Pe o piață cu volume sporite, în echivalent de aproape 10 milioane euro, indicii bursieri și-au continuat parcursul pe noi niveluri-record ale perioadei post-criză. Piața a fost tractată de acțiunile Fondul Proprietatea, unde cotația este susținută de o ofertă de răscumpărare promovată peste prețul de pe segmentul regular.
Bursa românească a ignorat corecția din piețele financiare internaționale și a înaintat pe un nou maxim al ultimilor 12 ani, susținută de povești locale. Acțiunile bancare au fost din nou motor de creștere ca pe parcursul întregului trend. Astfel, pe transferuri de 14,95 milioane lei, reprezentând aproape o treime din rulajul de 46,69 milioane lei (9,77 milioane euro) al pieței de acțiuni, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au crescut cu 0,57%, până la prețul de 2,6300 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 13,72 miliarde lei (2,87 miliarde euro).
Pe fondul unor schimburi de 1,25 milioane lei, cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a avut un salt de 1,87%, până la prețul de 16,36 lei/acțiune. De fapt, trebuie să ne întoarcem înapoi în timp, în august 2008, înaintea căderii băncii americane de investiții Lehman Brothers, pentru a vedea titlurile băncii tranzacționându-se peste acest reper.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Este, însă, în ansamblu, o perioadă de cucerire a unor noi vârfuri. Indicele compozit BET Plus a câștigat 0,83%, iar indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,87%, până la nivelul de 10.219,75 de puncte, care este a 20-a cea mai ridicată valoare de închidere din istoria de un sfert de veac a bursei moderne. Indicele celor mai tranzacționate acțiuni a avut 2 sesiuni cu creșteri semnificative, care pe graficul zilnic apar ca 2 lumânări japoneze albe și care deja au pus distanță chiar și față de cea mai scurtă dintre mediile mobile relevante în proporții Fibonacci, media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5).
Remarcabil, piața de capital românească a avut capacitatea de a surmonta corecția de azi peste 200 de puncte a indicelui Dow Jones Average Industrial al Bursei de la New York, dar și a 4-a sesiune consecutivă „roșie” de pe bursele europene, care au afișat un tablou preponderent negativ: -0,87% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,85% pentru indicele FTSE de la Londra, -0,65% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,94% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, +0,09% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,51% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,45% pentru indicele PX de la Praga.
CITEȘTE ȘI Cotațiile Transgaz s-au depreciat cu 12% în ultima lună, anulând aprecierea din cele 10 luni precedente. Care sunt cauzeleLa BVB este o poveste dată și de etapa favorabilă parcursă de Fondul Proprietatea (FP), cu expunere relevantă în indici. Pe tranzacții de 6,97 milioane lei, titlurile societății au urcat cu 1,95%, până la un nou maxim din piața secundară, de 1,3050 lei/acțiune, și care este cu 6,11% sub prețul de 1,3900 lei/acțiune al ofertei publice de răscumpărare pe care emitetul o va derula în perioada 29 ianuarie – 4 martie pentru 200 milioane de acțiuni proprii, reprezentând 2,62% din capitalul social și un sfert din cele 800 de milioane de titluri pentru care acționarii și-au dat acordul să fie achiziționate în cursul acestui an. Fondul a notificat astăzi piața că va începe demersurile pentru înregistrarea ca fond de investiții alternativ destinat investitorilor de retail în baza noii legi adoptate de Parlament la finalul anului trecut.
O altă știre a zilei în aceeași linie a venit la închiderea ședinței de tranzacționare, când SIF Banat Crișana (SIF1) și SIF Muntenia (SIF4) au publicat convocatoare ale AGA cu propuneri de modficare a actelor constitutive în sensul eliminării pragurilor de deținere de 5%. Astăzi, pe segmentul SIF am consemnat corecții, ceea ce a condus la o subperformare a indicelui financiar BET-FI, care a avut un avans de numai 0,23%, până la nivelul de 52.011,80 de puncte.
Celălalt indice sectorial, BET-NG, care măsoară evoluția acțiunilor companiilor energetice și de utilități, a avut o apreciere încă și mai anemică, +0,16%, într-o zi în care cel mai lichid emitent din structura sa, cel al Romgaz Mediaș (SNG), a suferit un declin de 0,80%, până la prețul de 37,15 lei/acțiune.
Pe același segment, titlurile OMV Petrom (SNP) au crescut cu 0,45%, până la prețul de 0,4490 lei/acțiune, pe transferuri de 6,04 milioane lei, iar titlurile Electrica (EL) au staționat pe referința de miercuri, de 10,80 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,40 milioane lei.
Reperul unor tranzacții de 1 milion de lei a mai fost depășit doar de titlurile Digi Communications (DIGI), care s-au apreciat cu 0,58%, până la prețul de 34,50 lei/acțiune.