Greg Konieczny (FP): Nu suntem vânzători disperați

Greg Konieczny (FP): Nu suntem vânzători disperați

Grzegorz Konieczny, vicepresedinte executiv Templeton Emerging Markets Group si manager de portofoliu al Fondului Proprietatea

scris 29 oct 2015

Managerul Fondului Proprietatea spune că societatea nu va fi dispusă să înstrăineze la orice preț pachete de acțiuni la OMV Petrom (SNP), aflate într-o zonă de minime locale. Declarația a fost făcută la conferința de presă care a urmat Adunării Generale a Acționarilor în care conducerea executivă a primit întrebări legate de oportunitatea unor vânzări făcute la prețuri coborâte.

Este Fondul Proprietatea (FP) "o mână slabă", care vinde în condiții de stres pachete pentru a obține cash? Întrebarea, care a devenit mai acută după înstrăinarea unei participații importante la Romgaz pe minimul de la listare, și-a făcut loc astăzi la Adunarea Generală a Acționarilor, când un investitor a cerut socoteală managementului de la compania americană Franklin Templeton asupra acestor înstrăinări de participații. O altă chestiune pusă în discuție a fost dacă pentru susținerea acestor programe de răscumpări merită ca Fondul să se îndatoreze.

Urmărește-ne și pe Google News

Teama investitorilor, enunțată în AGA și de către Laviniu Beze, președinte al Asociației Investitorilor pe Piața de Capital (AIPC), este ca FP să nu vândă acțiuni OMV Petrom (SNP), în condițiile în care acestea se află la un minim al ultimilor trei ani. Titlurile FP au urcat astăzi ușor în ședința de tranzacționare de la BVB, cu 1,40%, până la prețul de 0,325 lei/acțiune, pe rulaje de 0,17 milioane lei.

Analiza conducerii FP indică, însă, de asemenea, că nu este un moment bun de vânzare. "Nu suntem vânzători disperați", a declarat, managerul Greg Konieczny, la conferința de presă care a urmat Adunării Generale a Acționarilor de astăzi și care a reconfirmat mandatul Franklin Templeton, dar prin intermediul altor entități din grup. Contraperformanța SNP a tras în jos întregul segment de acțiuni listate al Fondului, iar compania a subperformat atât prețului țițeiului, cât și cotației acțiunilor mamă OMV listate la Viena.

FP mizează mai degrabă pe o întoarcere a pieței petrolului, pe fondul creșterii costului de extracție în mai multe zone din Europa. Konieczny a repetat butada din piețele internaționale, potrivit căreia tratamentul pentru prețurile scăzute îl reprezintă prețurile coborâte. Acțiunea SNP ar urma să întoarcă, moment în care Fondul are în vedere o ieșire treptată prin vânzări de certificate de depozit (GDR) atunci când acestea vor fi listate de OMV Petrom la Londra.

Listarea la Londra a adus vizibilitate, dar nu a limitat semnificativ discountul față de activul net

Cât privește prezența titlurilor Fondului pe segmentul Specialized Fund Market a pieței londoneze, managementul FP este mulțumit. Societatea a devenit mai vizibilă, iar numărul investitorilor se ridică la 8.558 persoane fizice și juridice. "Este cerere; sunt investitori noi", a declarat Konieczny. Discountul față de valoarea activului net nemulțumește în continuare compania. Fondul Proprietatea este al cincilea fond de la Bursa londoneză, dar are cel mai mare discount față de activul net dintre toate primele zece fonduri.

Acțiunea FP, a crescut astăzi cu 1,23%, până la prețul de 0,822 lei/acțiune, pe transferuri de 9,92 milioane lei, într-o ședință de la BVB în care a eclipsat ceilalți emitenți, dintre care numai Banca Transilvania (TLV) și BRD Groupe Societe Generale (BRD) au depășit o valoare a tranzacțiilor de un milion de lei. La nivelul închiderii de ieri, Fondul are o capitalizare bursieră de 9,2 miliarde lei (2,07 miliarde euro), cu 23,33% mai mică decât activul net de 12 miliarde lei raportat la sfârșitul lunii septembrie.

Acțiunea FP este cea mai atractivă investiție; răscumpărările au sens

Fondul ia pe mai departe în calcul să înstrăineze din pachetele lichide, chiar dacă aceste vânzări nu se realizează la cele mai bune prețuri din piață, a declarat Mark Mobius, Președinte Executiv al Templeton Emerging Markets Group, răspunzând la o întrebare a Profit.ro. Chiar dacă vânzările de acțiuni ale societăților listate se fac la un anumit discount - a explicat acesta - discountul real față de valoarea activului net este încă și mai mare pentru societățile nelistate din portofoliul Fondului Proprietatea, cea ce face din răscumpărările acțiunilor proprii o afacere încă și mai bună. "Fondul Proprietatea este cel mai ieftin fond din lume", a spus Mobius. El se așteaptă ca activele deținute de acesta să se aprecieze pe măsura avansului economiei românești, care în acest moment este la cel mai rapid ritm din Europa.

În Adunarea Generală a Acționarilor a fost aprobat un nou program de răscumpărări care să nu depășească 10% din  valoarea capitalului  social  subscris la data relevantă, conform comunicatului emitentului remis Bursei. Răscumpărarea se va efectua la un preț care nu poate fi mai mic de 0,2 lei/acțiune sau mai mare de 2 lei/acțiune. Tranzacția poate avea ca obiect doar acțiuni plătite integral, certificate de depozit având la bază acțiuni suport sau titluri de interes în legătura cu aceste acțiuni.

Pe măsură ce acțiunile vor fi răscumpărate, vor urma reduceri ale capitalului social. O astfel de operațiune a fost aprobată în AGA de astăzi, când capitalul social subscris al societății a fost redus la 9,87 miliarde lei, de la 10,07 miliarde lei, ca urmare a anulării unui număr de 227.572.250 de acțiuni, dobândite de FP în cadrul celui de-al cincilea program de răscumpărare.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
fp
franklin templeton
mark mobius
greg konieczny
omv petrom