FOTO Discuție la ASF după ce Profit.ro a anunțat că proiectul Contrapărții Centrale este poticnit

FOTO Discuție la ASF după ce Profit.ro a anunțat că proiectul Contrapărții Centrale este poticnit
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 iul 2024

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) anunță că s-a întâlnit cu reprezentanții acționarilor CCP.RO Bucharest S.A, pentru a reitera acționarilor importanța unei contrapărți centrale naționale.

"Consecventă poziției exprimate la întâlnirea anterioară din 9 mai 2024, Autoritatea de Supraveghere Financiară, alături de Banca Națională a României, sprijină în limita competențelor sale realizarea acestui proiect. Proiectul demarat în urmă cu mai mult de 6 ani, care a beneficiat în decursul acestei perioade de multiple discuții tehnice, se poate finaliza doar cu îndeplinirea tuturor cerințelor impuse de cadrul legal pentru autorizarea unei contrapărți centrale și cu o abordare plină de seriozitate pentru înregistrarea unor progrese reale.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ BERD devine acționar minoritar la AROBS, în cea mai mare operațiune de majorare de capital social a unei companii de tehnologie listată la BVB CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ BERD devine acționar minoritar la AROBS, în cea mai mare operațiune de majorare de capital social a unei companii de tehnologie listată la BVB
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

În contextul modificării legislației europene incidente autorizării contrapărților centrale (Regulamentul UE nr. 648/2012 - EMIR) și a termenului limită de 8 septembrie 2024 prevăzut în reglementările naționale, ce trebuie respectat pentru declararea dosarului complet, reprezentanții ASF, alături de cei ai BNR, au atras atenția că este necesară o abordare judicioasă și accelerată pentru parcurgerea etapelor necesare autorizării CCP.RO. 

Concluzia întâlnirii a fost că sunt indispensabile optimizarea și îmbunătățirea demersurilor pe care acționarii, alături de conducerea executivă a CCP.RO, trebuie să le întreprindă pentru completarea documentelor necesare, în vederea încadrării în termenele legale impuse pentru autorizarea în calitate de contraparte centrală.\

TSMC depășește pragul de 1.000 de miliarde de dolari pe piața bursieră CITEȘTE ȘI TSMC depășește pragul de 1.000 de miliarde de dolari pe piața bursieră

Prin urmare, acționarii și conducerea CCP.RO au convenit revizuirea calendarului privind etapele operaționale, pentru a înregistra progrese semnificative în derularea proiectului, în vederea atingerii obiectivului strategic de autorizare a unei contrapărți centrale naționale", este mesajul ASF.

Profit.ro a anunțat anterior că depunerea dosarului de autorizare a Contrapărții Centrale la ASF este amânată de relansarea negocierilor, urmare a expirării licenței temporare a Euronext. Entitatea de care este nevoie pentru lansarea unei piețe românești a derivatelor mai are pași în procedura de avizare, întrucât contractul pentru soluția tehnologică va trebui să treacă prin AGA de la Contrapartea Centrală și posibil chiar să fie supusă inclusiv votului acționarilor BVB.

FOTO Discuție la ASF după ce Profit.ro a anunțat că proiectul Contrapărții Centrale este poticnit

Proiectul de Contraparte Centrală (CCP) este momentan în impas, iar completarea dosarului de avizare la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este amânată până la încheierea unei înțelegeri comerciale între noua entitate și furnizorii soluției tehnologice, după expirarea licenței provizorii a Euronext.

De ce este important Contrapartea Centrală este o entitate care este esențială pentru dezvoltarea unei piețe locale a instrumentelor derivate. Instituțiile financiare se vor angaja în astfel de tranzacții cu contracte futures pe indici, acțiuni și energie, însă au nevoie de un mecanism de asigurare a riscului de contraparte ce ar urma să fie oferit de CCP.

TABEL Producția de gaze a OMV Petrom a scăzut cu doar 2%, sub rata anuală estimată. Vânzările către terți s-au diminuat considerabil. Avertismentul companiei CITEȘTE ȘI TABEL Producția de gaze a OMV Petrom a scăzut cu doar 2%, sub rata anuală estimată. Vânzările către terți s-au diminuat considerabil. Avertismentul companiei

Demersurile au fost reluate și Contrapartea Centrală ar urma să opereze tot sub licența Euronext, pentru care italienii și-au dat acordul de principiu, spune Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori București, cel care conduce proiectul. Noutatea este că Euronext a îndrumat echipa de negociere din partea Contrapărții Centrale către o terță companie tehnologică căreia italienii i-au încredințat cheile codului și care ar urma să fie provider al soluții de suport și pentru dezvoltările ulterioare.

Dincolo de impasul de moment, Tănase de la BVB spune că nu există varianta unui pas înapoi. “Este proiectul cel mai important pe care îl avem și care trebuie implementat”, a declarat pentru Profit.ro CEO-ul Bursei. “Noi nu avem cum să ajungem la o lichiditate mai mare fără această instituție.“

 „Hidroelectrica Norvegiei” își ajustează planurile de construcție a centralelor eoliene și solare CITEȘTE ȘI „Hidroelectrica Norvegiei” își ajustează planurile de construcție a centralelor eoliene și solare

Până la depunerea dosarului complet la Autoritatea de Supraveghere Financiară, odată închise negocierile pentru soluția tehnologică, contractul comercial va urma toți pașii de guvernanță corporativă. Acesta va fi supus aprobării în “AGA la Contraparte în mod cert“, spune Tănase. De acolo, ar urma să ajungă și la Bursa de Valori București, acționar important în Contraparte. “Va merge în Consiliul BVB. Asta e clar“, și poate chiar în AGA Bursei, “cu o anumită probabilitate“.

