EXCLUSIV Un fond de investiții cumpără agresiv creanța de la ANAF asupra telefericului lui Adrian Sârbu și vizează preluarea controlului companiei, care concentrează active de milioane euro. Plan de listare la bursă

EXCLUSIV Un fond de investiții cumpără agresiv creanța de la ANAF asupra telefericului lui Adrian Sârbu și vizează preluarea controlului companiei, care concentrează active de milioane euro. Plan de listare la bursă
scris 27 oct 2022

FFB Wolf Hedge Fund, înregistrat în Cipru de un investitor român, folosește prevederile legale privind subrogația și urmărește să preia calitatea de creditor majoritar al companiei Teleferic Prahova, controlată indirect de fondatorul și proprietarul Mediafax Group, Adrian Sârbu, achiziționând masiv creanțe ale Fiscului.

Este vizată, ca deținător de datorie garantată, o majorare de capital prin conversia unor creanțe, a căror valoare depășește capitalul social, și diluarea până la nerelevanță a fondatorului PRO TV Adrian Sârbu. Sunt gândite și planuri pentru listarea companiei pe piața AeRO de la Bursa de Valori București.

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA, președinte al Universității Harvard și economist șef al Băncii Mondiale, cel care a anticipat actuala criză inflaționistă, deschide Gala Profit.ro. Premii speciale, într-un an special

Subrogatia este operațiunea juridică de înlocuire a creditorului cu cel care face plata creanței sale în numele debitorului; terțul care plătește va lua locul creditorului, iar debitorul va avea o datorie față de terț.

Compania operează cabinele de teleferic din Sinaia, Predeal și Bușteni.

Profit.ro a relatat anterior că acționarul majoritar al companiei este, conform termene.ro, Prosperya Financial Management SRL, cu 92,6% din capital. Aceasta este controlată de Consiglia Management Intl SRL, cu 75,5% din părțile sociale. La Consiglia, asociat principal este Smart Financial Services SRL (70%), entitate la care acționar și administrator unic este Adrian Sârbu.

Acum, Teleferic Prahova ar putea fi preluată de fondul înregistrat în Cipru de investitorul Pistae Nucu Florin, care a trecut, conform informațiilor Profit.ro, la achiziția masivă a creanțelor ANAF pentru a dobândi poziția de creditor garantat majoritar al societății, aflată în insolvență.

Pistae a fost director general al Creditanstalt Asset Management și al Sierra Quadrant Investment Fund. El a mai deținut, printr-un fond de investiții, hotelul Robinson din Predeal.

Surpriză: Valoarea Hidroelectrica, revizuită în scădere pentru prima dată după mult timp CITEȘTE ȘI Surpriză: Valoarea Hidroelectrica, revizuită în scădere pentru prima dată după mult timp

FFB Wolf Hedge Fund, care afirmă că a devenit cel mai important jucător activ în Adunarea Creditorilor, contestă în instanță modificarea planului de organizare a societății în sensul vânzării unor active, intenție anunțată anterior de Profit.ro.

Active ale companiei Teleferic Prahova, intrată în insolvență în 2016, au fost scoase la vânzare, în primăvară, prin licitație, constând în instalații de transport pe cablu, clădiri, construcții, amenajări și terenurile ce compun activul "Teleferic Sinaia".

Din portofoliul lui Sârbu, Mediafax Group, cu Ziarul Financiar, și-a cerut insolvența pe 16 decembrie 2014, cu datorii totale indicate în valoare de 40 milioane euro.

La momentul insolvenței, ING figura în tabelul definitiv al creditorilor cu o sumă de recuperat în valoare de 15,4 milioane euro, dar între timp Sârbu a mai vândut din active, respectiv mărcile Gândul, Prosport, Promotor, Descoperă, Ce se întâmplă Doctore?, Apropo TV, Go4IT și The One, existând și o înțelegere recentă cu Dan Șucu, proprietarul Mobexpert, anunțată în premieră de Profit.ro.

Compania Teleferic Prahova este acum în atenția fondului de investiții, inclusiv cu o perspectivă de listare la bursă.

"Planul nostru este să o scoatem din insolvență cu activele întregi - de aceea și plătim creditorii - să o punem pe bursă și de acolo să ne scoatem banii pe care i-am investit", a declarat pentru Profit.ro Pistae, care în anul 2011 a lansat Fonduri pe Indici, un grup de vehicule financiare în care se află și fondul care spune că a cumpărat creanțele de la Teleferic Prahova.

