Electrica semnează cu Erste Group și Raiffeisen România pentru 150 milioane euro

Electrica semnează cu Erste Group și Raiffeisen România pentru 150 milioane euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 nov 2021

Electrica a semnat un acord de finanțare cu Erste Group Bank și Raiffeisen Bank Romania, în valoare de circa 150 milioane euro, compania spunând că va folosi banii pentru "finanțarea implementării strategiei Grupului pentru perioada 2019-2023, care are în vedere extinderea lanțului valoric al energiei electrice, în special în ceea ce privește producția de energie electrică, cu o atenție sporită pe producția din surse regenerabile și servicii cu valoare adaugată".

Cum poate fi calibrat un buget în pandemie, ce soluții de finanțare sunt astăzi la îndemână și alte variante de sprijin pentru firme vor fi anunțate la Videoconferința Profit.ro IMM - Pregătim ieșirea din criză.

Videoconferința, programată pentru 4 noiembrie și organizată împreună cu Nordis Group, Banca Transilvania, ING, Unicredit Bank și Coface, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV. Detalii AICI

Finanțarea de 750 milioane lei are o durată de maximum doi ani, iar la sfârșitul acestei perioade, Electrica, de comun acord cu băncile finanțatoare, are opțiunea să realizeze o emisiune de obligațiuni pentru refinanțarea facilității sau să transforme finanțarea într-un împrumut cu amortizare integrală pe 5 ani. Pentru această facilitate de credit, Erste Group și Raiffeisen Bank România sunt co-finanțatori în mod egal, iar Banca Comecială Română, filială română a Erste Group, acționează drept Agent de Garanții și Plăți. 

Urmărește-ne și pe Google News

„Semnarea acestui acord de finanțare cu două dintre băncile partenere ale companiei este încă un pas important pe care îl facem în implementarea strategiei de creștere a Grupului Electrica. Acordul ne permite finanțarea proiectelor din sectorul producției de energie regenerabilă, atât în zona de operare, cât și în cea de tip greenfield, și reprezintă, totodată, o reafirmare a angajamentului nostru de a contribui cu eforturi proprii la îndeplinirea obiectivelor de mediu ale Pactului Ecologic European", a declarat Corina Popescu, Director General al Electrica SA.

Luna trecută, compania a cumpărat, într-o tranzacție de 35 milioane euro, acțiunile companiilor MT Project și HiTech Solar Investment în cinci societăți care dețin și operează centrale electrice fotovoltaice, participații care, împreună, reprezintă 100% din capitalul social al fiecărei societăți în parte.

Companiile astfel preluate sunt TCV Impex., ACV Solar Technology, TIS Energy, Delta & Zeta Energy și Gama & Delta Energy.

Cele cinci companii dețin și operează fiecare câte o centrală electrică fotovoltaică, având împreună o capacitate instalată totală de 30,95 MW, respectiv o capacitate de operare totală limitată la 28,89 MW.

Prețul global al tranzacției vizate este de 35 milioane euro (valoarea întreprinderii), presupunând un nivel al datoriei nete egal cu zero și un nivel al capitalului de lucru net egal cu zero. Prețul final al tranzacției (valoarea capitalului propriu) va fi obținut ajustând prețul tranzacției conform mecanismelor prevăzute în contractul de vânzare-cumpărare acțiuni (CVC).

JD Agro Cocora continuǎ seria de proiecte de expansiune ambițioase CITEȘTE ȘI JD Agro Cocora continuǎ seria de proiecte de expansiune ambițioase

Tranzacția va fi finanțată dintr-un credit-punte în sumă de până la 750 milioane lei, care va fi contractat de Electrica de la un consorțiu de bănci format din Erste Bank și Raiffeisen Bank și/sau din fonduri proprii ale Grupului Electrica.

Electrica și-a redus cu 60% profitul net în prima jumătate a acestui an comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, în principal ca urmare a creșterii semnificative a costurilor cu achiziția de energie electrică. În primele 6 luni ale anului, Electrica a obținut un profit net consolidat de 76 milioane lei, cu 113,4 milioane lei sub cel realizat în perioada ianuarie-iunie 2020.

Veniturile totale ale Grupului s-au ridicat la valoarea de 3.339 milioane lei, reprezentând o creștere de 2% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Electrica Furnizare are o cotă de piață de 18,54%, este lider de piață pe segmentul de servicu universal (SU) și FUI, cu o cotă de piață de 31,14%, pe piața concurențială având o cotă de 10,71%, conform ultimului raport ANRE disponibil, la aprilie 2021.

Cum previi picarea site-ului în cazul creșterilor masive de trafic CITEȘTE ȘI Cum previi picarea site-ului în cazul creșterilor masive de trafic

Statul român, prin Ministerul Energiei, deține o participație de 48,8% din Electrica S.A..

viewscnt
Afla mai multe despre
electrica
bvb
bursa
dividende