Într-un climat de aversiune la risc pe bursele lumii, acțiunile societății din domeniul agriculturii Grup Șerban Holding au intrat la tranzacționare pe piața AeRO la un preț ușor mai scăzut decât cel al plasamentului privat de la finalul anului trecut. Indicator P/E de 15 față de ultimele rezultate auditate.
Cu ambiții de majorare la 10.000 de euro în câțiva ani a câștigurilor pe hectar în cultura mare, Grup Șerban Holding (GSH) a intrat astăzi în ringul bursier.La jumătatea sesiunii de tranzacționare de pe piața AeRO, în condițiile unor schimburi însumând aproape 125.000 de lei, titlurile companiei care concetrează exploatații agricole în Moldova, sufereau un declin de 1,88% față de prețul de 2,12 lei/acțiune al palsamentului privat în valoare de 12,7 milioane lei derulat în luna decembrie.
La prețul de 2,08 lei/acțiune din piață, compania are o capitalizare bursieră de 352,55 milioane lei (71,25 milioane euro), iar nivelul indicatorului P/E este de 15, dacă îl raportăm la profitul net de 24,05 milioane lei obținut în anul 2020, ultimul rezultat auditat. La S1 2021, compania afișa un câștig net de 4,87 milioane lei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Prin listarea la bursă, Grup Șerban Holding vizează o poziționare mai bună într-o agricultură românească ce are potențialul să se majoreze cu 25% în 5 ani, dacă avem în vedere că sectorul reprezintă în prezent 4,5% din Produsul Intern Brut, conform datelor avansate de Ovidiu Bucătaru, director financiar al companiei.
Sunt în pregătire noi exerciții de piață pentru atragerea banilor investitorilor. Unde se vor duce banii
Grup Șerban Holding are în vedere accesarea de finanțări în valoare de 30 milioane lei, atât equity, cât și datorie, spune Bucătaru. Compania are în vedere un plan agresiv de investiții în irigații, vizând ca în fiecare an să suplimenteze cu câte 500 de hectare irigate suprafața în exploatare. În acest sens a fost realizat un parteneriat cu firma de profil Netafim care implementează soluții de irigații în Israel.
CITEȘTE ȘI Profitul Nuclearelectrica, în creștere cu aproape 50% ca urmare a exploziei prețurilor la energieAgricultura românească a avut creșteri de productivitate cu 2 cifre de la aderarea la Uniunea Europeană și încă este spațiu de ameliorare prin randamentele aduse de tehnologie și cele de ordin financiar. În România un hectar de teren agricol aduce în medie 1.400 de euro, prima țintă fiind atingerea reperului de 1.800 de euro pe hectar al Poloniei. Noul emitent de la cota bursei are în vedere în planul multianual de business atingerea unui câștig de 10.000 de euro pe hectar la cultura mare.
În acest sens, investiții importante vor fi realizate în spațiile de stocare. Grup Șerban Holding, companie cu active de 597,77 miilioane lei la jumătatea anului trecut, operează depozite cu capacitate de 133.000 de tone pentru cereale și oleaginoase, acestea reprezentând 10-12% din spațiile de stocare din zona cuprinsă între Prut și Carpați, în județele Vaslui, Vrancea, Bacău și Iași.
CITEȘTE ȘI Profitul Transgaz, în creștere cu 1%, ca urmare a actualizării valorii activelor reglementate și a fondurilor nerambursabile încasateCea mai recentă investiție este pentru un depozit cu capacitate de 1.500 de tone pentru legume, cu ventilație și temperatură controlată. Un plan de extindere cu 4.000 de tone a facilităților de stocare este în derulare în parteneriat cu PepsiCo.
O parte din sumele atrase ar putea fi utilizate pentru achiziția altor ferme, preocuparea generală fiind pentru crearea de valoare adăugată în sistem de agricultură circulară. „Reușim să valorificăm toate resursele pe care le generăm în mecanismul nostru, integrând pe verticală fiecare sub-produs, fiecare element suplimentar pe care îl aducem diminuând risipa”, spune directorul financiar Bucătaru.
El afirmă că ameliorări de randamente pot aduce până în 5 ani o majorare de 4 ori a veniturilor, cu 250% a EBITDA și cu 150% a profitului net. La prețul de intrare în piață, reiese că Grup Șerban Holding se tranzacționează la un nivel de 4 ori câștigul pretaxare EBITDA de 86,87 milioane lei prognozat pentru anul 2025 în memorandumul aferent plasamentului privat.