Acționarii BVB aprobă de principiu o investiție de 7 milioane de euro pentru o contraparte centrală, prima condiție a pieței derivatelor. Broker: Este un vot de foame

Acționarii BVB aprobă de principiu o investiție de 7 milioane de euro pentru o contraparte centrală, prima condiție a pieței derivatelor. Broker: Este un vot de foame
scris 16 apr 2018

O propunere a Asociației Brokerilor și SIF Transilvania pentru inițierea unei contrapărți centrale românești a fost avizată de acționarii Bursei București cu 70% din voturi. Este un semn că, în comunitatea bursieră, profesioniștii și-au pierdut răbdarea și caută rapid soluții pentru creșterea lichidității, o speranță în acest sens legându-se și de dezvoltarea unei piețe a derivatelor. Profit.ro anunțase de la începutul acestei luni că piața pare a converge către ideea unei contrapărți naționale.

Comunitatea pieței de capital dorește implementarea cât mai rapidă a unei piețe a derivatelor în România, care să antreneze lichiditatea întregii burse. Este mesajul transmis astăzi de piață prin votul în Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor a Bursei de Valori București, unde a fost aprobată, de principiu, constituirea unei contrapărți centrale românești, cu potențial de a deveni regională, și alocarea în acest sens a unei sume de 7 milioane euro, reprezentând aproximativ 50% din costul constituirii unei astfel de entități.

Urmărește-ne și pe Google News

Este o decizie care a venit deși conducerea executivă și boardul încă nu a avansat o indicație asupra vreuneia din variante (constituirea unei contrapărți românești, participarea la fondarea unei contrapărți regionale sau conectarea la o contraparte deja existentă). Cum demersurile ar putea dura în cel mai bun caz 2 ani, acționarii BVB par a avea un sentiment de urgență, în condițiile în care lichiditatea mică abia permite susținerea activității caselor de brokeraj și a altor entități din piață. Speranțe se leagă de faptul că o o piață a derivatelor ar putea impulsiona lichiditatea și ar relansa bursa. „Este un vot de foame”, a afirma un broker experimentat după încheierea Adunării Generale a Acționarilor.

Propunerile Ministerului Energiei pentru CA-ul Electrica SA: un fost CEO al \ CITEȘTE ȘI Propunerile Ministerului Energiei pentru CA-ul Electrica SA: un fost CEO al "imperiului" Țiriac și un expert bancar în credite neperformante

Propunerea pentru inițierea demersurilor de constituirea unei contrapărți centrale românești a aparținut unui grup de acționari controlând un pachet de peste 10% din titlurile BVB, respectiv SIF Transilvania (SIF3), Asociația Brokerilor și Finaco Securities, casă de brokeraj unde își desfășoară activitatea Dan Paul, președintele Asociației Brokerilor. Aceasta a fost votată de 69,69% din acționari, deși au fost exprimate în AGEA nedumeriri față de inițiativa intempestivă și dimensiunea sumei de 7 milioane propusă.

Înainte de votul respectiv, directorul general al BVB Adrian Tănase, care ocupă poziția de la începutul acestui an a făcut o prezentare cu privire la contrapartea centrală și piața derivatelor. El a enunțat cele 3 variante, analizate de grupuri de lucru constituite la nivelul conducerii executive și board-ului BVB, dar și la cel al reglementatorului pieței Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Sunt pași mici inițiali pentru analizarea scenariilor, se analizează impactul și sunt consultați reprezentanții pieței, însă o propunere concretă urmează să vină mai târziu. „Nu putem da nicio indicație către ce variantă ne îndreptăm”, a declarat Tănase în AGA, care a asigurat, însă că va lucra intensiv în această direcție. „Este un proiect foarte important pentru noi. Eu, cel puțin, îl consider cel mai important al mandatului meu.”

SIF-urile ar urma să contribuie la capital

Ovidiu Dumitrescu, director general la SSIF Tradeville, casă de brokeraj care este unul dintre acționarii BVB, a întrebat de unde vine suma de 7 milioane de euro, când în piață se știe că aceste costuri ar fi mai ridicate. Răspunsul a venit de la Dan Paul, unul dintre autorii propunerii. Suma este echivalentul a aproximativ 50% din capitalul social necesar unei astfel de entități, în condițiile în care acționari ai bursei deja și-au eprimat intenția de principiu de a participa la proiect. La întrebările din AGA, Paul a afirmat că este vorba despre SIF-uri. „Toate SIF-urile.”

Costurile prezentate anterior de conducerea BVB se ridicau la 13,5 milioane euro, iar existența unui acord de principiu pentru jumătate din sumă este necesar pentru inițierea demersurilor. Paul insistă că este singura variantă fezabilă. CCP extern ar fi doar în Grecia sau „alte țări exotice”, astfel încât nu este o variantă de luat în calcul. „Nu e niciuna bună externă. Doar locală!”

