După impasul adus de încetarea contractului pentru licența Euronext, Contrapartea Centrală își continuă drumul și obține acordul acționarilor pentru aport de capital suplimentar care să susțină cheltuielile operaționale până la lansarea proiectului și a pieței derivatelor.
Planul pentru lansarea la Bursa de Valori București a unei piețe a derivatelor merge înainte, chiar dacă aceasta presupune costuri suplimentare. Acestea vor putea fi susținute prin majorarea cu 5 milioane de euro a capitalului social decisă în Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor de la CCP.RO.
Este o mișcare în care acționarii vor veni cu bani de acasă, varianta pentru care a mers votul fiind cea a unui aport instant, însă în lucru este și planul pentru o finanțare graduală, în măsura în care vor fi găsite soluțiile de adecvare la cadrul de reglementare împreună cu supraveghetorul Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Decizia din AGA de la Contrapartea Centrală survine după un vot favorabil în AGA de la Bursa de Valori București, cel mai important acționar al CCP.RO, cu o participație de 53% și care a deschis posibilitatea unei finanțări în limita a 3 milioane euro.
Tatonările cu ceilalți acționari, printre care se numără bursa de energie OPCOM, Lion Capital, Infinity Capital, Evergent Investments, Transilvania Investments, indică faptul că aceștia vor veni cu aportul de capital necesar pentru susținerea cheltuielilor operaționale, care ar urma să conducă la un vârf al pierderilor cumulate apropiat de 9 milioane de euro în anii 2025-2026, așa cum este indicat în planul de business modificat al Contrapărții Centrale.
În AGA de la CCP.RO s-a dat verde atât pentru primirea licenței sistemului de clearing de la Euronext pentru 8 ani, cât și pentru semnarea contractului cu furnizorul soluției tehnologice și de dezvoltare BE Consulting din Italia. Înțelegerea este pe 5 ani, cu opțiunea de renegociere a condițiilor și tarifelor după 2,5 ani.
În același timp, echipamentele hardware necesare susținerii sistemului de clearing vor fi găzduite de Bursa de Valori București și acestea deja au fost achiziționate contra unei sume care se apropie de 1,5 milioane euro, conform unor informații obținute de Profit.ro.
CITEȘTE ȘI Dublare a profitului net pentru Zentiva RomâniaPlanul de business prevede ca, începând cu jumătatea anului 2027, Contrapartea Centrală să asigure servicii conexe împrumuturilor de acțiuni pentru piața spot, ceva deja negociat cu furnizorul de soluție tehnologică și o sursă de venituri care nu era prevăzută în proiectul anterior. Premisa este valoarea medie zilnică compensată pe segmentul de împrumut de acțiuni va fi de 6 milioane euro în primul an, cu o creștere de 30% anual pentru următorii 3 ani. Durata medie a împrumutului este estimată la 10 zile și dobânda diferențială de 1%. Din punctul de vecdere al lui Adrian Tănase, director general al BVB, este o asumare conservatoare pentru că, pe terțe burse, împrumuturile de acțiuni sunt în echivalent de 5% din free-float, iar bugetarea este mult sub acest reper.
Asumarea BVB este că valoarea medie zilnică tranzacționată va urca la 19 milioane euro pe segmentul acțiuni spot administrat de BVB în anul 10. Derivatele ar urma să fie introduse începând cu iulie 2025, ținta fiind un grad de penetrare de 40% din piața spot acțiuni pentru contractele futures ca valoare noțională, în anul 10 și de 20% pentru contractele pe indici.
CITEȘTE ȘI Chimcomplex – vânzări în creștere, profit în scădere: Marii consumatori din industria aluminei, celuloză și hârtie rămân în continuare cu funcționare redusă sau activitate oprităContractele futures având activ suport pe energie ar urma să ajungă la un volum de aproximativ 6 milioane MWh și cele forward la 19 milioane MWh, asumări considerate conservatoare de Tănase având în vedere că acum consumul național este de 55 milioane MWh.
Contractele de tip forex sunt într-o fază mai târzie a proiectului de Contraparte Centrală și ar urma să țintească un nivel de 0,4% dintr-o piață valutară interbancară care este foarte mare.
O noutate în planul de business o reprezintă veniturile obținute din sumele depuse ca garanții și investite. Planul de afaceri prevede că doar 10% din acestea vor aduce venituri al căror randament este estimat la 3% anual, ca și cel al fondurilor proprii. Planul de afaceri arată venituri de 4,1 milioane euro pentru CCP.RO în anul 5 și de 10,7 milioane euro în anul 10, după o structură afișată detaliat pe graficul de mai jos.