Nu a mai fost nevoie ca investitorii să aștepte până la Crăciun. Emitenții de pe ATS-ul de la Sibex s-au mutat la BVB

Nu a mai fost nevoie ca investitorii să aștepte până la Crăciun. Emitenții de pe ATS-ul de la Sibex s-au mutat la BVB

Sursa foto: ProductionPerig / dreamstime.com

scris 12 oct 2017

Un număr de 24 de companii listate pe sistemul alternativ de tranzacționare al Bursei de la Sibiu absorbită de BVB au fost transferate de drept pe piața AeRO de la București.

Emitenții listați în ultimii ani la Sibex nu au fost suspendați foarte mult de la tranzacționare după fuziunea prin absorbție a Bursei de la Sibiu cu Bursa de Valori București (BVB). Aceștia au fost transferați de drept pe sistemul alternativ de tranzacționare AeRO, unde a fost creată o nouă categorie special pentru ei, AeRO Bază. Începerea tranzactionării în cadrul ATS-BVB este condiționată de obținerea de către emitenți a acordului de tranzacționare al BVB.

Urmărește-ne și pe Google News

Mișcarea este realizată la doar o săptămână după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a autorizat fuziunea celor 2 burse și a retras autorizația de funcționare a Sibex. Este ceva peste așteptările investitorilor pesimiști. Luând în calcul procedurile de convocare a adunărilor generale ale acționarilor la emitenți, un investitor care avea dețineri la 80% din acțiunile listate pe ATS-ul de la Sibex miza pe o procedură de câteva luni bune. „La Crăciun, de-acuma...”, declara el pentru Profit.ro la sfârșitul lunii iulie.

Romcab, în insolvență, oferă pieței cu 5 luni întârziere rezultatele la primul trimestru. Compania a înregistrat pierderi de 36 milioane lei. De la AGA, acționarii plecaseră nelămuriți. Istoricul companiei CITEȘTE ȘI Romcab, în insolvență, oferă pieței cu 5 luni întârziere rezultatele la primul trimestru. Compania a înregistrat pierderi de 36 milioane lei. De la AGA, acționarii plecaseră nelămuriți. Istoricul companiei

Tot atunci, Lucian Isac, director general la SSIF Estinvest Focșani, afirma că reglementatorul pieței ASF și BVB lucrau la o formulă prin care, până la deciziile emitenților în AGA, aceștia să fie mutați „oarecum cu forța” pe piața AeRO de la BVB, spre a nu prejudicia acționarii minoritari.

Doar 8 emitenți au derulat în primă fază procedurile corporative pentru transferul acțiunilor între cele 2 pieței. Aceștia au fost listați pe ATS-ul AeRO încă din data de 8 august, fiind vorba despre Selca SA Pitești (SELC), ICERP SA Ploiești (ICER), Virola – Independența Sibiu (VIRO), Casa Albă - Independența SA Sibiu (CAIN), Romradiatoare Brașov (RRD), Românofir SA (ROOF), Professional Imo Partners (PPLI) și Sigstrat SA Sighetu Marmației (SIGS).

Surse din piața de capital declaraseră pentru Profit.ro încă de la jumătatea verii că amânarea unei decizii a reglementatorului pieței privind fuziunea dintre BVB și Sibex a fost luată tocmai pentru a se găsi o formulă normativă și un calendar optim astfel încât acțiunile să nu fie suspendate foarte mult timp de la tranzacționare.

La cota pieței AeRO au trecut de astăzi 24 de companii, respectiv Agromec Râmnicu Vâlcea (AGQR), Albapam (ALB), Armax Gaz (ARAX). Balneoclimaterica (BALO), Combgorj (CMGJ), Comat Alba (COMJ), Confecții Vaslui (COVB), ICSH SA (ICSH), Mecanica Sighetu (MEAN), Metex Com (MEOM), Metalu Mesa (MESA), Albo Mix (NUIA), Comat Caraș Severin (OMSE), Petal SA (PETY), Prodhart (PRDI), Remat Maramureș (REMM), Saturn SA (SATU), Sin SA București (SINU), Siraj Impex (SIRJ), Softchim (SOFT), Tarnava (TIGH), Trangex (TRNG), Transcom (TRSB) și Vinaria (VISI).

Acționari ai acestor companii chiar își legau speranțele pentru o lichiditate sporită pe acești emitenți la BVB – în condițiile în care se tranzacționau doar sporadic la Sibex – măcar și prin prisma faptului că la București sunt activi mai mulți intermediari, față de doar cele 3 case de brokeraj care tranzacționau constant la Sibex.

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
bvb
aero
estinvest
sibex
romradiatoare
bursa