După recentele alegeri pentru Consiliul Bursei care au dat 2 membri din zona bancară, inclusiv președintele Radu Hanga, o mișcare pe contrasens îl plasează pe Bogdan Drăgoi, șeful de la SIF Banat-Crișana, în boardul de la BRD Groupe Société Générale.
Banca Națională a României a aprobat numirea în poziția de administrator la BRD Groupe Société Générale (BRD) a lui Bogdan Drăgoi, președinte cu atribuții executive la SIF Banat Crișana (SIF1). Este o intrare în board în acord cu relevanța în acționariat a societății cu sediul în Arad și care are o participație de 1,95% din titlurile instituției de credit, echivalent cu 7,58% din valoarea activului net, conform raportării pentru data de 30 septembrie.
Desemnarea arată dublul sens al reprezentării în conducerea administrativă a entităților din zona bancară și cea a pieței de capital în măsura dobândirii unor participații semnificative în cadrul unor emitenți. Nu mai departe de săptămâna trecută, Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor de la Bursa de Valori București (BVB) l-a dat câștigător pentru poziția de președinte CA pe Radu Hanga din partea Grupului Banca Transilvania, după cum Claudia Gabriela Ionescu din partea BRD Groupe Société Générale a fost reconfirmată pentru un al 2-lea mandat în Consiliul Bursei. Dragoș Neacșu, cu cele mai multe voturi pentru boardul BVB, deși vine din piața de capital, a lucrat la Erste Asset Management tot într-o divizie a unui grup bancar.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Numirea lui Drăgoi, cu experiență relevantă Ministerul Finanțelor Publice, unde a ocupat pasager chiar și funcția de ministru, arată și realitatea în oglindă, în care entități din piața de capital care dobândesc poziții semnificative în acționariatul băncilor, își trimit reprezenanții în board, dacă au avizul BNR. Alte cazuri de notorietate sunt prezența lui Costel Ceocea din partea SIF Moldova (SIF2) în boardul Băncii Transilvania, unde SIF-ului cu sediul în Bacău și-a ridicat la 40% din portofoliu deținerea urmare a unor achiziții din prima parte a deceniului, și cea a lui Tudor Ciurezu, președintele de la SIF Oltenia (SIF5), în CA de la BCR pe care o dobândise în baza deținerii de 6,29% dn titlurile băncii, înstrăinată în a 2-a parte a anului trecut pentru suma de 140 milioane euro către acționarul majoritar, grupul bancar austriac Erste.
Drăgoi, invitat la Conferința Profit.ro de la jumătatea acestei luni, unde a vorbit într-un panel alături de economistul american Nouriel Roubini, afirma că peisajul bancar „s-a schimbat dramatic”. Spre exemplu, în anii 2013-14, creditele neperformante erau 20-22% după o creditare de retail în condiții de „vestul sălbatic”, cu promovarea creditelor cu buletinul în decenul anterior. Oarecum, ulterior, reglementatorii au suprareacționat. Acum creditele neperformante sunt doar 4,5% din total, capitalizarea este sporită, iar indicatorul care măsoară raportul între credite și depozite arată că băncile sunt puțin tentate să plaseze în împrumuturi lichiditatea pe termene mai mici de un an. Pe de altă parte, șeful de la SIF Banat Crișana spunea că acum sistemul bancar este bine capitalizat, bine pregătit și bine poziționat pentru a face față unui șoc local sau extern.