EXCLUSIV Dan Șucu, familia Korponay, Dan Pitic și foști parteneri ai lui Dinu Patriciu intră în fondul de investiții Agista, care se va lista la bursă

EXCLUSIV Dan Șucu, familia Korponay, Dan Pitic și foști parteneri ai lui Dinu Patriciu intră în fondul de investiții Agista, care se va lista la bursă

Nicolae Kovacs, Andrei Cionca, Dan Șucu și Ferenc Korponay

scris 5 sep 2022

Nume importante din antreprenoriatul românesc, precum Dan Șucu, proprietarul Mobexpert, familia Andrea și Ferenc Korponay, Dan Pitic și foști parteneri de afaceri ai lui Dinu Patriciu, au intrat în acționariatul fondului de investiții alternative Agista, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Bazele fondului de investiții Agista Investments, care intenționează să se listeze la Bursa de Valori București în 2024, au fost puse în primăvara acestui an de Impetum Investments și Andrei Cionca (45 de ani). Acum, printr-o majorare de capital de 20 de milioane de euro, în acționariatul fondului au fost atrase nume importante din antreprenoriatul românesc, în special din zona de investiții imobiliare.

Urmărește-ne și pe Google News

În urma operațiunii de majorare de capital, 30% din acțiunile fondului au fost preluate de Vetimex Capital, firma familiei băimărene Andrea și Ferenc Korponay – care a plătit, recent, 30 de milioane de euro pe un pachet format din 3 clădiri de birouri din Cluj și care se regăsește și în acționariatul platformei de investiții ROCA (tot a grupului Impetum, coordonat de familia Cionca). Fondatorul Agista, Impetum Investments, a rămas cu 15% din acțiuni, iar familia Andreea și Andrei Cionca mai are 5%.

Dan Șucu, proprietarul Mobexpert, a preluat 10% din fondul de investiții Agista, el fiind implicat și în acționariatul ROCA, platformă creată - cum a anunțat în premieră Profit.ro - pentru restructurarea și dezvoltarea companiilor aflate în dificultate.

Un procent de 15% îi revine firmei lui Nicolae Kovacs, CEO-ul Agista și fost director al diviziei imobiliare a lui Dinu Patriciu.

EXCLUSIV CryptoDATA Tech, vizând statutul de unicorn, se pregătește pentru bursa din Frankfurt, Londra sau New York CITEȘTE ȘI EXCLUSIV CryptoDATA Tech, vizând statutul de unicorn, se pregătește pentru bursa din Frankfurt, Londra sau New York

Un procent de 5% a achiziționat și firma lui David Hayward, Adval Asset Management, care a preluat anterior o parte din averea lui Dinu Patriciu de la moștenitorii acestuia.

Tot 5% a preluat și clujeanul Dan Pitic, care deține furnizorul de obiecte pentru amenajări interioare Ax Perpetuum și care are o serie de afaceri imobiliare. Același procent îl au și Ádám și Enikő Ambrus, proprietarii Amera Grup din Cluj-Napoca – tot cu afaceri imobiliare, și Viorel Opaiț, Business Development Director la liderul consultanților imobiliari JLL Romania.

Cu un procent de 2,5% mai figurează firma investitorului Leonard Leca, fost director financiar al grupului Țiriac Holdings, și Oana Luca, asociată a grupului Impetum.

EXCLUSIV Familia Kemaloglu și Virgil Tornoreanu pregătesc vânzarea clădirii de birouri Vox Technology Park, cea mai importantă investiție imobiliară a lor în Timișoara. Printre cele mai importante tranzacții imobiliare ale anului CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Familia Kemaloglu și Virgil Tornoreanu pregătesc vânzarea clădirii de birouri Vox Technology Park, cea mai importantă investiție imobiliară a lor în Timișoara. Printre cele mai importante tranzacții imobiliare ale anului

Dan Șucu a declarat, pentru Profit.ro, că nu are o implicare directă în deciziile societății, dar sprijină fondatorii pentru că are încredere în ei și un istoric alături de aceștia, făcând referire la implicarea sa în acționariatul fondului ROCA.

„Acționarii Agista, fond de investiții alternative în curs de autorizare, sunt oameni de afaceri din diverse domenii, inclusiv real estate. Sunt investitori profesioniști. Unii dintre ei se află la a doua sau a treia investiție în companiile de sub umbrela Impetum Group și ne-au arătat încă o dată încrederea în echipa noastră și în proiectele cu impact pe care le dezvoltăm. Au ales să își diversifice investițiile și cred în misiunea și capabilitatea noastră de a contribui la dezvoltarea pieței de capital, de a o ajuta să devină mai funcțională și mai matură“, a declarat, pentru Profit.ro, și Nicolae Kovacs, CEO Agista.
EXCLUSIV PROFIT NEWS TV Listarea Hidroelectrica la bursă, cel mai probabil amânată până în februarie 2023: Fondul Proprietatea a chemat cele mai mari bănci din lume. Dacă va fi o listare doar la BVB, pachetul de acțiuni ofertat va fi redimensionat CITEȘTE ȘI EXCLUSIV PROFIT NEWS TV Listarea Hidroelectrica la bursă, cel mai probabil amânată până în februarie 2023: Fondul Proprietatea a chemat cele mai mari bănci din lume. Dacă va fi o listare doar la BVB, pachetul de acțiuni ofertat va fi redimensionat Agista, în curs de autorizare la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), are la dispoziție 25 milioane de euro drept capital de pornire – echivalent cu jumătate din finanțările accesate pe piața AeRO de noii emitenți în 2021 – iar acesta ar urma să meargă pentru început către 20 de firme, în primii 2 ani. Agista va fi primul fond de investiții românesc creat pentru consolidarea ecosistemului de companii locale prin piața de capital. Dimensiunea tichetului investițional ar urma să fie între 500.000 de euro și 2,5 milioane euro, destinat către companii cu cifre de afaceri între 3 milioane de euro și 15 milioane de euro.

„Sectorul imobiliar nu este prioritar pentru Agista, care caută să susțină prin capital și know-how acele companii ale căror produse sunt sau devin esențiale pentru societate. Ne uităm la companiile care au un potențial ridicat de creștere din sectoare precum IT&C, sănătate, managementul și reciclarea deșeurilor, serviciile energetice legate de sursele regenerabile, dar nu ne limitam neapărat la aceste domenii daca identificăm oportunități în altele“, explică Nicolae Kovacs.
 
În primele luni de activitate, Agista a intrat în acționariatul unor companii precum FORT (fosta Global Resolution Experts), Eplus Smart Energy, Chromosome Dynamics, Dendrio.  
 
„Ne-am văzut, până în prezent, cu peste 130 de companii și analizăm în momentul de față investiții în 5-6 companii. Planurile noastre de investiții sunt pe termen lung, de a construi un portofoliu echilibrat. Sprijinim companiile să ajungă la următorul nivel cu capital privat și prin instrumentele pieței de capital“, a concluzionat CEO-ul fondului de investiții.

Portofoliul de companii în care Agista investește numără Bittnet, Softbinator Technologies, Arobs Transilvania Software, Global Resolution Experts (GRX), Chromosome Dynamics și Eplus Smart Energy.
viewscnt
Afla mai multe despre
dan sucu
korponay
dan pitic
impetum
agista