Cum a ajuns fondul din Cipru creditorul care poate prelua controlul societății

FFB Wolf Hedge Fund spune că și-a făcut intrarea la masa credală achiziționând, înainte de pandemie, un titlu marginal al Bursei de Valori București asupra Teleferic Prahova, pe care l-a cumpărat de la Depozitarul Central. La constituirea tabelului creditorilor, fondul avea pretenții pentru o sumă cu puțin peste 14.000 de lei. Prezența pe această listă i-a permis, însă, vehiculului financiar utilizarea subrogației pentru plata creanțelor unor terți debitori în intenția sa de a deveni creditor principal. 

EXCLUSIV Un fond de investiții cumpără agresiv creanța de la ANAF asupra telefericului lui Adrian Sârbu și vizează preluarea controlului companiei, care concentrează active de milioane euro. Plan de listare la bursă

Fondul – unde Pistae are și cea mai mare deținere – a trecut din august la achiziția creanței la ANAF. Prima „halcă” din creanța statului a fost de aproximativ 281.000 de lei, plătită în 4 tranșe în ultimele zile ale verii.

"Noi am cumpărat 100%", spune Pistae, care a lucrat și pentru Comisia Națională a Valorilor Mobiliare (CNVM), reglementatorul pieței de capital, la începuturile instituției, între timp integrată în Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Profit.ro mai are documente ANAF pentru plata a aproximativ 128.000 de lei în 2 tranșe, în luna septembrie, și alte 2 tranșe în echivalent cu puțin peste 95.000 de lei, în prima parte a acestei luni.

Termene.ro indică faptul că Teleferic a avut datorii către Fisc, dar le-a achitat.

VIDEO Acest deceniu va fi marcat de problema datoriilor, spune investitorul legendar Paul Tudor Jones. Investitorii din piețele de credit vor trage la răspundere țară cu țară. SUA în recesiune 300 zile și cu bursa mai jos cu 10% CITEȘTE ȘI VIDEO Acest deceniu va fi marcat de problema datoriilor, spune investitorul legendar Paul Tudor Jones. Investitorii din piețele de credit vor trage la răspundere țară cu țară. SUA în recesiune 300 zile și cu bursa mai jos cu 10%

Creanța de 2 milioane lei de la ANAF este prezentată ca asigurând majoritatea în Adunarea Creditorilor și, în baza ei, fondul de hedging vrea declanșarea unei majorări de capital prin conversia creanțelor care ar excede capitalul social, de 603.000 de lei, al Teleferic Prahova.

Activele de la munte au o valoare agregată de aproximativ 20 milioane euro, conform evaluării BCR.

În discuție este evocat și hotelul Susai din Predeal. Unitatea a fost anunțată în urmă cu un an ca fiind cumpărată de către dezvoltatorul imobiliar israelian Hagag Development Europe. Întrebați însă acum de Profit.ro dacă Hagag Development Europe este în proprietatea hotelului Susai sau dacă s-a renunțat la achiziție, reprezentanții companiei au transmis că nu doresc să comenteze.

De asemenea, ultimul raport de activitate al administratorului judiciar al Teleferic Prahova, din luna septembrie, face referire în continuare la activul de la Susai.

Anul trecut, Teleferic a avut afaceri de 22,35 milioane lei și un profit net de 3,92 milioane lei.

EXCLUSIV Un fond de investiții cumpără agresiv creanța de la ANAF asupra telefericului lui Adrian Sârbu și vizează preluarea controlului companiei, care concentrează active de milioane euro. Plan de listare la bursă

Structura companiei spune că activele nu ar trebui vândute, din perspectiva fondului care vizează preluarea. "Dacă vinzi activele, nu faci nimic cu ea... ", spune Pistae, care a mai deținut, printr-un fond de investiții, hotelul Robinson din Predeal și din a cărui vânzare are inclusiv banii pentru cumpărarea creanței de la ANAF. "Dacă vinzi Sinaia, vinzi 45% din încasări."

Cea mai mare parte a datoriei neachitate către stat era reprezentată de redevența pentru terenul schiabil de 1,53 milioane lei, acesteia adăugându-i-se o taxă de salvamont de aproximativ 204.000 de lei și impozite pe clădiri de aproape 100.000 de lei.

EXCLUSIV Millenium Insurance Broker, cu grupul Autonom acționar principal, vine la bursă până la finele anului. 20% din acțiunile brokerului vor fi listate CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Millenium Insurance Broker, cu grupul Autonom acționar principal, vine la bursă până la finele anului. 20% din acțiunile brokerului vor fi listate

Direcția Generală a Finanțelor Publice Brașov era înscrisă în tabelul creditorilor la deschiderea procesului de insolvență, în 2016, cu echivalentul a 57% din totalul creanțelor, precumpănind clar datoriilor bancare față de BCR, care înscriau instituția de credit cu un procentaj de 11,70% la masa credală.

