Glencore, cel mai mare comerciant de materii prime, cu operațiuni și în România - somat să prezinte autorităților SUA documente sub Legea privind practicile de corupție în străinătate. Acțiunile traderului se prăbușesc

Glencore, cel mai mare comerciant de materii prime, cu operațiuni și în România - somat să prezinte autorităților SUA documente sub Legea privind practicile de corupție în străinătate. Acțiunile traderului se prăbușesc
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 3 iul 2018

Grupul anglo-elvețian Glencore, cel mai mare comerciant de materii prime, cu operațiuni și în România, a anunțat că una dintre subsidiarele sale a fost somată să prezinte Departamentului american de Justiție documente și alte materiale în conexiune cu Legea privind practicile de corupție în străinătate și statutul SUA privind combatarea spălării banilor. Acțiunile companiei s-au prăbușit cu peste 10% pe bursa de la Londra.

Glencore Ltd, cu sediul în Connecticut, SUA, a fost somată să prezinte autorităților documente și materiale privind operațiunile grupului din Nigeria, Congo și Venezuela, începând cu anul 2007 și până în prezent.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Tranzacția prin care grupul chinez CEFC voia să cumpere 51% din acțiunile KMG International NV, fostul Rompetrol Group, a eșuat CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Tranzacția prin care grupul chinez CEFC voia să cumpere 51% din acțiunile KMG International NV, fostul Rompetrol Group, a eșuat

Acțiunile Glencore s-au depreciat cu peste 10% pe bursa de la Londra în urma anunțului, până la un minim intraday de 3,0300 lire sterline pe unitate. În jurul orei 14:40, titlurile Glencore consemnau un declin de 9,76% față de referință, la 3,1520 lire pe unitate.

Activitățile Glencore au intrat recent în atenția publicului, în urma dezvălurilor din Paradise Papers, o investigație jurnalistică internațională ce continuă dezvăluirile Panama Papers privind practicile multinaționalelor și politicienilor din paradisurile fiscale. Paradise Papers are la bază o scurgere masivă de documente aparținând firmei de avocatură Appleby Global Group Services.

Potrivit The Guardian, Glencore ar fi acordat, în 2009, un împrumut de 45 milioane de dolari unei companii deținute de miliardarul israelian Dan Gertler. Documentele Appleby arată că, în schimbul banilor, lui Gertler i s-a cerut să obțină anumite aprobări din partea Guvernului din Congo.

Glencore a negat că împrumutul ar fi fost condiționat în vreun fel.

Glencore, gigantul mondial al comerțului cu mărfuri, a ales Bucureștiul pentru un nou hub IT și o aplicație pentru traderii de petrol. Argumente: competența informatică, costuri cu 30% mai mici ca în Vest, performanța la Olimpiada de Matematică CITEȘTE ȘI Glencore, gigantul mondial al comerțului cu mărfuri, a ales Bucureștiul pentru un nou hub IT și o aplicație pentru traderii de petrol. Argumente: competența informatică, costuri cu 30% mai mici ca în Vest, performanța la Olimpiada de Matematică

Glencore este cel mai mare comerciant de materii prime și una dintre cele mai mari companii de minerit din lume, cu aproape 146.000 de angajați și afaceri de peste 205 miliarde de dolari în 2017.

În România, principalul business al Glencore îl reprezintă operațiunile de trading cu cereale și alte mărfuri agricole, derulate prin intermediul subsidiarei locale Glencore Agriculture Romania SRL. Potrivit ultimelor date publice disponibile, aceasta a încheiat anul 2016 cu un rulaj de peste 1,8 miliarde lei și un profit net de 12,6 milioane lei.

Legea americană privind practicile de corupție în străinătate (FCPA) incriminează plățile făcute de companiile cu operațiuni în SUA către oficiali din alte țări cu scopul de a obține contracte de afaceri.

În luna martie, grupul israelian Elbit Imaging, principalul acționar al dezvoltatorului imobiliar Plaza Centers, care se ocupă de mulți ani de transformarea Casei Radio într-un centru comercial, a acceptat să plătească o amendă civilă de 500.000 de dolari în SUA, după ce autoritățile americane au decis că israelienii au încălcat prevederile legii și au plătit nejustificat 14 milioane de dolari unor consultanți pentru proiectul din România.

viewscnt
Afla mai multe despre
glencore
somatie
sua
actiuni
coruptie
fcpa