Instanța dispune reintrarea acționarului Constantin Frățilă în boardul SIF Transilvania. Directorul Mihai Fercală îl trimite la ASF

Instanța dispune reintrarea acționarului Constantin Frățilă în boardul SIF Transilvania. Directorul Mihai Fercală îl trimite la ASF
scris 23 ian 2020

Curtea de Apel Constanța a anulat decizia Autorității de Supraveghere Financiară care îi retrăgea calitatea de membru în Consiliul de Supraveghere de la SIF Transilvania omului de afaceri Constantin Frățilă, deținător a aproximativ 5% din titluri. Deși hotărârea instanței este executorie, Directoratul SIF-ului menționează că tot supraveghetorul pieței ar fi cel care trebuie să-l (re)pună în poziție.

Investitorii din piață au o posibilă explicație pentru faptul că săptămâna trecută Consiliul de Supraveghere al SIF Transilvania (SIF3) a decis componența Directoratului societății până în anul 2024 cu 4 luni înainte de expirarea actualului mandat. Aceștia ar putea interpreta faptul că Mihai Fercală, cel care de peste un sfert de veac își leagă numele de șefia SIF-ului, a vrut o reconfirmare înainte ca schimbări majore în board să fi periclitat cât de cât votul pentru pozițiile de directori.

Urmărește-ne și pe Google News

Interesant este că decizia Consilului de Supraveghere care îi desemnează până în aprilie 2024 ca membri ai directoratului pe Mihai Fercală, Iulian Stan și Ștefan Szitas a fost luată pe 15 ianuarie, exact în ziua în care Curtea de Apel Constanța urma să se pronunțe asupra unei decizii mai vechi a supraveghetorului pieței care îl scotea în afara boardului pe Constantin Frățilă, fostul arbitru de fotbal constănțean și acționar semnificativ al SIF care timp de peste 7 ani s-a aflat în conflict cu Fercală.

Verdict de la fostul director polonez al Bursei: Contrapartea Centrală nu va avea impact asupra lichidității de la BVB. De ce Sobolewski spune că este iluzoriu să ne gândim la o piață a derivatelor în România CITEȘTE ȘI Verdict de la fostul director polonez al Bursei: Contrapartea Centrală nu va avea impact asupra lichidității de la BVB. De ce Sobolewski spune că este iluzoriu să ne gândim la o piață a derivatelor în România

Instanța a amânat cu 2 zile decizia, dar aceasta a fost pronunțată pe 17 ianuarie și îi dă câștig de cauză (chiar dacă nu pe fond) omului de afaceri anterior exclus din Consiliul de Supraveghere. Curtea a suspendat decizia din 13 septembrie 2018 prin care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) îi retrăgea aprobarea calității de membru lui Frățilă în baza unui articol al legislației privind piața de capital care interzice exercitarea unei funcții de conducere la societăți listate de către o persoană care este urmărită penal pentru infracțiuni prevăzute de legislația-financiar bancară. După ce Parchetul Constanța a pus în mișcare o acțiune penală împotriva fostului arbitru, supraveghetorul pieței a retras calitatea de membru în Consiliul de Supraveghere, în consecință.

Hotărârea instanței este atacabilă cu recurs, dar devine executorie. Totuși, în notificarea către investitorii de pe bursă, Directoratul SIF are o formulare în care se înțelege că nu va iniția direct demersuri la Oficiul Registrului Comerțului pentru repunerea lui Frățilă în starea anterioară deciziei ASF de retragere a calității de membru, ci că acesta ar trebui să se adreseze tot supraveghetorului pieței. „Valorificarea Încheierii se va putea realiza prin intermediul Autorității de Supraveghere Financiară”, este formularea oarecum ciudată din comunicarea către Bursă.

Ce va urma după „anul în care au crescut toate” CITEȘTE ȘI Ce va urma după „anul în care au crescut toate”

Fercală și Frățilă s-au aflat într-un conflict de uzură prelungit, declanșat de la felul cum a fost administrată societatea COMCM Constanța (CMCM), însă în ultimii 2 ani a existat o detensionare. În pimrăvara lui 2019 SIF Transilvania obținut votul acționarilor pentru o operațiune de răscumpărare care includea și schimb de acțiuni, obiectul acesteia fiind exact pachetul majoritar de la COMCM, iar speculații din piață indicau faptul că aceasta ar fi fost cu dedicație pentru Frățilă spre a-i asigura ieșirea pe cale amiabilă din acționariatul SIF, ceea ce directorul Fercală a negat cu vehemență. Operațiunea nu a primit avizul ASF, astfel încât apele nu au fost separate între cele 2 părți.

Eșecul schimbului a 6% din titlurile SIF Transilvania cu pachetul majoritar COMCM a lăsat loc pentru o răcire din nou a relațiilor între cei 2 (foști) combatanți. Este probabil și motivul pentru care șeful de peste 25 de ani al SIF-ului nu avea motive să lase soarta sa deschisă într-un Consiliu de Supraveghere care ar fi urmat să îl reprimească pe Frățilă. Cel care ar fi trebuit să îl înlocuiască, președintele Asociației Brokerilor, Dan Paul, favorabil lui Fercală, nu a primit deocamdată avizul ASF, iar problema interimatului ar putea deveni depășită din moment ce o decizie a instanței dispune reprimirea în board a omului de afaceri constănțean. Aici, directorul SIF-ului mai are potențiali adversari care să fi votat împotriva lui pe Crinu Andănuț din partea Allianz și pe fostul președinte al Depozitarului Central, Marius Moldovan. Deciziile succesive de la această jumătate de ianuarie din Consiliul de Supraveghere și Directorat deschid calea pentru un nou mandat de director lui Fercală care astfel ar deveni al 2-lea cel mai longeviv conducător pe o poziție finanaciară după Mugur Isărescu, guvernator al Băncii Naționale a României din anul 1990.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif transilvania
comcm constanta
asf
mihai fercala
constatin fratila