Decizie pregătită - În comisiile de selecție a șefilor din companiile de stat nu vor mai intra șefii candidaților. Angajații aleși în CA-uri, suspendați pe durata mandatului

Schimbări legislative pentru firme   
Decizie pregătită - În comisiile de selecție a șefilor din companiile de stat nu vor mai intra șefii candidaților. Angajații aleși în CA-uri, suspendați pe durata mandatului

Membrii comisiilor de selecție și nominalizare nu se vor putea afla în raporturi juridice de coordonare sau subordonare ierarhică cu candidații înscriși la procedura de selecție și nominalizare, conform unei ordonanțe de urgență pregătite de Guvern pentru a respecta condițiile solicitate de Comisia Europeană privind managementul corportativ al companiilor de stat.

După cum a relatat Profit.ro, Comisia Europeană a cerut Guvernului încă din vara anului trecut să nu mai permită demnitarilor - secretari de stat sau miniștri - să se mai înscrie în procedurile de selecție ale Consiliilor de Administrație (CA) ale companiilor din energie, considerând ”imorală” această practică legiferată în România.

Urmărește-ne și pe Google News

În februarie, chiar înainte de o vizită a premierului Ciolacu la Bruxelles, Guvernul a adoptat, prin ordonanță de urgență, prevederi legale care să nu mai permită includerea demnitarilor în procedurile de selecție a Consiliilor de Administrație (CA) ale companiilor de stat.

Evenimente

Comisia Europeană a solicitat schimbarea a circa 40 de persoane, pe care le consideră ca incompatibile, din consiliile de administrație ale companiilor de stat din domeniul energiei, iar un sfert din aceste persoane au fost revocate până acum.

Chiar în ”curtea” Guvernului, demnitarii Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), instituția care monitorizează companiile de stat, au fost forțați să demisioneze, la atenționarea CE, fiind ei înșiși într-o astfel de situație.

Scutire de impozit pregătită pentru moștenitori și soții care divorțează CITEȘTE ȘI Scutire de impozit pregătită pentru moștenitori și soții care divorțează

Acum, Guvernul va aduce noi restricții privind sinecurile în cadrul companiilor de stat, pentru ca Bruxelles-ul să nu suspende câteva sute de milioane din fonduriloe PNRR.

Astfel, potrivit ordonanței care va fi adoptată, ”membrii comisiilor de selecție și nominalizare nu se pot afla în raporturi juridice de coordonare sau subordonare ierarhică cu candidații înscriși la procedura de selecție și nominalizare”.

Conducătorul autorității publice tutelare va proceda de îndată la înlocuirea membrilor comisiilor aflați în situația prevăzută.

Membrii comisiilor de selecție și nominalizare au obligația să comunice de îndată apariția oricărei incompatibilități, în caz contrar dispozițiile legale privind prevenirea și sancționarea corupției aplicându-se în mod corespunzător.

Prevederile se aplică și membrilor comisiilor care au atribuția de a desemna reprezentanții autorității publice tutelare în consiliul de administrație.

”Implementarea unui cadru clar și transparent privind selecția și mandatul administratorilor întreprinderilor publice va contribui la reducerea dependenței acestora de subvenții bugetare și la diminuarea pierderilor operaționale generate de decizii de management defectuoase. (...) Eliminarea conflictelor de interese și creșterea transparenței vor reduce percepția negativă asupra politizării excesive și vor sprijini promovarea competenței și integrității”, crede acum Executivul.

ANUNȚ Platforma REVISAL va fi schimbată cu Reges-Online. Obligații pentru angajatori și perioadă de tranziție CITEȘTE ȘI ANUNȚ Platforma REVISAL va fi schimbată cu Reges-Online. Obligații pentru angajatori și perioadă de tranziție

Proiectul de act normativ  modifică și normele privind cerința studiilor, atât pentru conducătorii AMEPIP, cât și pentru membrii consiliilor de administrație, prin precizarea finalizării studiilor prin obținerea diplomei de licență.

Totodată, membrii consiliului de administrație nu vor putea cumula calitatea de membru cu cea de salariat al întreprinderii publice. În cazul în care administratorii au fost desemnați dintre salariații întreprinderii publice, contractul individual de muncă este suspendat pe perioada mandatului.

Având în vedere faptul că la nivel local, AMEPIP are atribuții de verificare, supraveghere și control, participând la procedurile de selecție desfășurate de autoritățile publice tutelare locale doar la cererea acestora, se propune ca AMEPIP să avizeze doar rapoartele finale ale comisiilor de selecție și nominalizare de la autoritățile publice tutelare centrale și pentru cele de la nivel local care au înregistrat o cifră de afaceri în ultimul exercițiu financiar superioară echivalentului în lei al sumei de 7.300.000 euro și au cel puțin 50 de angajați.

Pas propus ca toate procesele de Cod civil să poată fi desfășurate în sistem videoconferință CITEȘTE ȘI Pas propus ca toate procesele de Cod civil să poată fi desfășurate în sistem videoconferință

Alte modificări vizează introducerea unor norme care au în vedere ca în cazul candidaților cu același punctaj, se acordă prioritate candidatului aparținând genului subreprezentat.

Este reglementată și  ipoteza în care există candidați recomandați de acționarii minoritari în condițiile aplicării metodei votului cumulativ pentru alegerea membrilor consiliului de administrație sau de supraveghere, stabilind pentru aceștia un parcurs distinct, în sensul că aceștia nu participă la procedura de selecție, aplicându-li-se cerințele de experiență și vechime legale, respectiv „să aibă studii superioare și experiență în domeniul științelor inginerești, economice, sociale, juridice sau în domeniul de activitate al respectivei întreprinderi publice de cel puțin 7 ani”.

Rolul AMEPIP în această situație este acela de a verifica propunerile de candidați depuse, de a emite un aviz conform și de a informa de îndată autoritatea publică tutelar și acționarii minoritari.

De asemenea, este reglementat expres faptul că prerogativa numirii directorilor provizorii revine consiliului de administrație sau consiliului de supraveghere, urmând ca dispozițiile stabilite pentru administratorii provizorii, referitoare la durata mandatului și sancțiunile contravenționale aplicabile în cazul nerespectării acestora, să fie aplicabile și în cazul directorilor provizorii.

viewscnt
Afla mai multe despre
șefi
companii
stat
consiliu administrație
mandat