EXCLUSIV Neînțelegeri mari la SIF Oltenia. O AGA în sală și o AGA pe caldarâm

EXCLUSIV Neînțelegeri mari la SIF Oltenia. O AGA în sală și o AGA pe caldarâm
scris 28 apr 2020

Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor de la SIF Oltenia prezidată de președintele Tudor Ciurezu a adoptat acordarea dividendului de 0,1000 lei/acțiune, dar pentru că nu a fost permis accesul în sală, acționari din zona SIF Banat-Crișana, SIF Muntenia și a fondurilor Certinvest au desfășurat o AGA paralelă ad-hoc în fața societății, cu un cvorum de 30,5%, prezidată de Cristian Bușu, unde au fost respinse toate punctele de pe ordinea de zi și a fost votată revocarea tututor membrilor CA, cu excepția lui Bușu.

După un echivoc privind structurile de conducere de la SIF Transilvania (SIF3) care au determinat ASF să retragă de la tranzacționare acțiunile societății, este rândul SIF Oltenia (SIF5) să se afle într-o zonă de neclaritate, după ce AGA de bilanț convocată pentru astăzi a sfârșit prin a se rupe în 2 adunări alternative, după ce acționari din zona SIF Banat-Crișana (SIF1) au perceput ca o îngrădire a drepturilor lor neprimirea în sala de ședință din sediul SIF-ului de la Craiova.

Urmărește-ne și pe Google News

Președintele Tudor Ciurezu a prezidat o AGA după reguli excepționale, stabilite de Consiliul de Administrație în contextul restricțiilor de circulație și de întruniri publice impuse de starea de urgență ca urmare a epidemiei de coronavirus. Limitarea prezenței la 20 de persoane și exceptarea de la acces a acționarilor care deja și-au exprimat votul prin corespondență au stârnit nemulțumiri unei duzini de investitori rămași pe treptele clădiri, cei mai mulți din zona SIF Banat-Crișana, SIF Muntenia (SIF4) și a fondurilor Certinvest, conform unor relatări pentru Profit.ro ale persoanelor prezente,

SIF Moldova acordă un dividend cu randament de 4,4%, în timp ce 2% din acțiuni vor fi răscumpărate pentru angajați într-o politică percepută de un investitor ca \ CITEȘTE ȘI SIF Moldova acordă un dividend cu randament de 4,4%, în timp ce 2% din acțiuni vor fi răscumpărate pentru angajați într-o politică percepută de un investitor ca "rechiziționarea" SIF

Cristian Bușu, membru în Consiliul de Administrație, a deschis problema în AGA și a spus că acționarii respectivi ar trebui totuși prmiți în sală, însă demersul său nu a avut succes. După 5 minute, Bușu a părăsit ședința, fiind al 2-lea membru din CA de la SIF Oltenia care nu a participat. Celălalt a fost președintele BVB, Radu Hanga, care a venit la Craiova, a intrat în sediu, fiind abordat, conform relatărilor, de investitorii nemulțumiți, însă nu a fost niciun moment prezent în sala de ședință pentru o AGA ce ulterior ar avea potențialul să fie caracterizată că ar fi încălcat chiar prevederile Codului de Guvernanță Corporativă al Bursei.

AGA s-a desfășurat accelerat, regulile impunând încă de la început consumarea ei rapidă, în 30 de minute, pentru a nu expune participanții la riscul de infectare cu coronavirus. A fost adoptată hotărârea ca suma de 52,21 milioane lei, reprezentând 42,06% din câștigul net din 2019, să plece către acționari sub forma unui dividend brut de 0,1000 lei/acțiune cu dată a plății 1 iulie, care conferă un randament de 4,70% atunci când este calculat la media de tranzacționare a titlurilor cu simbolul SIF5 din respectivul an.

Cvorumul total a fost de 44,095% conform raportării de pe portalul BVB, din care prezența în sală a fost pentru acționari concentrând numai 0,019% din titluri. Un executor judecătoresc și un notar au notificat AGA asupra faptului că o parte dintre acționarii care au votat prin corespondență sunt prezenți fizic, ceea ce precumpănește, din punctul de vedere al legislației, votului acordat inițial, și au solicitat fie admiterea lor în sala de ședință, fie excluderea de la cvorum. Obiecțiile nu au fost admise în AGA.

Fondul de Pensii NN de la Pilonul II, cel mai mare investitor din piața românească de acțiuni, a intrat în acționariatul Digi. Entitatea nu participase la oferta publică în mai 2017 CITEȘTE ȘI Fondul de Pensii NN de la Pilonul II, cel mai mare investitor din piața românească de acțiuni, a intrat în acționariatul Digi. Entitatea nu participase la oferta publică în mai 2017

Aceasta a lăsat loc unei hotărâri tranșante a acționarilor lăsați pe trepte. Ei au organizat o AGA ad-hoc, pe caldarâm, cu un cvorum de 30,5%. Președintele Ciurezu a fost invitat să prezideze, ne spun persoane din zona SIF Banat Crișana, însă, la refuzul acestuia, Adunarea paralelă s-a desfășurat sub conducerea lui Bușu. În unanimitate, au fost respinse toate propunerile din convocatorul AGA, inclusiv raportul de activitate și propunerea de dividend.

În același timp, Bogdan Drăgoi, președinte al SIF Banat-Crișana, împreună cu SIF Muntenia și Certinvest au propus revocarea tuturor membrilor Consiliului de Administrație, atât a lui Ciurezu și a celor apropiați lui, cât și al lui Hanga de la BVB. Propunerea a fost acceptată în unanimitate.

Procesul verbal, întocmit pe capota unei mașini, ar urma să fie comunicat printr-un raport curent pe care cei care au constituit respectiva AGA intenționează să-l remită către Bursă și Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Într-o etapă de echivoc, mingea ajunge în curtea supraveghetorului pieței, care recent a pus piciorul în prag la SIF Transilvania.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif oltenia
bvb
bursa
tudor ciurezu
sif banat crisana
sif muntenia
tudor ciurezu
diviedende