Noi maxime post-criză pe bursă, capitalizare-record pentru Banca Transilvania și tranzacții de peste 10 milioane euro cu acțiuni OMV Petrom

Noi maxime post-criză pe bursă, capitalizare-record pentru Banca Transilvania și tranzacții de peste 10 milioane euro cu acțiuni OMV Petrom
scris 26 nov 2019

La BVB am consemnat o ședință electrizantă, cu activitatea de tranzacționare depășind reperul de 115 milioane lei, incluzând transferuri-mamut de tip deal și cu un salt consistent al acțiunilor celei mai mari bănci din România.

După o etapă de relativă ezitare, marcată de fluctuații neconcludente pe noile culmi cucerite în actualul trend ascendent și de volume modeste, bursa românească a avut astăzi o ședință care a antrenat în piață mai mulți jucători. Pe măsura creșterii în credibilitate a evadării pe noi maxime a piețelor de acțiuni americane și într-un context de clarificare a configurației politice pentru anul 2020, investitorii au reintrat la cumpărare.

Urmărește-ne și pe Google News

Rezultatul este o ședință cu aprecieri consistente pe cele mai lichide titluri și un rulaj al pieței de acțiuni de 115,61 milioane lei (24,20 milioane euro), de peste 2 ori și jumătate mai mare decât media anului trecut. Este efervescența care a împins piața pe noi maxime post-criză.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
EXCLUSIV Exxon confirmă: Negociază vânzarea a 50% din Neptun Deep, o posibilă compromitere cel puțin pe termen scurt și mediu a exploatării gazelor din Marea Neagră CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Exxon confirmă: Negociază vânzarea a 50% din Neptun Deep, o posibilă compromitere cel puțin pe termen scurt și mediu a exploatării gazelor din Marea Neagră

Indicele BET Plus a câștigat 0,25%, iar indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,24%, până la nivelul de 9.797,21 de puncte, în confirmarea unui trend ascendent subliniat de Profit.ro constant în ultimele luni ca fiind unul foarte coerent sub aspect tehnic și care se mișcă pe canale de demarcație destul de bine trasate și evidențiate pe graficul de mai jos.

Noi maxime post-criză pe bursă, capitalizare-record pentru Banca Transilvania și tranzacții de peste 10 milioane euro cu acțiuni OMV Petrom

Sănătatea tendinței pozitive este confirmată de faptul că aceasta este susținută chiar de cele mai lichide acțiuni ale pieței. Ziua de astăzi a fost în mod particular dominată de mișcarea acțiunilor Băncii Transilvania (TLV), care au adunat schimburi de 29,06 milioane lei în efortul de atacare a unor noi valori record. Cotația a închis pe maximul zilei, de 2,5400 lei/acțiune, cu 2,21% peste referință, care face din instituția de credit una dintre cele mai valoroase societăți comerciale românești la capitalizarea de 13,25 miliarde lei (2,77 miliarde euro).

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a apreciat cu 0,67%, până la prețul de 15,00 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 9,87 milioane lei.

La reîntrunirea Parlamentului, plenul Camerei - pregătit să discute legea care să doboare pragurile de deținere de la SIF-uri CITEȘTE ȘI La reîntrunirea Parlamentului, plenul Camerei - pregătit să discute legea care să doboare pragurile de deținere de la SIF-uri

Interesul nu a fost acaparat neapărat de acțiunile bancare. OMV Petrom (SNP) a ajuns din nou în prim-planul pieței, prin volume excepționale. Titlurile companiei petroliere au crescut cu 0,23%, până la prețul de 0,4370 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 26,45 milioane lei în piața reglementată. Acestora li se adaugă o tranzacție specială din piața deal cu 50,00 milioane acțiuni, reprezentând 0,99% din capitalul social al emitentului. Efectuat la prețul de 0,4400 lei/acțiune, transferul s-a ridicat la 22,00 milioane lei. Tot pe segmentul deal, au fost schimbate 6,00 milioane acțiuni SIF Moldova (SIF2) pentru suma de 9,03 milioane lei.

Stagnare în Europa, vânzări ale nerezdenților în țările grupului de la Vișegrad

Piața beneficiază de un climat pozitiv în piețele externe, dar astăzi indicii majori au luat o pauză. În Europa, în mod particular, se vede că investitorii și-au luat un răgaz: -0,06% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,09% pentru indicele FTSE de la Londra, +0,08% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,08% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt. În regiune, tendința a fost de vânzare, lucru care s-a văzut pe forimntul maghiar și pe zlotul polonez, care au depășit praguri tehnice către finalul sesiunii. La fel, tendința a fost negativă pentru piețele de acțiuni: -0,32% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -1,20% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,51% pentru indicele PX de la Praga.