Un alt acționar important al Contrapărții Centrale este Bursa de energie OPCOM. Așteptări importante pentru veniturile noii entități sunt de la viitoarele servicii de clearing pentru tranzacțiile cu contracte futures pe energie.

ANUNȚ Când intră la tranzacționare titlurile de stat pentru populație vândute de Ministerul Finanțelor luna trecută CITEȘTE ȘI ANUNȚ Când intră la tranzacționare titlurile de stat pentru populație vândute de Ministerul Finanțelor luna trecută

Acționarii și membrii board-urilor vor avea pe masă și substanțiale creșteri ale costurilor de operare anuale ale Contrapărții Centrale, rezultate în special din furnizarea soluției tehnologice. Profit.ro aflase pe surse din piața de capital că prin contractul cu compania de tehnologie recomdandată de Euronext vor fi induse costuri dincolo cele prevăzute în aplicația inițială.

Adrian Tănase confirmă aceste informații: “Aici este punctul cel mai sensibil al acestui proces, pentru că va implica și costuri suplimentare.“ Nivelul acestora fac obiectul negocierilor care sunt, în prezent, în derulare.

Andreea Pipernea - votată la Chișinău. Fosta șefă de la la NN Pensii intră în board-ul celei mai mari bănci din Republica Moldova, cu planuri de la listare la BVB CITEȘTE ȘI Andreea Pipernea - votată la Chișinău. Fosta șefă de la la NN Pensii intră în board-ul celei mai mari bănci din Republica Moldova, cu planuri de la listare la BVB

Conform datelor obținute anterior pe surse de Profit.ro aceste costuri ar urma să fie substanțiale, de 1-2 milioane euro, însă directorul de la BVB nu a oferit indicații în această privință: “Nu pot să dau acum un ordin de mărime. Suntem în mijlocul unei negocieri.“

Dacă înțelegerea va fi încheiată în timp util și aceasta va avea susținerea acționarilor Contrapărții Centrale, estimările sunt ca CCP-ul să obțină autorizarea în cursul anului viitor.

Dacă Tănase afirmă că bursa românească este de neconceput în dezvoltarea ei fără o piață a derivatelor și că nu este loc să se abandoneze proiectul de Contraparte Centrală, în schimb este prudent față de costuri. “Nu putem să ne permitem să luăm la orice preț“, a declarat acesta pentru Profit.ro. “Trebuie să avem un acord comercial rezonabil ca să mergem înainte și eu sunt optimist.“

O imponderabilă vine de la Bruxelles

Timpul se îngustează pentru ca până în prima parte a lunii septembrie Contrapartea Centrală să încheie contractul de soluție tehnologică și să urmeze și pașii de guvernanță pentru a obține aprobările necesare intern. Borna din septembrie este importantă pentru că este cea până la care dosarul complet să fie depus la ASF pe vechea cerere, cea inițiată anul trecut.

Ovidiu Petru, director general în cadrul Autorității de Supraveghere Financiară, atrage atenția că termenul este cu atât mai important cu cât directiva europeană EMIR, de reglementare a infrastructurii piețelor, este programată a fi modificată cât de curând. Dacă dosarul de Contraparte Centrală va fi admis ca fiind complet, acesta va înainta pe vechea legislație, însă dacă nu este completat, el va trebui refăcut din nou în baza directive modificate.

Digi Communications distribuie dividende în valoare de 125 milioane lei CITEȘTE ȘI Digi Communications distribuie dividende în valoare de 125 milioane lei

“Există această posibilitate ca reglementările să se schimbe între timp“, este conștient Tănase de la BVB, adăugând că va fi, probabil o evaluare la nivelul Colegiului ESMA, autoritatea de reglementare europeană de resort, asupra impactului pe care îl are modificarea cadrului normativ. “Nu este un capăt de țară. Noi ne asumăm și acest posibil eveniment. Trebuie mers înainte. Din punctul meu de vedere, nu există altă variantă pentru a dezvolta piața de capital.“

În fazele următoare ale proiectului va fi pus un accent important pe componenta de împrumut de acțiuni

Negocierile cu furnizorul soluției tehnologice despre fazele ulterioare de dezvoltare au lăsat loc unor observații pentru conducerea proiectului de Contraparte Centrală ce ar urma să fie la baza unor schimbări de strategie. Adrian Tănase afirmă că dacă primii pași, pentru care a fost depusă cererea de autorizare, rămân introducerea contractelor futures pentru indici, acțiuni și energie, în etapa următoare ar urma să se pună accentul pe componenta de împrumut de acțiuni.

“Această renegociere de ajută și să ne reașezăm strategia pe care o avem pe viitor“, spune directorul general al BVB. “Cred că în noua strategie, operațiunile de lending și borrowing vor fi în capul listei de implementat.“

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
adrian tanase
asf
ovidiu petru
contrapartea centrala
euronext
opcom