și, de facto, acesta este prețul ofertei. În acest caz, 6,50 lei/acțiune este o ancoră în nimic și discountul de 16% este aplicabil la un preț care, de fapt, nu se realizează în piață.

De ce este important: Intrarea investitorilor de retail la prețul cu discount din primele 5 zile ale ofertelor publice a fost stimulată în istoria trecută a listărilor, de perspectiva unei arbitrajări printr-o vânzăre la un preț superior (cel al ofertei) – cotare validată de instituționali – în contextul în care nivelul suprasubscrierii indica faptul că investitorii nu și-au atins ținta de deținere în cadrul exercițiului primar.

DOCUMENT Hidroelectrica schimbă bugetul: minus de 14% la profit și dividende. Cauze: ieftinirea energiei și creșterea unor cheltuieli, inclusiv a salariilor. Investiții mai mici. Problemele din domeniu, la Maratonul Energiei CITEȘTE ȘI DOCUMENT Hidroelectrica schimbă bugetul: minus de 14% la profit și dividende. Cauze: ieftinirea energiei și creșterea unor cheltuieli, inclusiv a salariilor. Investiții mai mici. Problemele din domeniu, la Maratonul Energiei

În cazul ofertei de la JT Grup Oil, argumentul discountului față de o evaluare certificată de investitorii instituționali și cel al unei potențiale cereri din partea fondurilor de investiții nu va exista. De aici, subscrierile slabe din cursul zilei de astăzi arată că nu este nici sentimentul bun dat de suprasubscriere.

Cererea firavă în ultima zi în care alocările pot fi obținute la prețul de 5,46 lei/acțiune creează relativ un impas la nivelul întregii operațiuni de piață pentru că, atunci, argumentul câștigului pe termen scurt – valabil în alte oferte – este probabil să fi dispărut. O relativă plafonare a interesului după ce în piață mai rămâne disponibilitatea unor achiziții doar la prețul de 6,50 lei/acțiune pare însă a fi fost luată în calcul de emitent și de intermediarul Interdealer Capital Invest, care în prospect au prins posibilitatea închiderii anticipate a operațiunii de piață.

DN Agrar, companie controlată de familia olandeză de Boer – afaceri în scădere la T1, pe fondul ajustării cu un sfert a prețului laptelui CITEȘTE ȘI DN Agrar, companie controlată de familia olandeză de Boer – afaceri în scădere la T1, pe fondul ajustării cu un sfert a prețului laptelui

Aceasta apărea ca o posibilitate atât în cazul în care interesul de astăzi ar fi fost unul consistent și ar fi rezultat implicit în suprasubscriere, cât și în cazul unei cereri scăzute, ceea ce s-a văzut din faptul că oferta este subscrisă în proporție doar cu puțin peste o treime. Aceasta trădează un sentiment slab legat de ofertă și, cu posibilitatea revocării ordinelor, ar putea conduce chiar și la o disipare a volumelor strânse pe punctul maxim de cotare.

La ce multiplii de evaluare vine compania

Dacă argumentele pentru speculația pe termen scurt sunt sub semnul îndoielii prin însăși absența tranșei instituționalilor, mai rămân motivațiile de ordin fundamental pentru o companie care a înaintat în memorandumul de listare perspectiva unui cicul de 3 ani de creșteri susținute.

În rândul investitorilor cu care a purtat discuții Profit.ro a apărut repetat calculul pentru un indicator PER de 40, care ar face ca societatea să fie una scumpă, mult peste nivelurile obișnuite ale acestui multiplu pentru emitenții de la BVB.

Explozie de 8 ori a profitului net pentru BENTO CITEȘTE ȘI Explozie de 8 ori a profitului net pentru BENTO

Societatea, care a obținut anul trecut o cifră de afaceri netă de 224,44 milioane lei îi are ca acționari inițiali pe Jean-Paul Tucan, cu o deținere de 22,50 milioane titluri (90% din totalul acțiunilor), și pe Bogdan Florin Aldea, cu restul participației de 2,50 milioane titluri (10% din drepturile de vot). Dacă acestea adăugăm cele 10,00 milioane de acțiuni puse în vânzare în urma unei operațiuni de majorare de capital, aceasta ar rezulta într-un număr total de 35,00 milioane de acțiuni, în cazul unei subscrieri integrale.

