Ambițiile de expansiune externă ale producătorului de gaze Romgaz, controlat de statul român cu peste 70% din acțiuni, au eșuat aproape integral. După ce a renunțat la cele două concesiuni de perimetre petroliere pe care le deținea în Polonia, compania vrea acum să abandoneze și două dintre cele trei perimetre concesionate în Slovacia, din cauza opoziției locuitorilor din zonă și a organizațiilor ecologiste locale, dar și a lipsei de sprijin din partea autorităților de la Bratislava.
În urmă cu 10 ani, în 2008, Romgaz a preluat 25% din drepturile aferente unui număr de trei perimetre petroliere din Slovacia, respectiv Svidnik (gaze naturale), Medzilaborce și Snina (țiței), în parteneriat cu Alpine Oil&Gas (50% și operator al concesiunilor) și JKX London (25%).
Romgaz a investit în total 6,65 milioane euro în finanțarea lucrărilor de prospectare seismică, explorare și evaluare a zăcămintelor de pe cele 3 perimetre slovace, potrivit unui document al companiei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
De la finalul anului 2015, însă, executarea forajelor a devenit dificilă spre imposibilă, din cauza opoziției uneori "violente" a populației locale, dar și a greutăților în obținerea permiselor și autorizațiilor impuse de lege, urmare a lipsei de cooperare a autorităților centrale și locale din Slovacia.
În octombrie 2017, operatorul celor trei perimetre, Alpine Oil&Gas, și-a informat partenerii că nu mai are puterea financiară de a continua operațiunile în astfel de condiții. Potrivit documentului citat, doar pentru concesiunea Svidnik există șanse ipotetice de demarare a forajelor, obținându-se în acest sens acorduri verbale din partea proprietarilor de terenuri din zonă.
Mai mult, luna trecută, cei de la JKX London au anunțat că vor să se retragă din parteneriatul încheiat pentru dezvoltarea celor trei perimetre, însă nu au reușit să-și vândă participația de 25%, iar operatorul Alpine Oil&Gas a propus retragerea integrală de pe concesiunile Snina și Medzilaborce și reducerea ca suprafață a concesiunii Svidnik, cea de gaze naturale.
CITEȘTE ȘI FOTO Motorola lansează noile serii de smartphone-uri G6 și E5. La ce prețuri sunt vândute
Acest demers ar reduce considerabil și taxele de concesiune plătite statului slovac, cifrate în prezent la 185.500 euro, din care partea companiei românești este de 46.375 euro și ar urma să fie redusă la doar 8.665 euro, precizează Romgaz.
În aceste condiții, conducerea Romgaz susține acceptarea propunerii Alpine Oil&Gas, de retragere integrală de pe concesiunile Snina și Medzilaborce și de reducere a suprafaței concesiunii Svidnik. Pe cea din urmă se preconizează forarea unei sonde cu costuri de 3 milioane euro. Alpine Oil&Gas și Romgaz vor prelua cu titlu gratuit participația de 25% a JKX London la Svidnik, din care 8,33% din drepturi vor reveni Romgaz.
Romgaz speră că, în eventualitatea unei descoperiri de gaze cu potențial comercial pe acest perimetru, își va recupera investițiile efectuate până în prezent, eventual chiar cu profit. În plus, în acest fel vor fi reduse cheltuielile cu licențele și costurile administrative.
CITEȘTE ȘI Deutsche Bank a efectuat o plată eronată de 28 de miliarde de euro
La începutul anului 2016, s-a decis retragerea Romgaz din parteneriatele încheiate cu Aurelian Oil&Gas Poland și Sceptre Oil&Gas pentru desfășurarea de operațiuni petroliere în perimetrele Cybinka si Torzym din Polonia, din cauza nedescoperirii de zăcăminte valorificabile comercial, dar și a neînțelegerilor cu partenerii. Romgaz a investit aproape 5 milioane euro în lucrările derulate pe cele două concesiuni poloneze.
"Colaborarea s-a înscris în dorința Romgaz de a participa la descoperirea de noi zăcăminte în afara granițelor României și în interesul general manifestat de către companiile internaționale în explorarea gazelor de șist din Polonia, similar cu cel din SUA", se afirma într-un document Romgaz de la acea dată.
Anul trecut a fost cel mai bun al Romgaz de la listarea pe bursele din București și Londra, profitul net al companiei majorându-se cu peste 82%, la 1,87 miliarde lei, iar cifra de afaceri – cu mai mult de 34%, la 4,56 miliarde lei, pe fondul creșterii producției de gaze naturale și energie electrică.