După ce a oferit dividende foarte bune în acest an în contul ultimelor 3 exerciții financiare, acțiunile BRD Groupe Société Générale s-au ajustat brutal pe fondul sentimentului negativ al investitorilor ce poate fi alimentat de scandalul de la societatea de administrare a fondurilor de pensii. Instituția de credit a pierdut peste 6 miliarde lei la nivelul capitalizării bursiere față de maxime, din care cel puțin 2 miliarde lei îl reprezintă șocul reputațional adus de prezumtiva fraudă.
Pe bursă se tranzacționează încredere. Piața de capital românească a arătat în ultimele 2 luni că investitorii sancționează drastic încrederea trădată. Dezvăluirile legate de o prezumtivă fraudă la BRD Pensii au lovit dur în acțiunile grupului cu acționar majoritar francez, hemoragia de valoare fiind de ordinul a miliarde de lei, de cel puțin 100 de ori mai mare decât suma imputată a fi fost delapidată din contul viitorilor pensionari de către angajați ai entității.
Începând cu jumătatea lunii mai, un ecart major s-a căscat între nivelul de cotare din piață a acțiunilor BRD Groupe Société Générale (BRD) și cele ale competitoarei din piața creditului și de pe bursă, Banca Transilvania (TLV).
CITEȘTE ȘI Reprezentanți ai viitorilor pensionari cer clarificări în cazul prezumtivei fraude de la BRD Pensii și reclamă risc sistemic. Întrebare cheie: ai cui sunt banii delapidați? Ai viitorilor pensionari sau ai administratorului?Este o prăpastie care nu a tins să se închidă în 2 luni de tranzacționare și care indică o presiune majoră la vânzare pe titlurile BRD, cel mai probabil sub contaminarea scandalului de la societatea de administrare de pensii. Astfel, dacă titlurile Băncii Transilvania consemnează o depreciere de 17,39% față de maximul de 2,4390 lei/acțiune atins – într-o formațiune de „double-top” – la începutul anului, pierderea de valoare în cazul BRD este de 43,10%, diferențial între maximul de 21,30 lei/acțiune, consemnat la finalul sesiunii din 11 februarie, și ultimul preț de piață, de 12,12 lei/acțiune. Titlurile BRD subperformează de 4 ori și indicelui reprezentativ BET, care are un declin de numai 10,59% față de maxim.
Șocul este cu atât mai brutal cu cât vine după așteptări ridicate față de acțiunile instituției de credit, care la începutul anului și-a răsplătit acționarii distribuind dividende agregate cu randament de 2 cifre în contul anilor 2019-2021. Dividendul, care a reprezentat repartizări amânate de profit în contextul pandemiei, a fost de 2,4164 lei/acțiune și a fost urmat de un alt dividend, de 1,2850 lei/acțiune, acordat în contul exercițiului financiar precedent.
CITEȘTE ȘI Lightyear, platformă de tranzacționare ce rivalizează cu Robinhood, țintește România, împinsă și de magnatul Richard BransonDupă ajustarea ex-dividend din 13 mai, când investitorii era clar că nu mai aveau ce aștepta, a fost precipitat un val de vânzare care poate fi pus în legătură cu prezumtiva fraudă de la BRD Pensii. Aceasta are mai puțin legătură cu suma despre care anchetatorii spun că a fost delapidată, de 23,5 milioane lei, și care nu a fost o problemă să fie pusă la loc, cât de noi consecințe în relația cu reglementatorul pieței, Autoritatea de Suprtaveghere Financiară (ASF), și de riscul reputațional pentru un jucător care activează în zona bancară, sensibilă la încredere și sentiment.
Pentru a pune lucrurile în perspectivă trebuie menționat că suma pe care ar fi sustras-o angajații de la BRD reprezintă mai puțin de 1% din valoarea medie a activelor administrate de BRD Pensii în perioada de 3 ani a perpetuării fraudei. La data de 31 martie, la ultima raportare a structurii detaliate a portofoliului publicată pe portalul propriu, BRD Pensii avea un activ net de 3,57 miliarde lei.
CITEȘTE ȘI Grupul ACP, care a contribuit la dezvoltarea unor afaceri ca Euroins, Amethyst și Carpatina, lansează un fond de investiții inclusiv în România. Noul fond - cu un român ex-director Citigroup în Londra și vicepreședinte Deutsche Bank în New York și Londra.Este interesant că prima comunicare a supraveghetorului pieței a trecut oarecum pe sub radarul opiniei publice, care nu a avut momentul de revelație decât la momentul primelor rețineri. Totuși, pe bursă, reacția a fost promptă, iar Profit.ro indică pe graficul atașat punctul de inflexiune pentru impulsul descendent încă dinainte de ajustarea ex-dividend.
Dimpotrivă, mediatizarea puternică a reținerilor din 30 iunie a fost însoțită de o mică revenire. Ulterior, tendința descendentă s-a reluat și cotația a pierdut, la ultima valoare de închidere de la BVB, de 12,12 lei/acțiune, încă 18,33%.
CITEȘTE ȘI OMV Petrom a profitat de explozia prețurilor la carburanți: marjă de rafinare recordLa respectivul nivel, capitalizarea bursieră a BRD Groupe Société Générale este de 8,44 miliarde lei, cu 6,40 miliarde lei mai mică decât cea aferentă maximului înregistrat în februarie. Din acestea, 2,58 miliarde lei le reprezintă distribuțiile agregate de dividende, iar o parte din declin poate fi pus pe seama trendului general descendent al pieței, dar impactul șocului reputațional este, de asemenea, major. Numai exacerbarea vânzărilor de după ultima ajustare ex-dividend a adus o hemoragie de 1,90 miliarde lei la nivelul valorii de piață, iar aceasta poate fi pusă aproape în integralitate pe seama fraudei de la pensii.
Penalizarea se vede cel mai bine în indicatori. Astfel, Banca Transilvania se tranzacționează la un nivel al indicatorului P/Bv, care contrapune prețul de piață valorii contabile, de 1,45, conform datelor furnizate de casa de brokeraj Prime Transaction, cu puțin peste reperul de 1,40 care în general era considerat a fi un reper de echilibru pentru sistemul bancar românesc. Prin contrast, nivelul indicatorului P/BV este de numai 1,08 în cazul BRD.
Este de urmărit unde se va opri aversiunea de sentiment a investitorilor și dacă diferențialul față de acțiunile Băncii Transilvania va tinde să se diminueze. Comportamentul de piață arată că etape de subperformare prelungite tind să se întoarcă și să transforme în câștigător exact intrumentul financiar puternic lovit în perioada anterioară. Din acest punct de vedere, nu este exclus ca punctul de inflexiune în care tranzacția cumpără BRD / vinde Banca Transilvania să fie cea corectă.