Compania ar avea astfel o valoare de 227,50 milioane lei (45,71 milioane euro), dacă reperul luat în calcul este prețul de 6,50 lei/acțiune. În acest caz, raportat la rezultatul net de 5,73 milioane lei din anul 2023, indicatorul PER, ce raportează prețul de piață la câștigul companiei, ar fi de 39,70. Acesta ar fi, însă, de 33,35 în cazul mai probabil în care prețul de facto al ofertei va fi cel de 5,46 lei/acțiune.

Repere de comparație pe bursă

Cum stau lucrurile prin prisma PER-ului viitor? Pentru anul în curs, compania bugetează un profit net de 11,75 milioane lei, dublu față de exercițiul financiar anterior. În acest caz, indicatorul PER viitor ar fi de 19,36 la o închidere la prețul de 6,50 lei/acțiune și de 16,26 la cel de 5,46 lei/acțiune.

Este mult? Este puțin? Investitorii se pot uita la elemente de comparație. Simtel Team (SMTL), compania cu cel mai mare procentaj în structura indicelui BET-AeRO, are la ultimul preț de închidere o capitalizarea bursieră de 444,87 milioane lei (89,39 milioane euro). Contrapusă rezultatului net de 27,65 milioane lei, aceasta se traduce printr-un PER de 16,09 pentru o companie cu activitate inclusiv în domeniul dinamic al montării centralelor fotovoltaice și care, de asemenea, spune că nu și-a consumat povestea de creștere.

Romgaz, nevoită să se împrumute pentru investiții mai mult decât anticipa CITEȘTE ȘI Romgaz, nevoită să se împrumute pentru investiții mai mult decât anticipa

Conpet Ploiești (COTE), transportatorul național de țiței prin conducte unde statul român este acționar cu o participație de 58,71% prin Ministerul Energiei, are la ultimul preț de la cota pieței reglementate a BVB, de 88,20 lei/acțiune, o capitalizare bursieră de 763,59 (153,43 milioane euro). La rezultatul net de 61,61 milioane lei, indicatorul PER la care se tranzacționează această companie este de 12,39.

Ce se întâmplă cu prețuirea JT Grup Oil dacă împingem PER-ul viitor mai departe în timp, la ultimul reper din bugetarea multianuală, respectiv anul 2026 ? Aici compania anticipează că ar urma să ajungă la venituri din exploatare de 1,23 miliarde lei și un profit net de 52,09 milioane. Aceasta ar însemna că investitorii care cotează la prețul de 6,50 lei/acțiune ar avea compania la un PER viitor al anului 2026 de 4,36 și acest multiplu ar fi chiar și mai bun, de 4,36 pentru cine va fi subscris la prețul de 5,46 lei/acțiune până la finalul acestei zile.

Fort ajunge la cota bursei ca o companie cu capitalizare de 10 milioane euro. Planuri de expansiune în Marea Britanie, Olanda și Asia de Sud-Est CITEȘTE ȘI Fort ajunge la cota bursei ca o companie cu capitalizare de 10 milioane euro. Planuri de expansiune în Marea Britanie, Olanda și Asia de Sud-Est

Sunt indicatori atractivi pentru cine vrea să cumpere creșterea chiar din ofertă, cu condiția ca piața să aibă încredere în estimările companiei. Spre exemplu, în cazul Premier Energy, oferta a fost promovată la un PER de 6, și piața a asigurat susținerea la cumpărare, deși investitori instituționali au luat în calcul că PER-ul viitor ar putea urca la 10, dar acesta încă ar da companiei o evaluare decentă.

JT Grup Oil are o etapă a adevărului în următoarele zile, în care investitorii pot dobândi titlurile la prețul de 5,46 lei/acțiune, nivel la care compania ar fi tranzacționată la un nivel de aproape 10 ori câștigul pretaxare EBITDA estimat pentru anul în curs la 19,89 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
jt grup oil
premier energy
bursa
bvb