Raportul de putere în interiorul acționariatului fabricantului de produse din beton Prebet pare a se fi basculat decisiv. ASF nu dă curs solicitărilor unor investitori de portofoliu în frunte cu Nicolae Christopher Rațiu de a limita cumpărările de acțiuni la ceea ce acestora le apare ca o acțiune concertată a unui grup de firme din Bistrița. Societatea merge bine, potențialul este bun, acțiunile au explodat pe bursă, dar respingerea unei propuneri de distribuire de dividende naște temeri că, odată preluat controlul societății, cash-ul ar putea fi scos netransparent de pe bilanț. UPDATE Vineri, 19 martie Reprezentanții societății Anodin Assets au transmis un punct de vedere care poate fi citit mai jos.
Paradox bursier la Prebet Aiud (PREB). Compania a raportat la 9 luni un profit net aproape cât întregul câștig agregat din anii 2017-2019, acțiunile sale se tranzacționează la niveluri de peste 5 ori față de începutul anului 2019 și societatea are perspectiva de a obține venituri consistente din furnizarea de produse din beton pentru programul național de construcție de autostrăzi, însă acționari de portofoliu sunt îngrijorați.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Poate doar sechele și amintiri neplăcute ale unor „țepe” de pe desființata piață Rasdaq sau chiar neliniști cu bază factuală, însă un grup de investitori din Ardeal se tem ca firma să nu ajungă sub controlul unor acționari care să acceseze resursele financiare ale societății fără un tratament egal pentru toți cei care dețin titluri Prebet.
Temeri față de o acțiune concertată și acumularea de titluri peste reperul de 33% care ar fi trebuit să atragă o ofertă publică de preluare au fost potențate de AGA de la sfârșitul lunii trecute, când o parte din voturi nu au fost acceptate pe motivul absenței semnăturii electronice, iar o propunere de dividend a căzut în detrimentul unui plan de investiții în instrumente financiare cu caracteristici încă neprecizate.
Bascularea raportului de forțe s-a văzuit clar când, subsecvent AGA, Nicolae Christopher Rațiu, fiul fostului candidat țărănist la președinția României din anul 1990 Ion Rațiu, a pierdut șefia Consiliului de Administrație în detrimentul lui Mathe Francisc, perceput de o serie de investitori ca reprezentant al unui grup de afaceri din Bistrița care ar fi acumulat peste 40% din titlurile societății.
CITEȘTE ȘI SafeTech intră la cota bursei ca o firmă cu o valoare de piață de aproape 14 milioane euro. Explozie de peste 5 ori a prețului față de plasamentul privatTotuși, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu a dat curs cererii de concertare formulată de Rațiu. Acesta indicase că 3 societăți ar fi depășit pragul de 33%, prezentând, în anexele cererii către supraveghetorul pieței de capital, date din Monitorul Oficial care ar indica „multiple legături”.
Conform raportărilor către bursă, Anodin Assets din Cluj-Napoca împreună cu societățile Ges Green Energy Specialists și Acord Construct Alt din Bistrița dețineau, la sfârșitul anului 2020, acțiuni reprezentând 42,89% din titluri. Între timp, în prima zi a acestei luni, Anodin Assets a notificat bursa că și-a majorat participația la 15,69% din acțiuni, de la 13,35% din titluri.
CITEȘTE ȘI Soluțiile inteligente de video colaborare: o nouă dimensiune pentru creșterea productivității în mediul de lucru hibridUPDATE 19 martie Reprezentanții societății Anodin Assets au transmis următorul punct de vedere, pe care și-l asumă integral:
"Societatea ANODIN ASSETS S.A. a sesizat ASF cu privire la faptul că actionarii Liviu Hagea, Rațiu Niculae Cristopher, Dan Segal, Stan Marius Viorel, Motogna Marius, Dănilă Corina Mihaela și Dănilă Mihai acționează concertat în cadrul Prebet Aiud S.A. în scopul de a menține nelegal și ilegitim controlul asupra acesteia, solicitând instituției să ia măsurile impuse de lege. În total, persoanele enumerate dețin un număr de 17.344.860 de acțiuni, reprezentând 38,07% din drepturile de vot, respectiv din capitalul social al Prebet Aiud S.A. și acționează concertat în sensul prevăzut de Legea nr. 24/2017.
Mai mult decât atât, acest grup concentrat în jurul domnului Rațiu Nicolae Christpher este cel care a formulat acuzațiile cu privire la subscrisă, ca parte a demersurilor sale concertate, acuzând în mod vădit neîntemeiat societatea noastră și alți acționari ai Prebet Aiud S.A., că am avea conduita nelegală de care ei se fac vinovați. Se pare că zicala ”Hoțul strigă hoții” este mai de actualitate ca oricând.
