GRAFICE Zi de corecții la bursă. Acțiunile Bittnet s-au prăbușit cu 45% față de maximul din vară

GRAFICE Zi de corecții la bursă. Acțiunile Bittnet s-au prăbușit cu 45% față de maximul din vară

Frații Mihai și Cristian Logofătu erau acționari majoritari ai Bittnet când au adus firma pe bursă, dar acum au o deținere mai mică de 33%

scris 19 nov 2019

Deși indicele Dow Jones Average Industrial de la New York a bătut un nou maxim istoric în această dimineață, la BVB sesiunea a fost de derivă. Doar acțiunile SIF Oltenia au dat semne pozitive susținute de programul de răscumpărări, în timp ce titlurile Bittnet Systems și-au adâncit declinul într-un context în care piața percepe o dezangajare a fondatorilor, care au căzut sub pragul de deținere de 33%. La jumătatea lunii iunie, o alertă de bulă speculativă pe acest emitent a venit chiar într-un articol Profit.ro, aceasta căpătând confirmare în piață.

Liviu Moldovan, cu experiența sa de peste 20 de ani în care a observat în diverse calități piața bursieră, are senzația că trendul de la BVB traversează o perioadă de epuizare. „Piața nu mai are suflu la noi”, a declarat acesta pentru Profit.ro. „Nu mai are cine să o împingă”, spune cel care a fost deopotrivă trader și realizator de emisiuni TV pe teme economice și bursiere.

Urmărește-ne și pe Google News

Nu este numai flerul unor persoane care au văzut multe la viața lor. Ordinele la cumpărare într-adevăr nu sunt foarte hotărâte. În sesiunea de astăzi, rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 35,11 milioane lei (7,35 milioane euro), iar cotațiile celor mai tranzacționate titluri - într-o derivă care a sfârșit prin închideri sub valorile de referință.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
GRAFICE Impact Developer & Contractor vinde apartamente cu preț mediu de 100.000 de euro - o treime către primărie - și obține un profit net la 9 luni de 18,5 milioane lei CITEȘTE ȘI GRAFICE Impact Developer & Contractor vinde apartamente cu preț mediu de 100.000 de euro - o treime către primărie - și obține un profit net la 9 luni de 18,5 milioane lei

Astfel, titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au corectat cu 0,42%, până la prețul de 1,1750 lei/acțiune, pe tranzacții de 11,30 milioane lei, iar titlurile Băncii Transilvania (TLV) au suferit o retragere de 0,20%, până la prețul de 2,4750 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 5,75 milioane lei, după ce în sesiunea precedentă, cotația atinsese un nivel care dădea instituției de credit o capitalizare record de 12,93 miliarde lei (2,71 miliarde euro). Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a staționat la prețul de 14,54 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 4,77 milioane lei.

Este o slăbiciune care s-a transmis la nivelul indicilor principali, atât BET Plus, cât și BET închizând , în declin cu 0,19% față de ședința precedentă, ultimul la nivelul de 9.706,24 de puncte. Sub aspect tehnic, indicele celor mai tranzacționate acțiuni românești se află pe un trend ascendent coerent, cu maxime și minime din ce în ce mai ridicate, conform teoriei lui Dow și cu media mobilă exponențial de 21 de zile (EMA21) funcționând ca suport dinamic pentru toate corecțiile, încă de la începutul verii, așa cum se vede pe graficul atașat.

GRAFICE Zi de corecții la bursă. Acțiunile Bittnet s-au prăbușit cu 45% față de maximul din vară

Ziua a început bine pentru activele de risc, însă către jumătatea sesiunii americane, piețele de acțiuni au intrat în declin. Închiderile din Europa au regăsit indicii principali și regionali în dispuneri diferite față de nivelurile de referință: -0,23% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,22% pentru indicele FTSE de la Londra, -0,35% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,11% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -1,02% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,57% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,14% pentru indicele PX de la Praga.

În piața petrolului, tendința a fost negativă, iar finalul sesiunii londoneze a găsit cotația țițeiului Brent în zona de 61,00 dolari/baril,  minimele ultimelor 2 săptămâni. La BVB, acțiunile OMV Petrom (SNP) au evoluat ca de atâtea alte ori decuplat față de prețul principalului său produs. Titlurile companiei petroliere au avansat cu 0,12%, până la prețul de 0,4325 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,86 milioane lei. La același capitol energetic, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au avut o corecție de 0,13%, până la prețul de 37,40 lei/acțiune, pe transferuri de 2,83 milioane lei, un declin similar avându-l și indicele energetic BET-NG.

Nuclearelectrica, între dividendele solicitate de Fondul Proprietatea și opoziția conducerii companiei, cu reactorul la purtător

Principalul motor al acestuia, Nuclearelectrica (SNN), a dat rateu. Cotația a coborât cu 1,83%, până la prețul de 13,98 lei/acțiune, pe volume echivalente cu aproximativ 961.000 de lei. Moldovan avertizează că investitorii încearcă o evaluare a perspectivei de acordare a unui dividend suplimentar, la solicitarea Fondului Proprietatea, ca acționar minoritar, iar aceasta nu pare a fi foarte ridicată, mai ales după ce conducerea societății a comunicat că scoaterea din bilanț a sumei de 512,57 milioane lei ar afecta grav retehnologizarea reactorului 1 al Centralei nuclear-electrice de la Cernavodă.

