Listarea Hidroelectrica – cel mai probabil în trimestrul 2 al anului viitor, luna iunie. Ofertă publică cu zgomot

Listarea Hidroelectrica – cel mai probabil în trimestrul 2 al anului viitor, luna iunie. Ofertă publică cu zgomot
scris 16 nov 2022

Cea mai mare tranzacție din piața de capital românească intră în linie dreaptă după ce acționarii Fondului Proprietatea au dat mână liberă americanilor de la Franklin Templeton pentru a vinde pe bursă întregul pachet de acțiuni deținut la Hidroelectrica, prins în portofoliu cu o valoare de aproape 2,5 miliarde dolari.

De la momente tensiune cu fondul „vulturesc” al lui Paul Singer de acum aproape 10 ani, administratorii de la Franklin Templeton au fost necontestați de acționarii Fondului Proprietatea (FP). Totuși, în AGA de ieri, propunerea americanilor pentru o listare duală a Hidroelectrica a fost lăsată în detrimentul unei solicitări a Ministerului Finanțelor Publice, acționar cu 5,97% din titluri, care vizează plasarea acțiunilor producătorului de energie hidro exclusiv pe Bursa de Valori București.

Urmărește-ne și pe Google News

Managerul Johan Meyer vede partea plină a paharului și spune că va înainta în demersurile de vânzare a pachetului de ca și când aceasta ar avea loc doar la BVB, așa cum au decis acționarii și așa cum este și un vot în AGA de la Hidroelectrica. „Procesul continuă fără a fi bulversat deloc”, spune sud-africanul care este la frâiele FP de peste 5 ani.

Transelectrica își majorează de 5 ori profitul net la 9 luni. Acțiunile sar la bursă CITEȘTE ȘI Transelectrica își majorează de 5 ori profitul net la 9 luni. Acțiunile sar la bursă

Totuși, adminstratorii au în vedere o reluare a demersurilor pentru o listare și pe o terță piață care să lărgească accesul unor categorii cât mai largi de investitori, cu potențialul de a ridica prețul în folosul acționarilor. Meyer afimă clar că, pentru o listare, va trebui să vină din nou în fața acționarilor, dar acum rămâne în parametrii stabiliți de AGA, cu o listare exclusivă la București.

Managerul chiar s-a declarat „mulțumit”, fiind conștient că este un câștig să obțină din partea acționarilor aprobarea pentru vâzarea întregului pachet de 19,94% din acțiunile Hidroelectrica ce este echivalentul a 78,3% din activul net al Fondului.

20 de grafice care dezvăluie „răzbunarea” post-COVID CITEȘTE ȘI 20 de grafice care dezvăluie „răzbunarea” post-COVID

Chiar dacă acordul este de principiu pentru întregul pachet, nu înseamnă că Franklin Templeton îl va putea neapărat înstrăina pe tot. Întrebări repetate în conferința de presă nu au găsit un răspuns din partea lui Meyer despre o dimensiune a pachetului care în mod realist ar putea fi vândut.

El nu a oferit nici indicații dacă va fi o ofertă publică sau o plasare parțială într-o tranzacție. „Orice este o opțiune la acest moment. Depinde de condițiile de piață, depinde de preț”, a afirmat managerul FP, completând că, dacă așteptările lor cele mai optimiste cu privire la cerere s-ar îndeplini, nu ar exclude nicio vânzare directă. Pentru ei este important să obțină un preț bun și să creeze valoare pentru acționari.

Surse apropiate Fondului au spus însă în discuții cu Profit.ro că va fi vorba despre o ofertă publică și aceasta se va face cu o publicitate importantă pentru a atrage categorii cât mai largi de investitori, inclusiv o participare cât mai mare pe segmentul de retail.

AAGES își majorează substanțial profitul net la 9 luni. Acțiunile sar la bursă CITEȘTE ȘI AAGES își majorează substanțial profitul net la 9 luni. Acțiunile sar la bursă

Istoricul FP la vânzarea pachetelor deținute la companiile listate – Transelectrica, Conpet, OMV Petrom, Transgaz, Romgaz – a fost de derulare a unor vânzări accelerate (ABB), însă în prima jumătate a deceniului trecut aversiunea la risc de pe piețele europene era mai ridicată și cei de la Franklin Templeton nu voiau să creeze foarte multă atenție în piață pentru ca prețul să fie apăsat de investitorii care solicitau discount cât mai mare.

Prin contrast, având în vedere dimensiunea tranzacției de la Hidroelectrica și faptul că administratorii au îndoieli față de capacitatea de absorbție de la BVB, ar fi de înțeles de ce să fie derulată o ofertă publică și aceasta să fie cât popularizată în rândul publicului. Pachetul de 19,94% din producătorul de energie hidro este prins în activul net al FP cu o valoare de 2,45 miliarde dolari. Dacă acesta ar fi adus pe bursă în întregime și la niveluri de multiplii vizați de Franklin Templeton, ar face din Hidroelectrica de departe compania care ar deține ponderea free-float-ului în indicele BET. De exemplu, Banca Transilvania (TLV) are o capitalizare de piață de 14,15 miliarde lei (2,88 miliarde euro).

Aerostar Bacău își majorează profitul net la 9 luni cu peste 50% CITEȘTE ȘI Aerostar Bacău își majorează profitul net la 9 luni cu peste 50%

Meyer nu oferă niciun fel de indicații despre volumul pe care în mod realist crede că îl poate vinde către investitori. „Suntem la luni distanță...” Fondul va aștepta rezultatele auditate a Hidroelectrica și ținta pentru listare ar fi lunile aprilie-mai. Surse din piața de capital spun că mai realistă este o derulare în lunile mai, cel mai probabil iunie.

Hidroelectrica a realizat în primele 9 luni ale acestui an o cifră de afaceri de 6,88 milioane lei (1,46 miliarde dolari), în creștere cu 46,8% față de perioada similară din 2021, și un câștig pretaxare EBITDA de 4,64 miliarde lei (986,81 milioane dolari), cu 28,6% mai mare decât în exercițiul financiar precedent. Profitul net a urcat cu 37,4%, la 3,53 miliaone lei.

Hidroelectrica a numit STJ Advisors în calitate de consilier pe partea de equity și Dentons în calitate de consilier juridic pentru tranzacție. Fondul Proprietatea a numit Rothschild & Co în calitate de consilier pe partea de equity și pe Filip and Associates & Linklaters drept consilieri juridici pentru tranzacție și a selectat un consorțiu de intermediere formati din bănci și case de brokeraj internaționale și locale.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica
bvb
bursa
mfp
franklin templeton
fondul proprietatea