EXCLUSIV Ministerul Finanțelor nu vinde acțiunile Fondul Proprietatea. Rămâne acționar, așteaptă dividende și ar putea să se implice în conducerea Fondului

EXCLUSIV Ministerul Finanțelor nu vinde acțiunile Fondul Proprietatea. Rămâne acționar, așteaptă dividende și ar putea să se implice în conducerea Fondului
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 1 mar 2022

Ministerul Finanțelor intenționează să păstreze participația la Fondul Proprietatea (FP) și să beneficieze de drepturile aduse de calitatea de acționar, printre care încasarea de dividende, exercitarea dreptului de vot și posibilitatea de a desemna reprezentanți în conducerea societății, a transmis instituția pentru Profit.ro. Finanțele au peste 5% din Fondul Proprietatea, după ce la începutul lunii februarie, ministerul a vărsat la capitalul social al Fondului 189,2 milioane lei, devenind de facto acționar, ca reprezentant al Guvernului și statului român.

Reprezentanții MF, acum un acționar important, au avut deja o întâlnire cu cei ai Fondului Proprietatea.

Urmărește-ne și pe Google News
Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri CITEȘTE ȘI Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri

La solicitarea Profit.ro, Ministerul Finanțelor a transmis că:

"Stingerea datoriei și deținerea unei cote de peste 5% din capitalul social la FP aduce o serie de avantaje, Statul Român putând să beneficieze de toate drepturile decurgând din calitatea de acționar, cum ar fi:

  • deținerea unui pachet de acțiuni care are o valoare de piață de circa 4 ori mai mare raportat la valoarea subscrisă;
  • încasarea de dividende raportat la capitalul subscris și vărsat;
  • exercitarea drepturilor de vot în AGA  conferite de numărul de acțiuni subscrise și vărsate și dreptul de a cere introducerea unor noi puncte pe ordinea de zi a AGA;
  • posibilitatea desemnării de reprezentanți în cadrul Comitetului Reprezentanților Acționarilor"

Statul nu a transmis anterior care sunt intențiile în ce privește participația la FP, pe care ar putea, de exemplu, să o și vândă, cu un câștig semnificativ față de suma plătită, de 189,2 milioane lei.

"Ministerul Finanțelor intenționează să păstreze participația la FP, exercitându-și calitatea de acționar conferit de numărul de acțiuni detinute. Strategia Ministerului Finanțelor față de FP, este ca acesta să se consolideze pe piața de capital, să-și maximizeze randamentele către actionari, să-și crească valoarea activului net în acțiuni și valori mobiliare românesti. Modul de folosire al acțiunilor statului la FP se face prin decizie a acționarului reprezentat de Ministerul Finanțelor, ținând cont de Programul de Guvernare asumat de Guvernul României", a transmis ministerul.

ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare CITEȘTE ȘI ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare

Fondul Proprietatea a fost înființat conform Legii  nr. 247/2005 și a fost a fost deținut initial în întregime de stat, prin Ministerul Finanțelor, până la transmiterea acțiunilor din proprietatea statului către persoane fizice sau juridice. În prezent, statul nu mai acordă despăgubiri pentru imobilele preluate în mod abuziv de regimul comunist prin acțiuni la Fondul Proprietatea, această modalitate de compensare fiind încheiată odată cu apariția Legii nr. 165/2013.

Prin Legea nr. 247/2005 a fost stabilit un “mecanism de plată” prin care Statul Român a vărsat o parte din capitalul social rămas nevărsat, mecanism ce a funcționat până la 15 ianuarie 2015, când a fost abrogat prin Legea nr. 10/2015, astfel încât statul a rămas cu o participație la Fondul Proprietatea subscrisă dar nevarsată. Conform cadrului general prevăzut de Legea societăților, acționarii au obligația să achite contribuția la capitalul social al unei societăți.

Comitetul Reprezentanților - remunerație lunară de peste 5.000 de euro

Din calitatea de acționar al FP, Ministerul Finanțelor poate propune un candidat pentru Comitetul Reprezentanților. Deși cu o participație de peste 5%, MF este acum unul dintre acționarii importanți ai Fondului, pentru ca propunerea sa în Comitet să fie aprobată, ar avea nevoie de sprijinul altor acționari.

Pe ordinea de zi a unei adunări a acționarilor din aprilie se află alegerea unui nou membru în Comitetul Reprezentanților, după demisia lui Mark Henry Gitenstein în decembrie. De asemenea, acționarii vor decide și asupra majorării remunerației lunare brute a fiecărui membru al Comitetului Reprezentanților cu 10%, de la 24.123 lei la 26.535 lei, cu efect începând cu 20 aprilie 2022. Totodată, la 1 ianuarie a fiecărui an, remunerația lunară ar urma să fie ajustată cu rata pozitivă a inflației.

În prezent, Comitetul este format din Omer TetikNick Paris, Ilinca von Derenthall și Ciprian Ladunca.

Fondul Proprietatea a vândut în ianuarie un pachet de 4% din acțiunile Petrom

Fondul Proprietatea a vândut, în ianuarie, 4% din acțiunile OMV Petrom, rămânând cu o participație de 2,98%.

Pachetul de 4% a fost vândut cu 0,43 lei/acțiune. Veniturile brute rezultate din tranzacție se ridică la 978,2 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul finantelor
fondul proprietatea
actiuni