Cadou pentru piață de la încolțitul Ciurezu

Pe această piață în culori predominante de „roșu”, s-au distins titlurile SIF Oltenia (SIF5) care au crescut cu 2,62%, până la prețul de 2,3500 lei/acțiune, pe un rulaj de 2,24 milioane lei, în piața reglementată. Aprecierea este într-un context în care Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor la acest emitent a aprobat un plan de buy-back pentru un număr de pentru un număr de 38,39 milioane acțiuni proprii, reprezentând 6,61% din capitalul social. Cum prețul maximal indicat pentru răscumpărări este de 2,7500 lei/acțiune, votul acționarilor a avut capacitatea de a tracta cotația din piața secundară. Pe acest emitent s-a realizat și singura tranzacție specială din piața deal, în valoare de 1,03 milioane lei.

Este impulsul care a favorizat și o închidere pozitivă, +0,59%, a indicelui financiar BET-FI, care a depășit pentru prima dată în acest an nivelul de 44.000 de puncte. Ironie, „cadoul” pentru piață vine chiar de la societatea condusă de Tudor Ciurezu, SIF Oltenia, cel care de peste un sfert de veac își leagă numele de activitatea societății, dar care acum este contestat de SIF Banat Crișana (SIF1) și SIF Muntenia (SIF4), care au solicitat convocarea unei AGA în care i se cere revocarea.

Un investitor de portofoliu afirma într-o discuție cu Profit.ro desfășurată cu ocazia Forumului Investitorilor Individuali, că SIF Oltenia a rămas singura dintre SIF-uri cu o politică remunerativă de distribuție a cash-ului către acționari, celelalte fiind considerate nesatisfăcătoare sau prea înclinate către direcționarea de resurse bănești pentru recompensarea conducerilor. Este o percepție împărtășită la începutul toamnei și de un alt investitor experimentat: „Sifoane nu mai am. Sifoanele sunt pentru ei; nu mă mai interesează. Nu ai văzut că își împart banii între ei? Alea sunt deja preluate de conducerea actuală.”

Bittnet vine pe piața reglementată... pe tobogan

Nu este singura nemulțumire din piață. Pe panta unui trend descendent conturat încă din vară, titlurile Bittnet Systems (BNET) au mai scăzut cu încă 2,06%, până la prețul de 0,9500 lei/acțiune, cu 45,08% mai jos decât maximul de 1,7300 lei/acțiune consemnat chiar în ziua ex-data după o majorare de capital aprobată de acționari.

Reacția de vânzare a pieței s-a accentuat după notificarea către Bursă a celor care au adus compania pe sistemul alternativ de tranzacționare de la BVB că au coborât sub pragul de deținere de 33%. Astfel, Mihai Logofătu a scăzut la o participație de 15,03%, iar Cristian Logofătu mai are un pachet reprezentând 14,02% din capitalul social. La listarea în aprilie 2015, cei 2 frați, fondatori ai companiei din domeniul IT, controlau peste 50% din titluri. Piața percepe ca o dezangajare a foștilor majoritari și au îndoieli față de parcursul în viitor al firmei în care au investit, spune Moldovan după o consultare prealabilă a pulsului unor jucători din piață.

EXCLUSIV ULTIMA ORĂ BRD și echipa Adelei Jansen, directorul de HR, autodenunț la Parchet pentru oferirea de cadouri unor funcționari din CNAS. Banca face verificări interne CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ULTIMA ORĂ BRD și echipa Adelei Jansen, directorul de HR, autodenunț la Parchet pentru oferirea de cadouri unor funcționari din CNAS. Banca face verificări interne

Fără a fi clar dacă momentul de încercare a încrederii pe bursă a fost sesizat de frații Logofătu, conducerea companiei a invitat pentru data de 27 noiembrie jurnaliști specializați în subiecte legate de IT și piețele de capital la o întâlnire în “format semi-formal”. “Managementul va povesti despre contextul actual al business-ului precum și modul în care a evoluat anul 2019 în ceea ce privește clienții, proiectele, precum și tendințele pieței”, spune documentul invitației formulat de firma Cornerstone Communications care asigură relația cu investitorii a Bittnet. În plus, la eveniment ar urma să fie anunțat un parteneriat strategic între Bittnet Group și unul dintre cele mai importante fonduri de investiții locale, iar fondatorii vor oferi, de asemenea, actualizări cu privire la stadiul actual al transferului acțiunilor BNET către piața reglementată a Bursei de Valori București.

Până la trecerea pe segmemtul regular, pe sistemul alternativ de tranzacționare, unde au acțiunea cu cea mai mare lichiditate, cotația se află într-un trend descendent pronunțat care amendează o evoluție explozivă din vară. Avertismente față de sustenabilitatea acesteia au fost lansate pentru Profit.ro de către Sever Lupu, investitor experimentat pe piața de capital românească. „Mi se pare că asist și la o bulă speculativă pe Bittnet pe care personal eu nu o înțeleg”, afirma acesta pe 13 iunie. „Acolo e numai retail.”

Cu o zi mai târziu, pe graficul acțiunilor Bittnet a apărut o lumânare de distribuție, cu umbra superioară mare și având asociate volume consistente. Prima zi ex-data după majorarea de capital, când societatea a înregistrat și maximul de capitalizare, cea de 5 iulie, a avut deopotrivă o ședință, în care lumânarea a fost de “descărcare”, așa cum se vede pe graficul atașat.

GRAFICE Zi de corecții la bursă. Acțiunile Bittnet s-au prăbușit cu 45% față de maximul din vară

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
bittnet systems