Pistae spune că a făcut o ofertă și creditorului BCR, pe care însă banca a refuzat-o.

EXCLUSIV Un fond de investiții cumpără agresiv creanța de la ANAF asupra telefericului lui Adrian Sârbu și vizează preluarea controlului companiei, care concentrează active de milioane euro. Plan de listare la bursă

El mai spune că a așteptat să treacă un timp - au fost și anii de pandemie, când nu se putea face nimic - pentru a vedea comportamentul de plată al societății, aflată în administrarea judiciară a consorțiului Sierra Quadrant și Tanasa și Asociații SPRL. El a considerat că activele ar putea fi vândute către anumite persoane, astfel că a trecut la achiziția agresivă a creanțelor ANAF.

Contactat de Profit.ro, administratorul judiciar Tanasa și Asociații SPRL nu a formulat un răspuns cu privire la demersurile inițiate de FFB Wolf Hedge Fund la Teleferic Prahova.

„Fondul lupului” ar urma, însă, să fie mai nemilos decât Fiscul. Creanțele purtate de ANAF 5-6 ani vor fi solicitate pentru conversia în acțiuni, ceea ce ar face din entitatea înregistrată în Cipru acționar majoritar la societatea ale cărei cabine de teleferic transportă turiștii din cele mai vizitate localități montane din România.

Povestea este scrisă și la Dinamo

Legislația în vigoare spune că subrogația își produce efectele din momentul plății pe care terțul o face în folosul creditorului și produce efecte împotriva debitorului principal și a celor care au garantat obligația.

Sunt prevederi legale care au fost folosite și la clubul de fotbal Dinamo. Luna trecută, Tribunalul București a aprobat planul de reorganizare modificat al administratorului judiciar prin conversia unor creanțe în acțiuni.

Urmare a acestei operațiuni, Asociația Peluza Cătălin Hîldan Dinamo devine acționar majoritar cu 99,17% la entitatea care deține clubul de fotbal, Lotus Perfect Products a lui Dorin Șerdean ajunge la o deținere de 0,75% din titluri (de la 72,92%), Dumitru Badea rămâne cu o participație de 0,73% și Cornel Dinu cu 0,03%.

GRAFIC Repere de tranzacționare pe acțiunile Digi Communications. Mai atractiv decât Deutsche Telekom, Vodafone și companii similare din Suedia, Finlanda, Olanda și Elveția, dar mai scump decât Orange Franța și Telekom Austria CITEȘTE ȘI GRAFIC Repere de tranzacționare pe acțiunile Digi Communications. Mai atractiv decât Deutsche Telekom, Vodafone și companii similare din Suedia, Finlanda, Olanda și Elveția, dar mai scump decât Orange Franța și Telekom Austria

Este scenariul pe care îl vizează și FFB Wolf Hedge Fund. Vehiculul financiar s-a opus, luna trecută, demersurilor inițiate de administratorul judiciar pentru vânzarea unor active ale societății, în valoare de 2,03 milioane euro.

Planul de reorganizare, aprobat în 2016, viza plăți către creditorii garantați în termen de 3 ani, din vânzarea de autoturisme. Pentru vânzarea unor active imobiliare, însă, a fost nevoie de o modificare a planului de reorganizare, prezentată ca fiind blocată de Fond prin litigiul inițiat la Tribunalul Brașov.

EXCLUSIV Un fond de investiții cumpără agresiv creanța de la ANAF asupra telefericului lui Adrian Sârbu și vizează preluarea controlului companiei, care concentrează active de milioane euro. Plan de listare la bursă

Alternativa la vânzarea pe bucăți este menținerea intactă a societății (cu toate activele) și listarea acesteia pe piața AeRO a Bursei de Valori București. Practic, exit-ul lui Pistae, investitor care își realizează majoritatea tranzacțiilor pe piețele externe, ar fi prin vânzarea către investitorii de portofoliu a acțiunilor companiei care operează popularele cabine de teleferic din stațiunile de pe Valea Prahovei.

"Noi vrem să o scoatem din insolvență întreagă, să o punem pe bursă și să ne scoatem banii de acolo", a conchis pentru Profit.ro Pistae.

Cazul Teleferic Prahova arată că, prin legislație, statul și-a luat aliați puternici în recuperarea creanțelor sale. Achiziția de către creanțe de la ANAF de către terți, folosind subrogația, este un instrument suplimentar.

EXCLUSIV Un fond de investiții cumpără agresiv creanța de la ANAF asupra telefericului lui Adrian Sârbu și vizează preluarea controlului companiei, care concentrează active de milioane euro. Plan de listare la bursă

viewscnt
Afla mai multe despre
teleferic prahova
adrian sarbu
bursa
aero