Am sesizat acest aspect la momentul comunicării cererii de chemare în judecată formulate de acționarul Dan Segal, din cuprinsul căreia rezultă că acesta a avut acces la buletinele de vot secrete, referitoare la alegerea membrilor consiliului de administrație, ale celorlalți acționari menționați, iar din cuprinsul lor rezultă că aceștia au votat concertat în cadrul AGOA Prebet. Domnul Segal a anexat cererii sale 8 buletine de vot identice ca modalitate de vot (4 cuprinzând votul secret privind alegerea membrilor Consiliului de administrație și 4 cuprinzând votul pentru restul punctelor de pe ordinea de zi), buletine de vot aparținând acționarilor Stan Marius Vasile, Dănilă Corina Mihaela, Dănilă Mihai și, evident, Dan Segal. Din modalitatea in care acționează, rezultă că acest grup de acționari nu urmăresc ca Prebet Aiud să devină un lider in domeniul construcțiilor de infrastructură și nu numai, consecințele fiind lipsirea acestei societăți tocmai de resursele necesare atingerii acestui scop.
Existența acțiunii concertate rezultă din scopul comun urmărit: menținerea nelegală și ilegitimă a controlului asupra societății Prebet Aiud S.A., reflectată de modalitatea identică de exercitare a dreptului de vot și de legăturile evidente existente între persoanele menționate: mandatari comuni desemnați pentru Adunarea Generală din 29 ianuarie 2021, legături de rudenie, gruparea unor acționari pentru propunerea unui punct pe ordinea de zi, controlul exercitat de unii acționari împreună asupra altor societăți, totul culminând cu acțiuni concertate de acuzare, pe nedrept, a societății Anodin Assets chiar de practicile pe care ei înșiși le exercită."
Cererea lui Rațiu către ASF menționa legături de afaceri între aceste societăți prin existența unor cenzori și administratori comuni, numele cele mai des întâlnite fiind Ioan Csaba Kerekes, Mathe Francisc, Claudia Botoșer, la firme precum Luciul Apei SRL, Green Mountain, BN Solar Park, PBC Rominvest sau Actor Assets.
Acestea ar fi coordonate de o entitate denunțată de Rațiu, dar nerecunoscută ca atare de reglementatorul pieței de capital, respectiv „familia Pătrașcu”. ASF menționează însă că solicitarea fiului fostului șef țărănist, fondator al ziarului Cotidianul, are la bază „simple susțineri și bănuieli”, iar legăturile indicate sunt mult în trecut.
Într-o AGA la Ges Green Energy din 2012, Iulian Ciprian Pătrașcu apărea reprezentat legal de Mathe Francisc, iar într-un Monitor Oficial din anul 2011 era menționat că, în cazul decesului lui Pătrașcu, titlurile acestuia la respectiva companie ar fi urmat să-i revină actualului șef al CA al Prebet.
CITEȘTE ȘI 5 companii de nota 10 pe o bursă cu multiple corijențe la capitolul comunicareRațiu și Liviu Hagea au de partea lor și investitori de portofoliu din Cluj-Napoca, ca și pe Dan Segal, investitor român stabilit în Elveția care la un moment dat deținea aproximativ 2% din acțiuni.
Prebet Aiud a realizat în primele 9 luni venituri totale din exploatare de 32,26 milioane lei, în creștere cu 14,56% față de cele de 16,74 milioane lei din perioada similară a anului trecut. În același interval de raportare, profitul net s-a ridicat la 6,39 milioane lei, fiind mai mare decât, câștigul net de 5,63 milioane lei obținut pe întreg anul trecut.
CITEȘTE ȘI Lumea clocotește. Ce șanse are programul noului Guvern să fie respectat?Este performanța care a aruncat în sus acțiunea Prebet la BVB. Ultimul preț de închidere, de 1,6400 lei/acțiune, este de peste 5 ori mai mare decât valorile de tranzacționare de la finele anului 2019 și conferă fabricantului de produse din beton o capitalizare bursieră de 74,70 milioane lei (15,32 milioane euro).
Această creștere rapidă a fost stimulată de achizițiile de pachete ale Anodin Assets, dar pe de altă parte inhibă intrarea la cumpărare a investitorilor de portofoliu. Aceștia se tem că, de vreme ce ASF nu a declarat concertarea la depășirea pragului de 33%, ceea ce ar fi atras obligativitatea efectuării ofertei publice de preluare, acționarii pentru care a făcut acumularea Mathe Francisc vor putea dobândi controlul societății.
Ultimul vot din AGA i-a pus în gardă pe investitorii care au acumulat o experiență de 20 de ani de lupte cu acționari majoritari pe Rasdaq ce au căutat scoaterea de cash din bilanțurile societăților pe căi netransparente și în detrimentul minoritarilor. Practic, respectiva Adunare a respins propunerea pentru distribuirea unor dividende în valoare însumată de 10,02 milioane lei, echivalent pentru un dividend brut de 0,22 lei/acțiune. În schimb, a fost aprobat un plan de investiții de 16 milioane lei, din care 3,60 milioane lei ar urma să meargă către achiziția de utilaje și echipamente pentru activitatea de bază și 12,40 milioane lei să fie destinați unui program de cumpărări de instrumente financiare.
CITEȘTE ȘI INTERVIU Aurel Nețin, despre premium în businessTemerea investitorilor de portofoliu este că aceasta ar crea premisele scoaterii cash-ului din bilanțuri pe "ușa din spate" odată ce controlul societății va fi dobândit, însă ASF menționează că sesizarea lui Rațiu este nefondată și depinde de „un eveniment viitor incert”.
Profit.ro are informații că noi demersuri vor fi inițiate pe lângă Autoritatea de Supraveghere Financiară pentru identificarea prezumtivei concertări.