La BVB, băncile și restul...

La BVB, băncile și restul...

Sursa foto: Milosducati / dreamstime.com

scris 7 iul 2017

Nu mai puțin de 83% din activitatea de tranzacționare pe segmentul de acțiuni de la Bursa de Valori București a fost asigurat de schimburile în valoare de peste 29 milioane lei cu titlurile bancare.

Bursa românească încheie cu ezitare o săptămână în care a schițat o revenire din minimul din zona de 7.855 puncte pentru indicele reprezentativ BET, atins pe punctul de vârf al vânzărilor antrenate de criza guvernamentală din iunie și de ieșirea la rampă a fantomei „naționalizării” fondurilor de pensii după modelul Ungariei și Poloniei.

Urmărește-ne și pe Google News

Indicele compozit BET Plus s-a depreciat cu 0,33%, în timp ce indicele reprezentativ BET a pierdut 0,43%, până la nivelul de 8.044,79 puncte. Este un recul al pieței românești într-un context neconcludent în Europa unde indicii au avut azi oscilații modeste: +0,05% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,19% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,14% pentru indicele CAC40 de la Paris și +0,06% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,21% pentru indicele WIG 20 de la Varșovia, -0,31% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,55% pentru indicele PX de la Praga.

Fostul congresman american Ron Paul spune că nu ar fi șocat să vadă bursa americană cu 25% mai jos până în octombrie CITEȘTE ȘI Fostul congresman american Ron Paul spune că nu ar fi șocat să vadă bursa americană cu 25% mai jos până în octombrie

Rulajul pieței de acțiuni a fost de 35,03 milioane lei (7,64 milioane euro), în creștere față de cel de 26,13 milioane lei (5,69 milioane euro) de ieri, dar sub media ultimelor săptămâni. A fost, însă, o activitate de tranzacționare debalansată. Transferuri în valoare de 29,15 milioane lei s-au schimbat numai pe titlurile bancare, respectiv 83,21% din tranzacțiile de acțiuni.

Banca Transilvania, 61% din tranzacțiile de la BVB

Pe primul loc în clasamentul lichidității, cu schimburi însumând 13,37 milioane lei pe segmentul regular, s-au aflat titlurile Băncii Transilvania (TLV), care s-au apreciat cu 0,89%, până la prețul de 2,8400 lei/acțiune. Pe același emitent, în piața deal au fost efectuate tranzacții speciale în valoare de 8,10 milioane lei.

Prețul de închidere este cu 5,33% sub maximul de 3,00 lei/acțiune atins la sfârșitul lunii mai și care dădea instituției de credit o capitalizare bursieră de 10,94 miliarde lei (2,39 miliarde euro). Mult din acest trend ascendent a fost alimentat de asumarea investitorilor că Banca Transilvania va achiziționa o instituție de credit concurentă, replicând exemplul generator de profit al tranzacției cu Volksbank.

Informații obținute de Profit.ro din piață spun că mai aproape de un deal pentru cumpărarea Băncii Românești de la National Bank of Greece ar fi OTP Bank. Grupul din Ungaria ar fi făcut o ofertă cu aproximativ 40 milioane euro. Tranzacția nu este încheiată, însă OTP Bank este foarte aproape de încheierea ei, spun sursele citate.

Isărescu: Cursul de schimb a fost stabil pe perioada crizei politice, cu oscilații doar de 1%; doar presa a exagerat. „Suntem prea emotivi cu lucruri cu care ar trebui să fim mai calmi.” CITEȘTE ȘI Isărescu: Cursul de schimb a fost stabil pe perioada crizei politice, cu oscilații doar de 1%; doar presa a exagerat. „Suntem prea emotivi cu lucruri cu care ar trebui să fim mai calmi.”

Al 2-lea rulaj al zilei, de 7,00 milioane lei în piața reglementată, l-am consemnat pe titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD) care s-au depreciat cu 0,58%, până la prețul de 13,70 lei/acțiune. O tranzacție de tip deal s-a încheiat cu 50.000 de acțiuni BRD, valoarea acestuia ridicându-se la 685.000 de lei.

Petrolul ieftin(it) trage în jos sectorul energetic de la bursă

În rest pe piața de la BVB numai un singur emitent, Romgaz Mediaș (SNG), a mai depășit reperul unor tranzacții de 1 milion de lei. Cotația de închidere a fost de 26,60 lei/acțiune, în scădere cu 1,30%, un nou minim al ultimelor 5 luni, realizat și în contextul corecției abrupte ex-dividend. Titlurile de pe segmentul energetic au avut, în ansamblu, o zi „roșie”, și în contextul ieftinirii consistente a petrolului, indicele sectorial BET-NG suferind un recul de 1,17%. Cotația țițeiului Brent s-a prăbușit în numai 2 zile din zona de 49,65 dolari/baril, atins după un rally furibund de 2 săptămâni către repere de tranzacționare la 46,20 dolari/baril astăzi.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
banca transilvania
brd
romgaz
banca romaneasca
otp bank