Transilvania Construcții convoacă Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor pentru 24 aprilie, pentru a obține aprobarea schimbării obiectului principal de activitate. Anterior, decizia care deschide dreptul retragerii din acționariat a unor investitori fusese luată numai la nivelul Consiliului de Administrație, dar supraveghetorul pieței spune că este nevoie de votul acționarilor.
Acționarii Transilvania Construcții (COTR), care vizau exercitarea dreptului de retragere din societate urmare a schimbării domeniului principal de activitate, trebuie să mai aștepte cel puțin până în ultima parte a primăverii. Consiliul de Administrație al companiei a convocat Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor pentru 24 aprilie spre a propune un vot în acest sens.
Este o mutare cerută de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care a notificat săptămâna trecută emitentul că decizia de schimbare a obiectului principal de activitate trebuie supusă ratificării Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor.
CITEȘTE ȘI Model de faliment de stat. După Municipalitatea Timișoara, este rândul Primăriei orașului Siret să rateze o plată scadentă în contul obligațiunilor emiseConsiliul de Administrație al companiei Transilvania Construcții (COTR) hotărâse, pe data de 21 ianuarie, ca obiectul principal al firmei să devină „Închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau inchiriate”, după ce anterior acesta era „Lucrări de construcții clădiri rezidențiale și nerezidențiale”.
Este decizia ce are acum nevoie de ratificarea acționarilor și care deschide calea acestora de a se retrage din societate. Aceștia își pot exercita opțiunea în termen de 30 de zile de la publicarea hotărârii în Monitorul Oficial. Conform legii 31/1990 a societăților comerciale acționarii își pot vinde pachetele către societate la un preț stabilit de un evaluator. Pe bursă, ultimul preț de piață de 66,00 lei/acțiune dă firmei o capitalizare de piață de 52,78 milioane lei (11,09 milioane euro).
În toamna anului 2015, un investitor atent, care și-a exercitat dreptul de retragere din societatea Farmaceutica Remedia Deva (RMAH), care, de asemenea, își schimbase obiectul principal de activitate, a obținut un preț cu 67% peste cel de piață din acel moment.
Transilvania Construcții, firmă controlată în proporție de 93,52% de familia Mircea și Andrei Timofte (tată și fiu), face mutarea în contextul în care, de facto, cea mai mare parte a veniturilor o obține din activitatea de închirieri. Este ceva ce emitentul a comunicat încă de la raportarea semestrială: „Activitatea principală a societății o constituie activitatea de închiriere spații logistice și industriale, concretizată în gestionarea Parcului Logistic Transilvania, precum și a parcului logistic TRC Park Cluj, situat în TETAROM III Jucu. Aceasta activitate înregistrează o tendință crescătoare, concretizată prin creșterea suprafeței spațiilor închiriabile. Această tendință pozitivă se regăsește și în venituri, care au crescut constant în primul semestru al anului 2018.”
Nu mai puțin de 97% din cifra de afaceri Transilvania Construcții o obține din închirieri și încă ar urma să se miște în aceeașui direcție. În luna octombrie a anului trecut octombrie, firma a anunțat că intenționează să dezvolte un parc logistic lângă Bacău, pe o suprafață de aproximativ 8 hectare. „Acest proiect face parte din strategia pe termen lung a societății, de a deveni un jucător important pe piața națională a parcurilor logistice”, menționa compania în notificarea către investitorii de pe bursă.
În primele 9 luni ale anului trecut, Transilvania Construcții a realizat un profit net de 4,21 milioane lei, cu 426,91% peste cel cu puțin sub 800.000 de lei din periopada similară a anului trecut, iar în baza rezultatelor intermediare compania a acordat în 2 rânduri dividende parțiale, fiind primul emitent de la cota pieței reglementate de la BVB care a folosit prevederile actului normativ adoptat de stat la jumătatea anului trecut și care permite repartizarea de dividende trimestriale.