Mecanismul de întrerupere a volatilității de la BVB, declanșat în premieră de un ordin de vânzare mare la SIF Banat-Crișana. Cum a arătat licitația-fulger de 3 minute

Mecanismul de întrerupere a volatilității de la BVB, declanșat în premieră de un ordin de vânzare mare la SIF Banat-Crișana. Cum a arătat licitația-fulger de 3 minute
scris 2 dec 2019

În chiar prima zi de la introducere, mecanismul de întrerupere a volatilității a fost precipitat de un ordin de 35.000 de acțiuni SIF Banat-Crișana al unui investitor individual. Chiar dacă o treime din acesta s-a consumat pe un minim cu 5% sub referință, cele 3 minute în care piața a intrat în trepidații a dat posibilitatea investitorilor să reacționeze și ordine de cumpărare pentru aproximativ 10.000 de titluri s-au adunat în sistemul bursei pentru a se interpune vânzării majore. Ulterior, piața a revenit parțial, iar verdictul la operatorul de piață BVB este că totul a fost conform regulilor și mecanismul și-a atins scopul de a aduna mai multă lume la formarea prețului.

Limita de variație de 15% pentru o zi de tranzacționare este eliminată începând de astăzi de la Bursa de Valori București, iar mecanismul alternativ de a preveni oscilațiile care deviază de la normal a și fost declanșat pe titlurile SIF Banat Crișana (SIF1) de un ordin de vânzare dat la piață.

Urmărește-ne și pe Google News

La ora 13:09, conform parametrilor introduși în sistemul bursei, piața a intrat în trepidații și a declanșat mecanismul de întrerupere a volatilității. Pentru 3 minute, piața a intrat în sistem de licitație pentru a permite un răspuns al cât mai multor jucători din piață. În acest caz, au fost cumpărătorii cei care au trebuit să intervină cu ordine, în contextul în care în piață a fost aruncat un pachet de 35.000 de acțiuni SIF Banat-Crișana.

Mesaj de la BVB: directorul Adrian Tănase - bursa nu trebuie să fie un experiment, ci chiar principala destinație a economiilor românilor. Cum să investești la bursă ca om de rând CITEȘTE ȘI Mesaj de la BVB: directorul Adrian Tănase - bursa nu trebuie să fie un experiment, ci chiar principala destinație a economiilor românilor. Cum să investești la bursă ca om de rând

Potrivit informațiilor obținute de Profit.ro, vânzătorul a fost un investitor individual care avea nevoie de bani înainte de finalul anului și a cerut introducerea unui ordin de vânzare la piață. Înainte, acesta ar fi antrenat instantaneu un declin abrupt al cotațiilor, dar, acum, sistemul de întrerupere a volatilității s-a declanșat când era semnalul că ar fi o scădere mai mare de 3,4% și a dat prilejul replierii mai multor investitori, astfel încât aceștia să participe în formarea prețului.

În cele 3 minute s-au strâns ordine pentru aproximativ 10.000 de acțiuni pe diverse paliere de preț, dar cele mai multe chiar pe reperul de 2,7600 lei/acțiune unde se afla cotația la momentul introducerii ordinului. Pe acest nivel s-au executat cu puțin peste 10.000 de titluri, după cum, la cealaltă extremă, de 2,6400 lei/acțiune, au fost transferate 11.241 acțiuni. De la respectivul nivel, echivalent pentru un declin de 5,03%, piața a ricoșat pentru a găsi niveluri superioare, chiar dacă nu a reușit să recupereze integral ecartul rezultat de introducerea ordinului.

Mecanismul de întrerupere a volatilității de la BVB, declanșat în premieră de un ordin de vânzare mare la SIF Banat-Crișana. Cum a arătat licitația-fulger de 3 minute

Tranzacția a fost de aproape 95.000 de lei și a dat vânzătorului o valoare cu 300-400 de lei mai mare decât ar fi obținut fără declanșarea mecanismului. La Bursa de Valori București, „verdictul este că totul s-a întâmplat conform regulilor”. În primul rând, spune un reprezentant al BVB contactat de Profit.ro, și-a atins scopul de a aduna mai mulți investitori interesați de achiziții să participe la „mușcarea” ordinului.

De ce este bine și ce a adus frustrare

Un broker exprimentat din piață a spus de asemenea că noul sistem este mai bun pentru că evită ca piața să fie mișcată foarte mult cu un singur ordin, însă recunoaște că deși a dorit să introducă un ordin pe contul său personal, timpul său de reacție nu a fost suficient pentru ca acesta să ajungă în terminalul Bursei până la finalul licitației.

Un alt neajuns semnalat îl reprezintă e-mailul de la BVB care menționa declanșarea mecanismului. Acesta a ajuns la ora 13:16, cu 4 minute, după ce piața a repornit, astfel încât avertizarea nu a fost utilă pentru cei care nu se aflau deja în fața ecranelor la momentul respectiv, spune brokerul. Totuși, operatorul de piață BVB menționează că acesta este un e-mail de informare, de tipul și a altor mesaje cu știri bursiere și nicidecum nu reprezintă o alertă. Avertizările vin prin intermediul ecranelor de tranzacționare și sunt utilizate de investitorii activi. În terțe piețe, declanșarea mecanismului de întrerupere a volatilității nici măcar nu este semnalizat de către burse, la mișcările din piață reacționând doar traderii care urmăresc activ anumite simboluri.

Năstase, Alro Slatina, cel mai mare consumator de energie din România: Sunt unii care îți iau \ CITEȘTE ȘI Năstase, Alro Slatina, cel mai mare consumator de energie din România: Sunt unii care îți iau "taxă de șmecher" la graniță dacă vrei să imporți curent

Sistemul a fost anunțat încă de la începutul lunii noiembrie și înlocuiește vechiul prag foarte rigid de 15%. Acum, coridorul dur este lărgit la 25%, dar mecansmul lasă investitorilor posibilitatea de participare în licitații de până la 6 minute pentru formarea noului preț și pentru a se interpune ordinului major introdus în terminalul Bursei.

Conceptul este acela de a preveni impactul asupra prețului a erorilor de tranzacționare, dar și atragerea unui număr cât mai mare de investitori în procesul de formare a prețului (nou) în etape de volatilitate sporită sau de sincope de lichiditate antrenate de evenimente majore ori episoade de înrăutățire dramatică a sentimentului de piață. Previne, de asemenea, posibilitatea ca doar printr-un ordin să poată fi mutată piața, în condițiile în care, în prezent, pe acțiuni vizibile, conform unor calcule ale Profit.ro aruncarea în piață a unor pachete în valoare de numai jumătate de milion de lei pot aduce deprecieri de până la 15%.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
sif banat crisana