La bursă au revenit volumele. Un plus de credibilitate pentru maximul post-criză

La bursă au revenit volumele. Un plus de credibilitate pentru maximul post-criză

Sursa foto: Tsung-lin Wu / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 25 apr 2018

Indicele reprezentativ BET de la BVB s-a consolidat a 2-a zi consecutivă peste reperul de 9.000 de puncte, cel mai ridicat din ultimii 10 ani. După ce activitatea de tranzacțonare a fost redusă în precedente sesiuni, rulajele și-au revenit parțial susținute de transferurile cu acțiuni Banca Transilvania și Fondul Proprietatea.

Un nou maxim post-criză și o zi sau două zile de pauză sau de corecții. Este un comportament de piață confirmat și astăzi. După ce ieri indicii de la BVB au mai escaladat un nou vârf, piața a stat. Indicele compozit BET Plus a alunecat cu 0,01% sub referință, iar indicele reprezentativ BET s-a apreciat cu numai 0,01%, până la nivelul de 9.006,10 de puncte.

Urmărește-ne și pe Google News

De data aceasta au apărut și volumele, după ce în ultima parte a acestei luni activitatea de tranzacționare a fost sub media anului trecut sau a începutului lui 2018. Rulajul pieței de acțiuni a fost de 57,02 milioane lei (12,27 milioane euro), concentrat, însă, în proporție de 93,71% pe primele cele mai tranzacționate 5 simboluri.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Black Sea Oil &Gas, D&B David și Baias, Electrica Furnizare, eon, Premier Energy, Raiffeisen Bank, Transgaz
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum - Crizele sanitare și reziliența sistemului medical românesc - Ediția a XIV-a. Parteneri: Bristol Myers Squibb, Crisia Farm, UCB
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: ARB, BCR, BRD, Garanti BBVA
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank
Romgaz, expansiune externă cu ghinion: după eșecul din Polonia, compania renunță la două concesiuni de hidrocarburi din Slovacia din cauza opoziției localnicilor și pasivității Guvernului. Cât a costat \ CITEȘTE ȘI Romgaz, expansiune externă cu ghinion: după eșecul din Polonia, compania renunță la două concesiuni de hidrocarburi din Slovacia din cauza opoziției localnicilor și pasivității Guvernului. Cât a costat "aventura"

Este lichiditatea după care „striga” piața. Marcel Murgoci, director de operațiuni la SSIF Estinvest Focșani declara pentru Profit.ro că atingerea maximelor post-criză este consumată în cvasianonimat la BVB întrucât investitorii nu găsesc pachete de acțiuni consistente în cerere și ofertă. „Unde-s volumele, totuși?”, se întreba Murgoci.

Piața s-a arătat cu atât mai robustă astăzi cu cât, indicii nu au suferit corecții, deși ziua a fost preponderent negativă pe bursele europene și din regiune, așa cum o arată și tabloul Bloomberg: -0,71% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,62% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,57% pentru indicele CAC40 de la Paris, -1,02% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,53% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,41% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,52% pentru indicele PX de la Praga.

Cu ce viteză urcă piața

În piața locală, tendința a fost de prudență, iar fiecare maxim a fost nu foarte depărtat de precedenta limită superioară. „Bursa merge milimetric în sus”, era observația lui Claudiu Cazacu, Chief-Strategist la furnizorul de servicii de tranzacționare forex X-Trade Brokers România.

Totuși, din punct de vedere tehnic, trendul mare arată robust, cu un evantai perfect în care indicele BET este peste mediile mobile, iar mediile mobile mai scurte sunt deasupra celor mai lungi. Mișcarea este semnificativă de la începutul anului, fapt arătat de panta abruptă de înclinație a mediilor mobile de viteză în proporții Fibonacci, respectiv media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21) și media mobilă eponențială de 55 de zile (EMA55). Remarcabil, piața încă nu este forțată, ceea ce se vede din faptul că oscilatorul Real Strength Index în configurația sa clasică de 14 perioade încă nu a trecut în supracumpărare, așa cum se vede pe graficul atașat.

La bursă au revenit volumele. Un plus de credibilitate pentru maximul post-criză

Bursa a fost trasă în sus astăzi de creșterea cu 1,86% a titlurilor Băncii Transilvania (TLV) care, pe primul rulaj al zilei, de 20,95 milioane lei, au închis la prețul de 2,7400 lei/acțiune care îi conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 11,89 miliarde lei (2,56 miliarde euro).

Impulsul ascendent a fost dat de raportarea trimestrială conform căreia Banca Transilvania a obținut un profit net de 366 milioane lei, cu 48,7% mai mult decât în primele 3 luni din 2017. La nivel de grup, avansul a fost de 45,7%, până la un câștig net de aproape 389 milioane lei.

Astăzi, acționarii instituției de credit au aprobat acordarea de dividende în sumă de 610,00 milioane lei din profitul net obținut în anul anterior, dividendul brut de 0,1405063951 lei/acțiune purtând un randament net de 4,87% raportat la prețul de închidere de astăzi.

De asemenea, banca își va majora capitalul social cu 471,04 milioane lei prin emiterea de acțiuni gratuite care vor fi acordate acționarilor înregistrați și va derula un program derăscumpărare pentru un număr de maximum 35,00 milioane acțiuni proprii, echivalentul a 0,80% din totalul titlurilor.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a apreciat cu 0,13%, până la prețul de 15,56 lei/acțiune, pe volume echivalente cu de 6,25 milioane lei. Celel 2 titluri bancare dețin ponderea în indicele MSCI pentru România și de aceea sunt ținta predilectă a investitorilor nerezidenți care vor să ia expunere pe piața de capital locală.

Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, ajung la o participație de 7,4% din acțiunile Conpet CITEȘTE ȘI Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, ajung la o participație de 7,4% din acțiunile Conpet

Pe locul 2 în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 15,48 milioane lei, s-au aflat titlurile Fondul Proprietatea (FP) care s-au corectat cu 0,52%, până la prețul de 0,9640 lei/acțiune. O dinamică similară a avut-o și indicele financiar BET-FI, care a suferit un recul de 0,51%, până la nivelul de 39.962,72 de puncte.

Pe celelalte acțiuni din componența acestuia, cele ale societăților de investiții financiare, activitatea de tranzacționare a fost slabă. Astăzi în Adunările Generale ale Acționarilor de la SIF Oltenia (SIF5) a fost aprobată distribuirea unor dividende în valoare totală de 40,61 milioane lei, dar și un program de răscumpărare pentru un număr de maximum 32,70 milioane acțiuni proprii, reprezentând 5,64% din capitalul social. Dividendul brut de 0,07% are un randament de 3,70% dacă este raportat la valoarea medie de tranzacționare a acțiunilor SIF Oltenia de anul trecut.

Evoluții divergente pe segmentul energetic. OMV Petrom pe maxime locale, Electrica aproape de minimele istorice

Sectorul energetic a predat ștafeta lichidității, dar interes a existat și pe acest segment de piață. Titlurile OMV Petrom (SNP) s-au corectat cu 0,98%, până la prețul de 0,3550 lei/acțiune, pe transferuri de 7,22 milioane lei, după raliul furibund din această lună, cu 12 sesiuni de creșteri. Dragoș Mesaroș, broker la Târgu Mureș pentru SSIF Goldring, declara pentru Profit.ro chiar la finalul primei sesiuni de tranzacționare a acestei luni că titlurile OMV Petrom au potențial de creștere în perioada următoare. De atunci, cotația a urcat cu 10,42%.

Acțiunile celei mai importante companii petroliere românești au beneficiat de escaladarea de către prețul petrolului Brent la jumătatea acestei luni a unor noi maxime ale ultimilor 3 ani, până în zona de 75,00 dolari/baril. Murgoci de la Estinvest, spunea că avansul titlurilor OMV Petrom se suprapune cu venirea la conducere a unui nou șef executiv în persoana Christinei Verchere, ceea ce ar putea fi o coincidență. Anunțul recent al companiei privind o politică mai generoasă de distribuție de dividende a ajutat, după cum investitorii ar pute anticipa rezultate financiare ameliorate, având în vedere primele cifre privind producția furnizate de emitent. „Arătau bine datele”, afirma Murgoci.

Bugetul de marketing de 1 milion de lei al BVB, subiect în AGA de bilanț. „Este exagerat de mic”, spune un broker CITEȘTE ȘI Bugetul de marketing de 1 milion de lei al BVB, subiect în AGA de bilanț. „Este exagerat de mic”, spune un broker

Acțiunile OMV Petrom au tras în jos și indicele sectorial BET-NG, care a suferit un declin de 0,44%. Din componența sa, titlurile Electrica (EL) au pierdut și astăzi 0,18% și sunt foarte aproape de minimele de la listarea companiei în 2014 și până în prezent, consemnate în luna decembrie a anuui trecut. Cotația a închis la prețul de 11,10 lei/acțiune o sesiune în care schimburile pe acest emitent s-au cifrat la 3,53 milioane lei.

Acțiunea Electrica a fost afectată de o amendă de 16 milioane lei acordată de Consiliul Concurenței distribuitorilor de energie din care o parte ar urma să cadă în sarcina Electrica. Conferința recentă a lui Bogdan Chirițoiu, șef al instituției de reglementare în domeniul concurențial menționa posibile reajustăti ale tarifelor și a modalităților de facturare, ceea ce ar putea avea impact asupra rezultatelor financiare viitoare.

O altă angoasă în piață în rândul micilor investitori este aceea dată de agresivitatea vânzărilor, așa cum o arată graficul acțiunilor Electrica. Un utilizator al formului bursier extrapola o tranzacție prin care în luna octombrie a anului trecut Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și-a redus expunerea de la 8,65% din titlurile Electrica, la 6,92% din capitalul social și se întreba în ce măsurp mișcarea de ieșire ar putea continua: „Cred că se roiește BERD-ul...” Fără a avea o indicație că investitorul chiar ar deține informații în acest sens, postarea trebuie privită mai degrabă ca o expresie a anxietății celor care au expunere pe Electrica.

La bursă au revenit volumele. Un plus de credibilitate pentru maximul post-criză

O analiză pe acest sector publicată la jumătatea lunii trecute de casa de brokeraj SSIF TradeVille punea în evidență că acțiunile de pe segmental energetic se tranzacționează în parametrii de evaluare diferiți, după cum și evoluția din piață a acestora este disparată. Mai jos inserăm planșa oferită atunci de societatea de intermediere activă la BVB.

La bursă au revenit volumele. Un plus de credibilitate pentru maximul post-criză

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
fondul proprietatea
electrica
bvb
bursa
brd
omv petrom