Finlandezii de la KJK, cu tranzacții câștigătoare la Conpet și Zentiva, au peste 200 milioane euro pentru investiții în regiune

Finlandezii de la KJK, cu tranzacții câștigătoare la Conpet și Zentiva, au peste 200 milioane euro pentru investiții în regiune
scris 7 iul 2020

Cu mutări inspirate pe piața de capital românească în ultimii ani, KJK Management din Finlanda a pus bazele unui nou fond care se axează pe investiții în industrie și agricultură, ținta fiind companii cu cifre de afaceri de 30-75 milioane euro.

Și-au triplat banii din investiția în Conpet în mai puțin 4 ani, au realizat o ieșire în câștig de la Zentiva în contextul unei tranzacții internaționale, promovând o politică activistă, au precipitat un dividend sporit din partea kazahilor de la KMG la Rompetrol Well Services, iar la Teraplast Bistrița au o deținere de 10% din acțiuni cu un cost de achiziție foarte scăzut. Finlandezii de la KJK Capital au arătat ca „smart money” într-o piață de capital românească acum dominată de scandalul unor plasamente neinspirate în virtual falita Wirecard.

Urmărește-ne și pe Google News

Fondul KJK Fund III S.C.A. SICAV-RAIF, fondat la începutul anului, are la dispoziție noi sume de bani de la investitori pentru plasamente inclusiv pe piața românească, unde ar fi mai probabil să cumpere pe segmentul de private equity. KJK Management, entitate cu active în administrare de 600 miloane euro, a anunțat că a strâns 221 milioane euro de la clienți, depășind ținta de 200 milioane de euro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
ULTIMA ORĂ Planul de relansare a economiei - Guvernul pregătește un Fond de Investiții și chiar o Bancă de Dezvoltare. Care sunt investițiile vizate CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Planul de relansare a economiei - Guvernul pregătește un Fond de Investiții și chiar o Bancă de Dezvoltare. Care sunt investițiile vizate

Din punct de vedere geografic, finlandezii sunt concentrați pe investițiile în Europa de Est, respectiv Țările Baltice, Bulgaria, Croația, România, Serbia și Slovenia, unde au deschise 7 reprezentanțe regionale. Ținta este construirea unui portofoliu de dețineri consistente la companii bine conduse, cu multipli rezonabili, în paralel cu stabilirea unor strategii de ieșire foarte clare.

Un astfel de exit cei de la KJK l-au realizat în februarie 2018 din Conpet Ploiești (COTE), unde aveau o participație de 7,07% din titluri. Pachetul a fost înstrăinat la prețul de 101,00 lei/acțiune, la un preț superior cu 30% celui din acest moment de la BVB. Într-o tranzacție în care principalul comparator a fost SIF Banat Crișana (SIF1), iar destinația finală a fost Dedeman doar 2 luni mai târziu, finlandezii au încasat suma de 61,80 milioane lei (13,28 milioane euro), reprezentând o marcare a unui profit aproape triplu, incluzând dividendele, conform datelor agregate de Profit.ro, la o intrare realizată în anul 2014 și în care cea ma mare parte a pachetului a fost cumpărat în plasamentul accelerat din noiembrie 2014 derulat pentru 23,6% din titlurile transportatorului de țiței prin conducte de Fondul Proprietatea (FP).

Nicu Marcu, candidat unic, a fost votat în Parlament la șefia ASF, în urma înțelegerii PSD-PNL CITEȘTE ȘI Nicu Marcu, candidat unic, a fost votat în Parlament la șefia ASF, în urma înțelegerii PSD-PNL

Pentru noile sume disponibile, cei de la KJK vizează investiții în companii din domeniul industrial și cel de agribusiness, cu cifre de afaceri de 30-75 milioane euro și o valoare de piață de 20-50 milioane euro. Kustaa Äimä, Managing Partner la KJK Management, spune că fondul de investiții are capacitatea de a transforma și întări firmele unde fac achizițiile.

Finlandezii au câștigat o reputație de investitori activiști prin insistențele pe care le-au avut pentru ridicarea proftabilității companiei Zentiva România (SCD), unde au avut suspiciunea că fostul majoriitar, corporația farmaceutică franceză Sanofi, sifona profitul în detrimentul firmei listate la BVB. „Faptul că multinaționalele ne fură profiturile în țara asta, eu, ca mic acționar la Zentiva, chiar observ chestia asta”, spunea Răzvan Lefter, reprezentant în România al celor de la KJK într-o AGA-șoc din primăvara anului 2017 în care fostul lider al majorității parlamentare Liviu Dragnea era invocat ca un bau-bau al marilor jucători prezumtivi evazioniști. Finlandezii au reușit la un preț dublu de 3,50 lei/acțiune aproape un an mai târziu într-o tranzacție conexă înțelegerii dintre Sanofi și grupul american Advent pentru vânzarea companiei-mamă Zentiva din Cehia.

Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Adrian Tănase, CEO-ul Bursei: Piața de capital are foarte multă lichiditate; este loc și pentru antreprenori, și pentru listări de stat. Ce recomandă ca investiții pe bursă CITEȘTE ȘI Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Adrian Tănase, CEO-ul Bursei: Piața de capital are foarte multă lichiditate; este loc și pentru antreprenori, și pentru listări de stat. Ce recomandă ca investiții pe bursă

Un studiu recent al companiei de analiză a pieței Preqin, preluat de portalul InstitutionalInvestor.com, relevă că KJK Capital este clasat într-un top 5 al administratorilor de fonduri cu cea mai constantă performanță ridicată.

În prezent, finlandezii dețin 10,05% din acțiunile Teraplast Bistrița (TRP), prin KJK Balkan Holding, achiziționate la prețuri net inferioare în anii 2012-2014, dar au și o participație de 10,68% din acțiunile companiei de servicii petroliere Rompetrol Well Services (PTR), unde, de asemenea, a intrat în trepte în anii 2012-2014. Cea mai recentă mutare pentru acest simbol din portofoliu a fost un succes prin convingerea acționarului majoritar, KMG International din Kazahstan, de a repartiza sub formă de diviende întrg câștigul de 12,17 milioane lei al firmei de anul trecut, într-o soluție de compromis față de solicitarea KJK pentru distribuții din rezerve care ar fi reprezentat aproape de întreg echivlentul capitalzării bursiere a societății din acel moment.

viewscnt
Afla mai multe despre
kjk
zentiva
rompetrol well services
finlanda
bvb
bursa
teraplast
conpet