Bursa de Valori București are programe de popularizare a pieței de capital, însă oamenii vor veni atrași, în cele din urmă, de randamente, spune președintele BVB, Lucian Anghel. Din acest punct de vedere, piața locală este atractivă, cu un randament anul trecut de 9,7% al indicelui BET-TR, care include și încasarea de dividende.
Bursa de Valori București mai are de îndeplinit criteriul lichidității pentru a primi de la agenția de evaluare financiară FTSE Russell calificativul de piață emergentă, însă pentru îndeplinirea acestui obiectiv este nevoie ca activitatea de tranzacționare să fie impulsionată de o prezență mai importantă a micilor investitori.
Acesta este contextul în care operatorul de piață BVB derulează o serie de programe pentru mărirea bazei de investitori. „Atragerea retailului nu se face peste noapte”, a declarat, pentru Profit.ro, Lucian Anghel, președintele Consiliului de Administrație al Bursei. Este încântat de succesul pe care l-a avut cea de-a 6-a ediție a Forumului Investitorilor Individuali desfășurat la jumătatea acestei luni.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
La eveniment a fost o participare record de peste 500 de investitori și potențiali investitori, conform comunicatului BVB remis la încheierea Forumului, în condițiile în care numărul de înscrieri a fost de aproximativ 800 de înregistrari.
Anghel mizează pe o participare de peste 1.000 de persoane la ediția din toamnă, fapt pentru care Bursa de Valori București are în vedere închirierea pavilionului central de la Romexpo.
Nu toți cei care vin vor fi imediat investitori direcți, însă treptat vor face pași concreți. O parte din participanți vor cumpăra unități de fond la fondurile mutuale de investiții, iar alții vor cotiza la fonduri de pensii private obligatorii, fiind indirect prezenți în piață, spune Anghel. „Plantăm semințe și pe termen lung culegem”, adaugă el.
Câștigi, deci vrei să vii
Președintele Bursei este conștient că, oricare ar fi efortul de popularizare, lumea va veni atrasă doar de randamente. Sub acest aspect, piața locală este atractivă. „Insistăm pe dividend”, spune Anghel.
Aparent, pentru cine se uită la indicele reprezentativ BET, avansul de 1,5% de anul trecut nu este cu nimic ieșit din comun, însă acesta nu include randamentele dividendelor care la București sunt unele dintre cele mai mari din lume, conform unui raport al băncii Berenberg.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Investitorii au înghețat de frig pentru a participa la o operațiune de piață de 10 milioane leiAnghel atrage atenția că indicele BET-TR care include în performanța sa și dividendele cumulate, anul trecut a avut un avans de 9,7%, acesta fiind randamentul real al investitorilor care au investit la BVB.
La bursă, mai bine decât în imobiliare
Amplitudinea câștigurilor post-criză a fost mai mare pe piața de acțiuni decât în real estate, domeniu care acum atrage din nou atenția investitorilor. Prețurile în rezidențial nu au reveniot cu mult după picajul din 2009-2010, în timp ce cotațiile de la BVB au avut o revenire consistentă, acestora adăugându-li-se dividendele cumulate pe o perioadă de aproape 10 ani. „Investitorii de la bursă au avut o rentabilitate mai bună”, arată Anghel.
Miliardele de lei și de „la saltea” au nevoie de timp pentru a ajunge pe bursă
Procesul de conștientizare de către public că se pot face bani din deținerea de acțiuni durează. Bursa de Valori București are în vedere potențialul miliardelor de lei strânse în depozite bancare, dar conducerea instituției este conștientă că foarte greu se modifică parametrii comportamentului celor care economisesc.
Anghel ne oferă ca exemplu faptul că numărul celor care spun că vor să economisească „la saltea” este de 38%, față de 42% în 2012. „Scăderea este foarte mică în timp”, spune președintele BVB.
Bursa nu e doar pentru bogați. Cu 200 de lei pe lună poți face plasamente într-un fond sau poți construi un portofoliu la bursă
Politicile salariale ar putea majora disponibilul pentru investiții, deși diferemța de economisire între 2015 și 2016 de 10 lei nu este mare. Totuși, chiar și din sume cu puțin peste 200 de lei pe lună, oamenii se pot gândi la investiții, cel puțin prin intermediul fondurilor mutuale sau chiar direct pe piața de capital. „Nu este imposibil”, zice Anghel.
El subliniază că nu este nevoie de mii sau zeci de mii de euro pentru a face plasamente la bursă. „Ideea că doar cei bogați își permit să investească pe bursă trebuie combătută”, spune Anghel, care crede într-un efort conjugat pentru atragerea investitorilor individuali al brokerilor, administratori de fonduri, operatori de piață și chiar reglementatori.