Fondurile de investiții deschise au reușit să inverseze trendul de ieșiri nete declanșat la debutul conflictului din Ucraina. Creștere semnificativă a interesului românilor pentru investițiile indirecte în acțiuni.
Activele totale ale fondurilor de investiții românești au scăzut pentru al 2-lea an la rând în 2023, însă aceasta este efectul unui fenomen singular, respectiv micșorarea Fondului Proprietatea (FP) prin vânzarea pachetului de 19,95% din acțiunile Hidroelectrica (H2O) în oferta publică primară din vară.
Declinul valorii agregate a fondurilor alternative de investiții la 17,50 miliarde lei, de la 26,83 miliarde lei, este apropae în echivalent cu valoarea de 9,28 miliarde lei a operațiunii de piață prin care FP a înstrăinat participația sa la producătorul de energie hidro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Aceasta face ca, per total, activele fondurilor de investiții românești să fie de 37,89 miliarde lei, îndepărtare de recordul de 51,60 miliarde lei al anului 2021, într-o dinamică multianuală cu anumite sincope surprinsă în graficul furnizat de Asociația Administratorilor de Fonduri (AAF).
Totuși, fondurile deschise de investiții au avut un an bun, cu un avans de 16,96% al activelor în administrare, la 20,38 miliarde lei, de la 17,43 miliarde lei. Este, în parte, rezultatul dinamicii bune a instrumentelor financiare locale, dar și a revenirii apetitului pentru investiție a românilor.
Acesta a urcat în mod particular către finalul anului. În ultimul trimestru, intrările nete s-au ridicat la 691 milioane lei, creștere explozivă de la 299 milioane lei în trimestru 3. În trimestrul 2, fluxul pozitiv fusese de doar 169 milioane lei după o secvență de retrageri nete inaugurată de declanșarea conflictului de la Est. „În 2023, industria de asset management din România a reluat creșterea!” spune documentul de prezentare a rezultatelor anuale publicat de asociația de profil.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ România a ieșit să se împrumute de pe piețele externe în dolari, pentru prima dată anul acesta, cu obligațiuni pe 5 și 10 aniImpulsul a fost chiar mai bun dacă avem în vedere numărul total al investitorilor. La finalul anului trecut acesta urcase la 589.000 de clienți, dinamica anuală fiind de 28%.
Reprezentanții industriei de profil surprind apetitul sporit al românilor pentru fondurile care includ componenta de acțiuni. Acestea au supraperformat pieței, din punctul de vedere al volumului activelor. Astfel, valoarea agregată a fondurilor axate pe investițiile în acțiuni a crescut cu 36,1%, la 3,81 miliarde lei, de la 2,80 miliarde lei la finalul anului 2022 și cea a fondurilor diversificate a urcat cu 23,3%, la 2,31 miliarde lei, de la 2,07 miliarde lei.
Este în primul rând efectul creșterilor bursiere ale unui an în care indicele reprezentativ BET de la BVB a câștigat o treime, dar și a unui interes mai mare al cumpărătorilor unităților de fond. Horia Braun, directorul general al Erste Asset Management, semnalează că nu mai puțin de 48% din banii noi au mers către fondurile de investiții administrate de societate și care includ componenta de acțiuni. De regulă, fondurile diversificate nu reprezentau mai mult de 10.20% din vânzări. „2023 a venit cu o noutate semnificativă”, rezumă Braun.
CITEȘTE ȘI DECIZII Toți membrii board-ului Hidroelectrica au scăpat de provizorat. Cine reprezintă acționarii minoritari. Aprobare pentru o investiție demarată în 1979Dan Popovici, director general la OTP Asset Management, a observat același flux și care a venit abia în momentul în care fondurile raportau randamente de 25-27%. „Performanța vinde”, spune acesta, adăugând că nu este catalizatorul ideal în procesul de investiții. Mai degrabă ar trebui ca plasamnetele să fie realizate în baza unui plan, a unor obiective pe termen lung, a unei preferințe pentru anumite produse financiare.
După o etapă în care creșterea dobânzilor a adus un șoc pe segmentul obligațiuni, fondurile de investiții axate pe instrumentele cu venit fix au avut, de asemenea, un an de revenire. Activele acestora au urcat cu 12,1%, la 10,76 miliarde lei, de la 10,18 miliarde lei.