O mască plânge, o mască râde, în arena „înroșită” de la BVB. Deprecieri generalizate aduse de războiul din Ucraina, dar și unele din cele mai mari volume din istorie

O mască plânge, o mască râde, în arena „înroșită” de la BVB. Deprecieri generalizate aduse de războiul din Ucraina, dar și unele din cele mai mari volume din istorie

Sursa foto: Elnur | Dreamstime.com

scris 24 feb 2022

Precipitarea crizei ucrainene prin invazia Rusiei a antrenat un puseu de vânzare pe bursa românească. Activarea investitorilor a adus un record absolut, de aproape 21.000 de tranzacții, într-o sesiune cu deprecieri de 4-5% pentru foarte multe acțiuni.

Imagini cu explozii în Ucraina și informații despre invazie terestră militară a Federației Ruse au fost convingătoare pentru investitori astfel încât să se activeze la vânzare încă de la deschiderea ședinței de tranzacționare a Bursei de Valori București.

Urmărește-ne și pe Google News

Indicele BET a pierdut încă de la început peste 3 procente și jumătate și nu a avut puterea de a se ridica până la finalul sesiunii. Totuși a fost asigurată o consistentă contraparte la cumpărare, care a adus un rulaj excepțional al pieței de acțiuni, de 154,07 milioane lei (31,33 milioane euro), cu transferuri de peste 10 milioane lei pentru nu mai puțin de 6 acțiuni, ceea ce rar se vede pe tabloul de la BVB.

Comelf Bistrița - Profit net în creștere explozivă CITEȘTE ȘI Comelf Bistrița - Profit net în creștere explozivă

Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au cumulat schimburi însumând 36,98 milioane lei într-o zi în care cotația a suferit un recul de 2,80%, până la prețul de 2,6000 lei/acțiune care este superior minimului local consemnat săptămâna trecută. La respectivul nivel, capitalizarea bursieră a instituției de credit încă este de 16,41 miliarde lei (3,31 milioane euro).

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a corectat cu 3,30%, până la prețul de 19,92 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 10,53 milioane lei. Mult mai sever, de 5,54%, a fost declinul titlurilor Fondul Proprietatea (FP) care au închis la prețul de 1,9600 lei/acțiune o ședință în care au întrunit cea de-a 2-a activitate a zilei.

Profit net de peste 10 milioane lei pentru Prefab, unul din cele mai mari din istoria companiei. Totuși, producătorul de beton reclamă lipsa investițiilor din infrastructură CITEȘTE ȘI Profit net de peste 10 milioane lei pentru Prefab, unul din cele mai mari din istoria companiei. Totuși, producătorul de beton reclamă lipsa investițiilor din infrastructură

Sunt mișcări care au adus deprecieri generalizate la nivelul indicilor: -4,10% pentru indicele compozit BET-XT, -4,60% pentru indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul de 48.996,97 puncte, -3,14% pentru indicele energetic BET-NG și -4,08% pentru indicele reprezentativ BET care la nivelul de 12.663,78 puncte a trecut din nou sub media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55).

O mască plânge, o mască râde, în arena „înroșită” de la BVB. Deprecieri generalizate aduse de războiul din Ucraina, dar și unele din cele mai mari volume din istorie

Nu mai puțin de 3 acțiuni din sectorul energetic au însumat transferuri între 14 și 15 milioane lei, toate având culoarea „roșie” a ședinței: -1,33%, până la prețul de 37,00 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz Mediaș (SNG), -4,05%, până la prețul de 0,4500 lei/acțiune, pentru titlurile OMV Petrom (SNP) și -4,55%, până la prețul de 42,00 lei/acțiune, pentru titlurile Nuclearelectrica (SNN).

Reversul includerii în indicii internaționali. Șoc pentru acțiunile vizate de FTSE Russell

Vânzările au fost exacerbate pe titlurile care sunt în conexiune cu investitorii instituționali nerezidenți. Acest lucru a fost cel mai vizibil pe titlurile grupului bancar austriac Erste (EBS) care au suferit o cădere de 12,05%, pe tranzacții de 3,43 milioane lei, în acord cu mișcarea de pe piața principală din Viena.

Criza declanșată de decizia de la Kremlin nu a lăsat acțiunile MedLife (M) să-și digere efectul știrii favorabile potrivit căreia acestea vor fi incluse începând cu luna martie în structura indicelui FTSE Global All Cap. Cotația a înregistrat un recul de 5,73%, până la prețul de 21,40 lei/acțiune. Au subperformat pieței și alte acțiuni promovate de agenția de evaluare financiară americano-britanică, ceea ce denotă că la vânzare au fost străinii: -6,95%, până la prețul de 0,8970 lei/acțiune, pentru titlurile TeraPlast Bistrița (TRP), pe trransferuri de 3,75 milioane lei, -7,12%, până la prețul de 1,2260 lei/acțiune, pentru titlurile One United Properties (ONE), pe tranzacții de 3,26 milioane lei și -8,97%, până la prețul de 13,20 lei/acțiune, pentru Purcari Wineries (WINE), pe volume echivalente cu 2,49 milioane lei.

Transelectrica a trecut pe pierdere ca urmare a majorării costurilor cu achiziția energiei necesare operării sistemului național CITEȘTE ȘI Transelectrica a trecut pe pierdere ca urmare a majorării costurilor cu achiziția energiei necesare operării sistemului național

O prăbușire drastică, de peste 10%, aveau la debutul ședinței titlurile Digi Communications (DIGI) care coborâseră sub prețul ofertei publice de listare derulată în primăvara anului 2017, însă peste jumătate din acest ecart a fost recuperat până la finalul sesiunii. Cotația a închis la nivelul de 40,90 lei/acțiune, în contextul unor schimburi de 2,22 milioane lei.

Eșalonul 2 al segmentului energetic a consemnat, de asemenea deprecieri: -5,09%, până la prețul de 2+5,00 lei/acțiune, pentru titlurile Transgaz (TGN), pe trransferuri de 2,24 milioane lei, -3,60%, până la prețul de 75,00 lei/acțiune, pentru titlurile Conpet Ploiești (COTE), pe tranzacții de 2,03 milioane lei și -1,29%, până la prețul de 9,91 lei/acțiune, pentru titlurile Electrica (EL), pe volume echivalente cu 1,47 milioane lei.

Investitorii, aruncați în AeRO de Putin

Pe piața AeRO, al cărei indice a coborât cu 6,10%, cele 2 acțiuni care au depășit reperul unor schimburi de 1 milion lei, au avut deprecieri de peste 7%. Este vorba de titlurile AROBS Transilvania (AROBS) și SafeTech Innovations (SAFE) care au închis la prețurile de 2,0600 lei/acțiune și, respectiv de 11,10 lei/acțiune. În piața reglementată, o tendință ceva mai atenuată, -1,99%, au avut-o titlurile SIF Oltenia (SIF) care s-au stabilizat la nivelul de 1,8700 lei/acțiune, în contextual unui rulaj de 2,22 milioane lei.

Volatilitatea din piețele financiare international a atras o lichiditate importntă și pe piața certificatelor care a adunat tranzacții de 11,25 milioane lei, în special pe instrumente derivate având activ support aurul și indicii Dow Jones Average Industrial din SUA și DAX din Germania. Per total, a fost ședința cu cele mai multe tranzacții pe toate segmentele de piață din istoria BVB. De Dragobete, Vladimir Putin a adus o zi excepțională pe bnursa românească.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica