Bursele europene au închis în creștere, susținute de acțiunile producătorilor de bunuri de uz casnic și stimulate de câștigurile de peste noapte de pe piețele din Asia-Pacific, transmite CNBC.
Indicele paneuropean Stoxx 600 a încheiat sesiunea în creștere cu 1,25%, majoritatea sectoarelor și burselor majore fiind în teritoriu pozitiv.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Creșterile au fost conduse de acțiunile producătorilor de bunuri de uz casnic, care au avansat cu aproximativ 4,6%, în timp ce acțiunile din minerit și tehnologie au crescut cu 4,3%, respectiv 3%. Acțiunile companiilor de petrol și gaze au scăzut cu 3%, deoarece prețurile țițeiului au scăzut după un articol al Financial Times, potrivit căruia Arabia Saudită se pregătește să renunțe la prețul neoficial al petrolului de 100 de dolari pe baril,scrie News.ro.
Acțiuni ale companiilor de energie, inclusiv BP, Shell și TotalEnergies, au încheiat ziua în declin cu peste 3%.
Sesiunea relativ optimistă pentru Europa vine după ce piețele din Asia-Pacific au crescut peste noapte. Indicele Hang Seng din Hong Kong a avansat cu 4,16%, atingând cel mai înalt nivel din mai, în timp ce CSI 300 din China continentală și-a extins seria de victorii până în a șaptea zi.
Acțiunile din China și Hong Kong au crescut puternic după ce presa de stat a anunțat joi după-amiază că liderii de vârf ai Chinei au avut o întâlnire în care au confirmat ultimele eforturi ale guvernului de a sprijini economia.
Între timp, indicele Nikkei 225 din Japonia a urcat cu 2,79%, în timp ce Topix a crescut cu 2,66%, deoarece Banca Japoniei a publicat procesul-verbal al reuniunii sale din iulie.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Rompetrol atacă la Curtea Constituțională suprataxa de solidaritate impusă petroliștilor. Vrea ca statul să-i restituie cei peste jumătate de miliard de lei plătițiÎnapoi în Europa, acțiunile giganților francezi de lux LVMH și Kering au urcat spre vârful benchmark-ului regional. Acțiunile LVMH au crescut cu 9,5%, în timp ce acțiunile Kering au crescut cu 9,6%.
Acțiunile H&M au scăzut în schimb cu 4,6% după ce retailerul de îmbrăcăminte a înregistrat o ratare a estimării profitului operațional și și-a abandonat ținta marjei de câștig.
Banca Națională Elvețiană (BNS) a redus joi ratele dobânzilor cu un sfert de punct procentual, coborând dobânda cheie la 1,0%. Măsura, care a fost anticipată pe scară largă, a marcat a treia dobânzii de referință a BNS din 2024.
Indicele german DAX a urcat cu 1,69%, CAC 40, al bursei din Paris, cu 2,33%, în timp ce indicele londonez FTSE 100 a crescut cu numai 0,2%. Indicele Italian FTSE MIB a urcat cu 1,68%.
Între timp, în Statele Unite, acțiunile au crescut joi, după publicarea unor date economice optimiste din SUA. Cererile săptămânale de șomaj au scăzut mai mult decât erau așteptările, indicând o piață a muncii stabilă.
Comenzile de bunuri de folosință îndelungată pentru luna august au rămas neschimbate în comparație cu așteptările economiștilor, pentru o scădere. PIB-ul SUA pentru al doilea trimestru a fost, de asemenea, lăsat nerevizuit, la 3%, au arătat date noi.