În pofida unei înjumătățiri a afacerilor, Electromagnetica trece pe profit la S1 după resorbirea șocului din piața de energie electrică. Societatea are în derulare proiecte „verzi” în domeniul iluminatului stradal și a alimentării autovehiculelor electrice.
Compania Electromagnetica (ELMA) și-a redus cu 44,44% veniturile totale în primul semestru, la 120,78 milioane lei, de la 217,40 milioane lei în exercițiul financiar precedent, însă compania, care la jumătatea anului trecut reclama oscilațiile din piața de energie induse de politicile „verzi” ale Uniunii Europene, a fost în măsură să treacă pe profit. Societatea a raportat o scădere cu 56,58% a cheltuielilor totale, la 102,24 milioane lei, de la 235,49 milioane lei.
„Pe partea de iluminat sunt în derulare proiecte finanțate pe programe europene și naționale POR și AFM, dezvoltând 3 platforme de tip Smart City și Telemanagement cu scopul gestionării automatizării aparatelor de iluminat în vederea scăderii amprentei de carbon CO2, prin reducerea intensității luminoase în funcție de timp sau la comanda unor senzori, soluții care sunt foarte stabile și fiabile”, spune compania în raportarea semestrială.
CITEȘTE ȘI Înrolare pentru investitori. Acționarii de la BVB au la dispoziție o platformă digitală pentru a putea vota online la AGAElectromagnetica a obținut un profit net de 17,88 milioane lei, față de pierderea de 17,97 milioane lei de la S1 2021, rezultată de un șoc din piața de energie, unde compania s-a mai fript și în anii 2016-2017. La T1, compania afișa deja un câștig net de 9,72 milioane lei. Pe întreg exercițiul financiar al anului trecut, societatea a consemnat o pierdere de 16,11 milioane lei.
„Electromagnetica continuă dezvoltarea și producția de stații Fast Charge și Ultra Fast Charge (50kWm 100kW, 150kW si 350kW)”, spune raportarea emitentului către Bursă. „Din păcate, în Romania infrastructura legată de stațiile de încărcare este destul de mult în urma trendului exponential de crestere a inmatricularilor de autovehicule electrice. Astfel, posesorilor de mașini electrice le este destul de greu să găsească o stație (liberă) pentru încărcare.”
Companiile ar fi capabile să pună pe piață mai multe stații de alimentare, dar nu există producția de curent care să fie adusă spre operarea acestora. Electromagnetica dă un semnal în acest sens: „Considerăm că necesarul de stații de incarcare va fi unul ridicat dar va trebui corelat și cu îmbunătățirea rețelei electrice care să suporte o asemenea creștere, având în vedere că stațiile de încărcare de mare putere depășesc uzual 50 kW.”
La data de 30 iunie, activele totale ale societății se ridicau la 449,50 milioane lei, în declin cu 0,75% față de cele de 446,16 milioane lei de la sfârșitul anului trecut. În același interval de raportare, datoriile totale au fost reduse cu 16,74%, la 72,29 milioane lei, de la 86,83 milioane lei.
Electromagnetica este o societate cu acționariat dispersat, în care Asociația salariaților are o deținere de 25,30% din titluri, iar SIF Oltenia (SIF5) - o participație de 26,14% din capitalul social. SIF Muntenia (SIF4) a achiziționat în primăvară un pachet de 8% din acțiuni de la fondul cipriot Broadhurst condus de Andrei Siminel, suma plătită fiind de 6,74 milioane lei. La ultimul preț de închidere de la Bursa de Valori București de 0,1300 lei/acțiune, capitalizarea de piață se situează la 87,88 milioane lei (17,88 milioane euro).