Contrapartea centrală. A fi sau a nu fi... repede

Lucian Isac, director general al SSIF Estinvest Focșani, una din casele de brokeraj care este în acționariatul BVB, a solicitat un termen de 3 luni pentru ca șefii Bursei să vină cu o indicație, întrucât implementarea unui astfel de proiect ar dura cel puțin 2 ani, iar piața ar avea nevoie de acesta cât mai repede.

Directorul Tănase nu este de acord că, după 5 ani, nimeni nu s-a grăbit, iar acum să fie căutată în pripă o soluție. „Sunt adeptul lucrului bine făcut”, a declarat el, insistând că nu vrea să bifeze crearea unei piețe a derivatelor, ci să se asigure că la BVB vor fi lichide astfel de instrumente. Ca, după o asemenea investiție, piața să nu funcționeze „ar fi catastrofal”. De aceea, demersul trebuie gândit și pregătit cât mai bine. „Factorul ăsta de urgență la mine nu ține”, a spus șeful executiv al Bursei.

Să fie românească primesc și poate să fie și regională, dar pe ici, pe colo, în părțile neesențiale

Către o prelungire a perioadei de tatonare a îndemnat și Mihnea Crăciun, deputy director la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Instituția, acționar cu deținere de 5,12% din acțiunile Bursei, a fost promotor al ideii unei contrapărți centrale și s-a arătat în mai multe rânduri în ultimii ani de o participare cu capital în proiect. Varianta către care înclină aceștia este, însă, pentru o entitate regională.

Mai mulți reprezentanți ai pieței consideră totuși prea dificil un astfel de proiect. Decontarea în mai multe monede, supunerea sub reglementările și sub supravegherea unor autorități din mai multe țări și aspecte de ordin tehnic par a face proiectul puțin atractiv. „Este prea greu de făcut. Aproape imposibil”, zice după AGEA directorul unei case de brokeraj. Potrivit unor informații obținute de Profit.ro de la ASF, și la reglementatorul pieței eistă viziunea că ar fi mai simplu ca această contraparte regională să fie națională. Propunerea SIF Transilvania și Asociației Brokerilor lasă deschisă, ca parte în compromis, prosibilitatea ca entitatea de drept românesc să devină regională.

EXCLUSIV NN Pensii reduce cu o treime comisionul de administrare aplicat contribuțiilor clienților. Operațiunea taie 15% din veniturile administratorului CITEȘTE ȘI EXCLUSIV NN Pensii reduce cu o treime comisionul de administrare aplicat contribuțiilor clienților. Operațiunea taie 15% din veniturile administratorului

Crăciun de la BERD afirma înainte de vot că ar fi nevoie de mai multe documente justificative, mai ales când este vorba de angajamentul pentru o sumă de 7 milioane de euro. Pentru Dan Paul este, însă, o „pierdere de vreme”. Stânește rumoare în AGA: „După atâția ani, analizăm. De 3 luni, directorul general cercetează și nu știe să dea o indicație...”

Reprezentantul BERD este provocat de Isac de la Estinvest: este, de acord, să înțelegem, instituția internațională, chiar și cu o contraparte centrală națională? Răspunsul este tot de principiu: românească sau regională, „credem că această entitate trebuie să existe”.

Cum interpretăm votul acționarilor

Votul din AGA precipită lucrurile: piața pare a-și fi pierdut răbdarea și cei activi vor să se dea drumul la treabă. Tănase ia act de voința acțonarilor. Spune că a înțeles mesajul și că vedem un interes pentru crearea unei contrapărți locale. BVB va analiza toate variantele, ținând cont de votul din AGEA, și într-un regim de transparență va veni cu cifre în fața acționarilor pentru aprobarea unei decizii finale.

Cele 70% din voturi în favoarea inițierii demersului creării unei contrapărți naționale nu este surprinzător mai ales după ce proiectul pentru o contraparte regională – unde există încă din 2016 votul pentru alocarea unei sume echivalente cu 2 milioane de euro în vederea participării la capitalului social – trenează de ani buni.

Într-un interviu pentru Profit.ro directorul Tănase afirma acum câteva săptămâni că reprezentanții pieței par a fi conștienți de faptul că în cazul conectări la o contraparte externă, mulți participanți ar urma să nu se califice. Proiectul unei contrapărți românești ar avea avantajul de a ține cont de realitățile pieței locale, unde casele de brokeraj sunt slab capitalizate, și ar face mai flexibil accesul la contrapartea centrală.

În condițiile actuale de lichiditate, intermediarii au perspective slabe să obțină veniturile necesare capitalizării. Sunt „în foame”, iar astăzi au dat „votul de foame”...

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
adrian tanase
lucian isac
bursa
dan paul
asociatia brokerilor
sif transilvania
bursa