Trendul de creștere al titlurilor companiei care operează lanțurile KFC, Pizza Hut și Taco Bell amorsat în luna decembrie a găsit la acest început de iunie noi maxime la care Sphera Franchise Group se apropie de o capitalizare bursieră de 1 miliard și jumătate de lei. Un raport de analiză remis de proprietarul din Austria al BCR spune că mai există spațiu de apreciere pentru acțiunile societății.
Acțiunile Sphera Franchise Group (SFG) au explodat vineri pe un nou maxim din istoria de aproape 7 ani de când compania care deține lanțurile de alimentație publică Pizza Hut, KFC și Taco Bell se tranzacționează pe piața reglementată a Bursei de Valori București. Este recompensa investitorilor pentru o companie în expansiune - care recent a inaugurat unități noi KFC la Sibiu, Pitești și Hunedoara – și care a reușit să navigheze cu succes în 2 ani de închidere intempestivă a economiei, cu frecvente restricții pe segmentul restaurantelor.
La ultimul preț de închidere, de 37,40 lei/acțiune, Sphera are o capitalizare bursieră de 1,45 miliarde lei (291,60 milioane euro), rezultat al unui trend puternic ascendent accelerat începând cu luna decembrie a anului trecut, de la un nivel de 20,50 lei/acțiune, ultima cotație din noiembrie și față de care titlurile au un câștig de 82,44%, respectiv o performanță anualizată de aproximativ 150%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pe graficul atașat se vede trendul robust în care cumpărătorii nu au așteptat retrageri adânci și în care media mobilă exoponențială de 21 de zile (EMA21) a fost un suport dinamic ce a funcționat foarte bine. Este raliul lui Moș Crăciun care pentru Sphera nu s-a încheiat nici la intrarea în vară.
Ironia este că un raport de analiză al grupului Erste, actualizat la acest început de iunie, spune că încă este spațiu de apreciere în piață. Instituția de credit din Austria care în România deține BCR indică un preț-țintă de 42,27 lei/acțiune pentru titlurile Sphera, cu 13,02% peste nivelurile actuale, caz în care compania ce operează lanțul KFC ar ajunge la o valoare de piață de 1,64 miliarde lei (329,82 milioane euro).
Este o prețuire pentru o companie care anul trecut a avut vânzări nete de 1,47 miliarde lei, un câștig pretaxare EBITDA de 212,10 milioane lei și un rezultat net de 71,70 milioane lei. Actualizarea de raport semnată de analistul BCR Caius Râpeanu a fost realizată în contextul raportării de la T1, în care societatea a afișat un declin bilanțier, însă pe care datele trecute îl indică drept o evoluție cu caracter sezonier care a existat și în anii precedenți, trend existent evidențiat în graficul atașat.
Cei de la Erste punctează creșterea anualizată de 7,2% a vânzărilor în restaurantele KFC și indică pentru investitori estimările de expansiune în cazul Sphera. Astfel, dacă pentru anul în curs sunt anticipări pentru vânzări nete de 1,59 miliarde lei, un câștig pretaxare EBITDA de 247,30 milioane lei și un rezultat net de 94,60 milioane lei, așteptările împinse pentru anul 2026 aduc în discuție venituri nete de 1,99 miliarde lei, un câștig din activități continue EBITDA de 338,70 milioane lei și un profit net de 134,70 milioane lei.
În acest caz, indicatorul P/E, ce contrapune prețul de piață câștigului corporației, care este calculat pentru 2023 la 13,9, ar urma să fie de 14,4 în acest an și, la prețul-țintă, ar urma să coboare la 10,1 în 2026.
CITEȘTE ȘI Agroland își majorează semnificativ profitul netRaportul de analiză al grupului bancar austriac are o viziune pozitivă față de companie și de materializarea acestor scenarii de bilanț și documentul citat chiar menționează expres că riscurile anticipate nu țin de factori interni ai companiei, ci de cei externi, cum ar fi cei de comportament al consumatorilor și care este improbabil să se schimbe.
Așteptările sunt optimiste și în rândul investitorilor de pe bursă, care au forțat cotația și au făcut ca acțiunile cu simbolul SFG să supraperformeze semnificativ indicelui BET al celor mai lichide companii românești, așa cum se vede în graficul inserat în raport de cei de la Erste.
Este impulsul care poate induce temeri pentru investitorii care acum au în vedere că intrarea este târzie, având în vedere de creșterea de 82,44% din decembrie 2023 până în prezent și potențialul limitat, de 13,02%, dat de prețul-țintă al Erste. Un raport risc-recompensă defavorabil.
CITEȘTE ȘI Romgaz, nevoită să se împrumute pentru investiții mai mult decât anticipaPentru cei aflați deja în poziție, cu titluri Sphera în portofoliu, dar și pentru cei care vor să valorifice o eventuală fază de blow-off a trendului, Profit.ro a inserat în primul grafic cele 2 medii mobile ce exprimă tendința pe termen scurt (momentum). Investitorii pot avea în vedere o marcare de profit sau o ieșire din poziție la reintersectarea mediei mobile exponențiale de 5 zile (EMA5), cu media mobilă simplă de 8 zile, calculată la prețul open (SMA8), caz ce ar marca o slăbiciune în actualul trend ascendent.
Pentru cei care vizează perspectivele pe termen lung alături de o companie încă în expansiune, rămânerea cu aceste acțiuni în portofoliu are sens prin prisma repartizărilor de cash și care sunt menționate și în raportul de analiză de la Erste: “Distribuția de dividend suplimentar, incluzând dividendul extraordinar așteptat în a 2-a parte a anului se adaugă stimulentelor, fără să sporească îngrijorările față de istovirea de resurse financiare a companiei.”