Unicul candidat la șefia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Nicu Marcu, până acum vicepreședinte al Curții de Conturi, a fost votat, miercuri, în funcție de către plenul Parlamentului, prin voturile PSD și PNL, în urma unei înțelegeri între aceste partide, după cum a relatat anterior Profit.ro. În comisii, Nicu Marcu a susținut că prima măsură pe care o va lua la ASF, dacă va fi confirmat și de plenul Parlamentului, va fi de a stinge conflictele publice și interne din instituție. Marcu a mai spus că ASF trebuie să fie un câine de pază al intereselor cetățenilor privind pensiile private și a arătat că decizia Parlamentului, luată la inițiativa PSD, de a suspenda tranzacționarea la bursă a activelor minoritare de la companiile de stat, a fost ”inspirată” în contextul actual.
Din cele 360 de voturi exprimate, 340 au fost pentru candidat, iar 20 împotrivă.
Comisiile de specialitate din Camera Deputaților și Senat l-au audiat și votat, marți, online, pe Nicu Marcu drept unicul candidat pentru poziția de pentru ocuparea funcției de președinte - membru executiv al Consiliului Autoritătii de Supraveghere Financiară.
Membrii celor 4 comisii de specialitate din Parlament au avizat, în cele din urmă, numirea lui Nicu Marcu în funcția de președinte al ASF, cu 51 de voturi pentru, 6 voturi împotrivă și o abținere. Potrivit datelor Profit.ro, voturile împotrivă au venit din partea USR, în timp ce PSD și PNL au votat pentru numirea lui Nicu Marcu.
Întrebat ce îl califică pentru această funcție, care, potrivit legii, prevede o experiență minimă de 8 ani în domeniul financiar, al instituțiilor de credit și pieței de capital, Nicu Marcu a spus că, din punct de vedere academic, a predat și predă analiză ecnomică și financiară, în calitate de cadru didactic universitar, iar în ce privește calificarea practică a fost contabil șef, director economic, secretar general al ANAF, acum fiind și vicepreședinte al Curții de Conturi.
Marcu a arătat că prima măsură pe care o va lua în calitate de președinte al ASF va fi să stingă conflictele atât publice, cât și interne - pe care le cunoaște din presă - din cadrul instituției, având în vedere că Autoritatea reglementează sectoare economice care contribuie cu peste 10% la PIB-ul României.
Candidatul unic la șefia ASF a mai arătat că instituția trebuie să fie ca ”un câine de pază, un bulldog” al fondurilor de pensii, astfel încât ”cetățenii să fie asigurați că, atunci când se vor pensiona, vor beneficia de pensiile respective”. Nicu Marcu a lăudat, de altfel, performanța fondurilor de pensii private, arătând că ratele de rentabilitate ale acestora au crescut de la an la an, iar ”riscul este atât de diminuat, mergând chiar până la eliminare”.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Reducerea cu până la 50% a impozitului pe imobil în cazul mall-urilor va putea fi acordată până la finele anuluiNicu Marcu a arătat, în schimb, că este în ”asentimentul Parlamentului” cu proiectul de lege, inițiat de PSD, prin care statul nu va putea înstrăina participațiile la companii timp de 2 ani, iar pachetele minoritare nu vor mai putea fi listate pe bursă.
”Măsura luată de Parlament, prin restricționarea la tranzacționare, a fost corectă. Punctul meu de vedere este că a fost o măsură prudentă pe care statul, prin legislativ, a fost inspirat să o facă, pentru că în acest momente, având în vedere această pandemie, au fost perioade când cotațiile burselor au scăzut foarte mult și riscul ca acțiunile să fie cumpărate foarte jos a fost foarte mare. Sunt în asentimentul Parlamentului cu decizia luată”, a afirmat Nicu Marcu.
Opinia acestuia este contrară opiniei PNL și Guvernului, premierul Ludovic Orban, liderul PNL, anunțând că proiectul, care nu a fost încă promulgat, va fi atacat la Curtea Constituțională. De altfel, PNL a și depus sesizarea de neconstituționalitate la Curte.