EXCLUSIV România pierde o oportunitate de investiții de 200 milioane dolari. Oferta gigantului american Amerocap pentru terminalul petrolier din Portul Constanța nu mai este valabilă, statul nu a răspuns în 3 ani

EXCLUSIV România pierde o oportunitate de investiții de 200 milioane dolari. Oferta gigantului american Amerocap pentru terminalul petrolier din Portul Constanța nu mai este valabilă, statul nu a răspuns în 3 ani
scris 4 iul 2022

După ce în urmă cu 3 ani acțiunile Oil Terminal au avut la bursă o explozie de 70% pe fondul comunicării intenției de preluare a pachetului majoritar de un fond de private equity american, acum, compania care operează terminalul petrolier de la Portul Constanța nu mai are interesul pețitorului din SUA. Acesta viza investiții de până la 200 milioane dolari, dar acum comunică prin Profit.ro că oferta nu mai este de actualitate. „Nu excludem eventuale discuții, dacă ar exista un interes real”, lasă ușa deschisă reprezentantul în România al fondului, parte într-un consorțiu care este legat de numele unui fost secretar al Energiei din Administrația George W. Bush.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Într-un context de criză energetică în Europa antrenată de conflictul din Ucraina și sancțiunile aferente, România pierde o oportunitate pentru investiții în infrastructura petrolieră de la Marea Neagră. Americanii de la Amerocap, care în vara anului 2019 „aprindeau” pe bursă acțiunile Oil Terminal (OIL) atunci când și-au anunțat intenția de preluare a controlului companiei, acum indică explicit că interesul nu mai există, după mai mulți ani de așteptări în care statul nu a venit în întâmpinarea propunerii.

Urmărește-ne și pe Google News

„Nu considerăm că mai este valabilă oferta noastră, din moment ce nu am primit niciun fel de răspuns”, a declarat pentru Profit.ro Alexandru Roșu, Business Development la Amerocap. Contextul de piață este diferit și americanii pur și simplu au luat notă de lipsa de interes din partea statului, acționar majoritar cu o participație de 59,62%, prin Ministerul Energiei, la compania care operează terminalul petrolier din Portul Constanța. „S-au schimbat mult lucrurile de atunci”, spune Roșu de la Amerocap.

Surpriză - Liviu Stoleru, ex-CEO al Cemacon 12 ani, demisionează deja de la conducerea ROCA Industry, după doar câteva luni CITEȘTE ȘI Surpriză - Liviu Stoleru, ex-CEO al Cemacon 12 ani, demisionează deja de la conducerea ROCA Industry, după doar câteva luni

Intenția pentru achiziția pachetului de control la Oil Terminal a fost exprimată de fondul de private equity american într-un răstimp în care o corporație majoră din SUA, ExxonMobil, deținea concesiunea – între timp vândută către Romgaz – pentru zăcământul de gaze naturale din perimetrul Neptun Deep din platforma continentală românească a Mării Negre.

Fondurile de investiții Amerocap, cu plasamente de 1 miliard de dolari în sectorul energetic și industria de apărare la nivel mondial, sunt în legătură cu Abraham Group, fondată de Spencer Abraham, fost secretar al Departamentului pentru Energie al SUA în perioada 2001-2005. Investitoriii americani ar fi urmat să investească în Oil Terminal prin societatea Global Petrol Storage, specializată în operarea termninalelor petroliere.

TTS - 1 an de la listare. Creșterea traficului fluvial dinspre Ucraina aduce afaceri sporite. Concurență acerbă pentru personal calificat: E o catastrofă! Nu găsim macaragiu. Oamenii vor să muncească în condițiile lor și pe salariul dorit CITEȘTE ȘI TTS - 1 an de la listare. Creșterea traficului fluvial dinspre Ucraina aduce afaceri sporite. Concurență acerbă pentru personal calificat: E o catastrofă! Nu găsim macaragiu. Oamenii vor să muncească în condițiile lor și pe salariul dorit

Comunicarea intenției de preluare, care a fost recomunicată de emitent către Bursa de Valori București, a antrenat o explozie de aproximativ 70% a prețului acțiunilor în numai câteva zile, pe fondul unor așteptări ridicate ale investitorilor de portofoliu față de potențialul ofertei americane. Sentimenul pozitiv s-a menținut pe întreg parcursul acelui an, cotația rezistând deasupra pragului de 0,1800 lei/acțiune, iar o corecție abruptă nu a survenit decât la scăderea generalizată a pieței la șocul noului coronavirus.

În august 2019, o informare cu privire la intențiile americanilor a fost comunicată în AGA de la Oil Terminal de Roșu de la Amerocap, în prezența inclusiv a unor reprezentanți ai Ambasadei SUA la București. Miza era pentru investiții de până la 200 milioane dolari pentru preluarea pachetului de control și în construirea de noi facilități în infrastructura terminalului petrolier. Acestea nu includeau terminal de gaz lichefiat la Constanța, proiect pe care Roșu, de formație petrolist, îl consideră nefezabil și în momentul de față.

PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist XTB România: Prețul cerealelor este foarte aproape de maximele istorice. În Europa, situația este mai gravă decât în SUA CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist XTB România: Prețul cerealelor este foarte aproape de maximele istorice. În Europa, situația este mai gravă decât în SUA

În luna decembrie a acelui an, acesta dădea primele semne că investitorii americani își pierd încrederea că vor avea vreun răspuns de la statul român. Nici comunicarea către bursă nu era de natură să determine o mutare din partea Guvernului pentru o propunere care exista deja de mai mult timp. „După mai bine de 3 ani, Ministerul Energiei nu are încă un punct oficial de vedere și nicio explicație”, spunea atunci reprezentantul Amerocap, care în România este și project manager la proiectul Verde Magnesium.

După revenirea din supravânzarea adusă de panica de pandemie, cotația a reintrat într-un trend descendent destul de clar delimitat din punct de vedere tehnic, ce a dus cotația la nivelurile de dinaintea comunicării interesului Amerocap.

EXCLUSIV România pierde o oportunitate de investiții de 200 milioane dolari. Oferta gigantului american Amerocap pentru terminalul petrolier din Portul Constanța nu mai este valabilă, statul nu a răspuns în 3 ani

Este un semn că investitorii de pe bursă luaseră deopotrivă notă că tranzacția este tot mai departe de realizare. Acum, Roșu de la Amerocap comunică răspicat prin Profit.ro că oferta nu mai este de actualitate. Fără așteptări de la Guvern, nu exclude însă o revenire: „Suntem deschiși la discuții în momentul în care există un interes real din partea statului român.”

Ieșite de pe radarul americanilor, acțiunile Oil Terminal s-au înscris, totuși, pe un impuls de creștere începând cu luna mai după  majorarea cu 17% a tarifelor, dar și în contextul în care compania a raportat un profit net aproape dublu la T1, de 11,52 milioane lei, în contextul unui salt de 148% a prestațiilor pentru transporturi de motorină, la 552.000 de tone, dar și a unei majorări de 34,7%, la 1,1 milioane tone, a volumelor pentru țiței.

viewscnt
Afla mai multe despre
oil terminal
bvb
bursa
amerocap