Aplicația pentru autorizarea Contrapărții Centrale va fi depusă spre avizare la Autoritatea de Supraveghere Financiară până la finalul acestei luni. Dacă parcursul de autorizare merge neabătut, Bursa de Valori București vizează lansarea instrumentelor derivate pentru acțiuni lichide și indici și a contractelor futures pe energie.
Anul viitor pe vremea aceasta este foarte probabil ca investitorii activi pe bursa românească, dar și în piața de energie OPCOM, să aibă la dispoziție produse derivate, precum vânzările în lipsă sau achizițiile în marjă. Proiectul de Contraparte Centrală este în graficul stabilit inițial cu furnizorul soluției tehnice din Italia, iar până la finalul acestei luni aplicația de autorizare ar urma să fie depusă la reglementatorul pieței, a declarat pentru Profit.ro Adrian Tănase, director general la Bursa de Valori București.
În cazul în care autoritățile vor constata repede că dosarul este complet, Contrapartea Centrală va deveni operațională, iar din a 2-a parte a anului viitor ar urma să fie disponibile la tranzacționare contracte derivate pentru acțiuni lichide din structura indicilor BET șI BET-FI, produse având activ suport indicii bursieri, contracte futures pe energie, precum și servicii de clearing pe piața OPCOM.
CITEȘTE ȘI Electrica cumpără, într-o tranzacție de 35 milioane euro, acțiuni în cinci societăți care dețin și operează centrale electrice fotovoltaiceDeocamdată, BVB nu a finalizat strategia de lansare a acestora, respectiv dacă va fi etapizat și noi produse vor fi promovate pe măsură ce se lichidizează primele instrumente sau dacă o gamă largă mai fi disponibilă instantaneu. Această linie de acțiune, precum și alte detalii legate de piața derivatelor, ar urma să fie stabilită în acord cu casele de brokeraj și cu viziunea acestora.
Demersurile de creare a unei contrapărți centrale românești au început în 2018, avându-l ca șef al proiectului pe directorul BVB Tănase, și plecând de la o necesitate a pieței de capital locale de a-și spori lichiditatea, inclusiv prin lansarea unei piețe a derivatelor pe acțiuni și indici care să potențeze și piața spot. Contrapartea Centrală corespunde, însă, și unor necesități ale pieței OPCOM, de unde și parteneriatul dintre cei 2 operatori de platforme de tranzacționare.
Noua entitate ar urma să compenseze inclusiv tranzacții pe segmentul energie. Scenariul de bază al proiectului votat de acționarii BVB în 2019 prevede că vor fi asigurate operațiuni de clearing pentru o valoare constantă de 21 milioane MWh pe an pe segmentul contractelor forward cu negociere continuă.
Colaborarea cu OPCOM va avea o dimensiune variabilă dată de penetrarea pieței contractelor futures. În scenariul de bază, volumul acestora ar urma să ajungă la 10 milioane MWh în cel de-al 10-lea an.
Într-o primă fază, colaborarea BVB cu operatorul platformei de tranzacționare a energiei electrice, gazelor naturale și certificatelor verzi va cântări mult în activitatea de compensare a Contrapărții Centrale, până la dezvoltarea pieței instrumentelor derivate pe acțiuni, indici și valute. Proiecția operațiunilor de clearing între anul 1 de funcționare și 2029 arată o diminuare treptată a procentajului compensărilor pe segmentul energiei, însă acest proces ar putea fi mult mai atenuat având în vedere că abordarea planului de afaceri este mai degrabă conservatoare în ceea ce privește clearingul pe OPCOM.