CONFIRMARE Radu Hanga de la Grupul Banca Transilvania, noul președinte al Bursei de Valori București. \ CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Radu Hanga de la Grupul Banca Transilvania, noul președinte al Bursei de Valori București. "Vrem să construim credibilitate", spune câștigătorul

Culoarea roșie a fost împrumutată la BVB doar pe indicii sectoriali, care nu au beneficiat de impulsul de creștere de pe acțiunile Băncii Transilvania. Astfel, indicele energetic BET-NG au suferit o retragere de 0,14%, în pofida zilei favorabile pentru titlurile OMV Petrom, dar și pentru cele ale Romgaz Mediaș (SNG), care au avansat cu 0,13%, până la prețul de 37,55 lei/acțiune, pe al 3-lea rulaj al segmentului regular, de 5,85 milioane lei. La același capitol, titlurile Transelectrica (TEL) au staționat la prețul de 20,00 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,02 milioane lei.

„Roșu” acțiunile Fondul Proprietatea, prăvălirea continuă pe acțiunile Bittnet Systems

Tendința a fost încă și mai negativă pe acțiunile fondurilor închise de investiții listate la BVB, ale cărui indice BET-FI a avut un declin de 0,58%, până la nivelul de 45.713,14 de puncte. Acesta a fost tras în jos de corecția de 1,26% a titlurilor Fondul Proprietatea (FP), care au închis la prețul de 1,1750 lei/acțiune o sesiune în care au cumulat transferuri de 4,48 milioane lei.

Nu este ceva care să fi contaminat și titlurile SIF care sunt la un pas de un vot în plenul Camerei Deputaților de a scăpa de pragurile de deținere. Astfel, titlurile SIF Moldova au staționat la prețul de 1,5100 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,99 milioane lei în piața reglementată, iar titlurile SIF Transilvania (SIF3) au crescut cu 1,17%, până la prețul de 0,3460 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,03 milioane lei.

Mesaj de la BVB: directorul Adrian Tănase - bursa nu trebuie să fie un experiment, ci chiar principala destinație a economiilor românilor. Cum să investești la bursă ca om de rând CITEȘTE ȘI Mesaj de la BVB: directorul Adrian Tănase - bursa nu trebuie să fie un experiment, ci chiar principala destinație a economiilor românilor. Cum să investești la bursă ca om de rând

O activitate peste media obișnuită a respectivului emitent, în această zi echivalentă cu aproape 814.000 de lei, a fost pe titlurile Bittnet Systems (BNET), care au scăzut cu 2,95%, până la prețul de 0,9200 lei/acțiune nivel cu 46,82% mai jos decât maximul de 1,7300 lei/acțiune consemnat chiar în ziua ex-data după o majorare de capital aprobată de acționari.

Reacția pieței de vânzare a pieței s-a accentuat după notificarea către piață a celor care au adus compania pe sistemul alternativ de tranzacționare de la BVB că au coborât sub pragul de deținere de 33%. Astfel, Mihai Logofătu a scăzut la o participație de 15,03%, iar Cristian Logofătu mai are un pachet reprezentând 14,02% din capitalul social. La listarea în aprilie 2015, cei 2 frați, fondatori ai companiei din domeniul IT, controlau peste 50% din titluri. Piața percepe ca o dezangajare a foștilor majoritari și au îndoieli față de parcursul în viitor al firmei în care au investit, declara în urmă cu o săptămână pentru Profit.ro analistul financiar Liviu Moldovan, după o consultare prealabilă a pulsului unor jucători din piață.

Mâine, conducerea companiei se va întâlni în “format semi-formal” cu jurnaliști specializați în subiecte legate de IT și piețele de capital. “Managementul va povesti despre contextul actual al business-ului precum și modul în care a evoluat anul 2019 în ceea ce privește clienții, proiectele, precum și tendințele pieței”, spune documentul invitației formulat de firma care asigură relația cu investitorii a Bittnet. În plus, la eveniment ar urma să fie prezentate detalii despre parteneriatul strategic încheiat de companie cu fondul de investiții ROCA, specializat în plasamentele în companiile aflate în dificultate.

Până la trecerea pe segmemtul regular, pe sistemul alternative de tranzacționare, unde au avut acțiunea cu cea mai mare lichiditate, cotația se află într-un trend descendent pronunțat care amendează o evoluție explozivă din vară. Avertismente față de sustenabilitatea acesteia au fost lansate pentru Profit.ro de către Sever Lupu, investitor experimentat pe piața de capital românească. „Mi se pare că asist și la o bulă speculativă pe Bittnet pe care personal eu nu o înțeleg”, afirma acesta pe 13 iunie. „Acolo e numai retail.”

Cu o zi mai târziu, pe graficul acțiunilor Bittnet a apărut o lumânare de distribuție, cu umbra superioară mare și având associate volume consistente. Prima zi ex-data după majorarea de capital, când societatea a înregistrat și maximul de capitalizare, cea de 5 iulie, a avut deopotrivă o ședință, în care lumânarea a fost de “descărcare”, așa cum se vede pe graficul atașat.

Noi maxime post-criză pe bursă, capitalizare-record pentru Banca Transilvania și tranzacții de peste 10 milioane euro cu acțiuni OMV Petrom

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
bittnet systems