O frică pe burse cum nu s-a mai văzut de la corona. S-a terminat? Analiști ai unor instituții puternice spun că încă nu e gata, alții sunt mai calmi: NU intrați în panică, am sărit pe fereastră de la un etaj destul de înalt pentru că am urcat multe scări!

O frică pe burse cum nu s-a mai văzut de la corona. S-a terminat? Analiști ai unor instituții puternice spun că încă nu e gata, alții sunt mai calmi: NU intrați în panică, am sărit pe fereastră de la un etaj destul de înalt pentru că am urcat multe scări!
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 6 aug 2024

Indicele VIX, care măsoară volatilitatea din piața americană de acțiuni, așa-numitul "indice al fricii", a explodat la niveluri cum nu a mai atins de la începutul anului 2020, la șocul COVID-19, arătând nervozitatea unei burse care a înregistrat un declin de 3%.

Aversiunea la risc din piețele asiatice, din prima sesiune a acestei săptămâni, a fost confirmată și pe bursele occidentale, unde presiunea la vânzare s-a menținut până la finalul orarului de tranzacționare de la New York Stock Exchange. Dacă, în Europa, indicele Eurostoxx600, al celor mai mari vizibile companii europene, a suferit un declin de 2,2%, în SUA, indicele S&P500 a pierdut 3,00%, iar indicele Dow Jones Industrial Average a avut o cădere de peste 1.000 de puncte.

Urmărește-ne și pe Google News

Impulsul negativ a fost precipitat de ridicarea de dobândă a Băncii Japoniei, urmată de noi mesaje în direcția înăspririi politicii monetare. Investitorii nu văd bine mișcările aparent eratice ale băncilor centrale care iau decizii de sens contrar. În Asia, costuirile de finanțare urcă, tocmai într-un moment în care de la Rezerva Federală Americană sunt așteptate tăieri de dobândă.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Fondul Proprietatea lansează ofertă publică de răscumpărare CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea lansează ofertă publică de răscumpărare

Unda de șoc vine astfel din piața valutară, unde investitorii cumpărau dolari prin finanțări în yeni pentru a fructifica diferențialul de dobândă, așa-numitul carry-trade. Acum, narațiunea se schimbă și jucătorii mută de sens contrar. „Nu poți întoarce cel mai mare trend de carry-trade fără să rupi câteva capete”, spune Kit Juckes, forex strategist la Groupe Société Générale, preluat de CNBC.

Deprecierile au afectat aproape toate activele de risc: fonduri de tip ETF, criptomonede sau mărfuri. Petrolul de tip West Texas a coborât sub reperul de 73 de dolari/baril, după ce cotații peste nivelul de 85 dolari/baril au fost consemnate în primăvară.

Simtel Team semnează un contract cu o valoare cu aproape 50% mai mare decât veniturile sale de la T1 CITEȘTE ȘI Simtel Team semnează un contract cu o valoare cu aproape 50% mai mare decât veniturile sale de la T1

Nu este numai deprecierea în sine, dar și volatilitatea. Intraday, așa-numitul « indice al fricii”. VIX, care măsoară volatilitatea de pe bursa americană în funcție de piața opțiunilor, a avut o explozie de peste 200%, până la un nivel de 65 de puncte, după care s-a retras în zona de 35 de puncte. Sunt valori record care nu s-au mai consemnat în piață de la panica din martie 2020, precipitată de declanșarea pandemiei noului coronavirus și de politicile de lockdown subsecvente.

O frică pe burse cum nu s-a mai văzut de la corona. S-a terminat? Analiști ai unor instituții puternice spun că încă nu e gata, alții sunt mai calmi: NU intrați în panică, am sărit pe fereastră de la un etaj destul de înalt pentru că am urcat multe scări!

S-a terminat? Este întrebarea pe care și-o pun investitorii. De la desk-ul JP Morgan, cea mai mare bancă americană, vine avertismentul că nu este de ignorat inerția care va însoți impulsul negativ, în timp ce banca niponă Nomura transmite mesajul că poate nu este corecția în care este cel mai nimerit să cumperi.

Farmaceutica Remedia își mărește plafonul de creditare de la Banca Transilvania CITEȘTE ȘI Farmaceutica Remedia își mărește plafonul de creditare de la Banca Transilvania

Alții cu experiență în domeniu spun că nu este un motiv de panică, cu argumentul că scăderile recente ale Wall Street pot fi pur și simplu corecțiile de pe o bursă care a atins zeci de maxime istorice anul acesta, parțial din cauza freneziei în jurul tehnologiei inteligenței artificiale. „Astăzi am sărit pe fereastră de la un etaj destul de înalt, pentru că am urcat multe scări”, spun aceștia.

Pe bursa americană, tonul scăderilor a fost dat de companii cu capitalizare mare. Apple, Tesla, Amazon și Alphabet au înregistrat fiecare deprecieri mai mari de 4%. În ultimul caz, vânzările au fost exacerbate și de o poveste punctuală a emitentului. Compania care operează Google a pierdut un litigiu în instanță pentru încălcări ale legislației antitrust, în raport cu Departamentul Justiției care a inițiat procedura. Decizia curții poate afecta ulterior cazuri similare de companii, precum Meta, Apple, Amazon.

La sentimentul de angoasă din piață pentru investitorii individuali s-a adăugat și disconfortul de a nu fi putut fi accesat platformele de tranzacționare. S-a întâmplat la jucători de primă-mărime precum Ameritrade, Charles Schwab și achiziția acesteia ThinkorSwim, Vanguard, Fidelity și Robinhood.

Conturile de X ale traderilor au fost indundate de mesaje furioase că nu au putut reacționa la mișcările pieței tocmai în cel mai delicat moment al acestora. Contul BigFish spune sec: Au rezolvat problema; nu poți vinde acțiunile dacă nu te poți conecta la platformă.

viewscnt
Afla mai multe despre
jp morgan
bursa
banca japoniei
nomura
yen