După 2 luni cu lacătul pe ușă, Artego și-a redus cu un sfert veniturile S1 și face o radiografie a economiei bulversate de restricții: reduceri de costuri, negocieri anevoioase, declin al comenzilor, plăți întârziate

După 2 luni cu lacătul pe ușă, Artego și-a redus cu un sfert veniturile S1 și face o radiografie a economiei bulversate de restricții: reduceri de costuri, negocieri anevoioase, declin al comenzilor, plăți întârziate

Sursa foto: Artit Aungpraphapornchai / dreamstime.com

scris 17 aug 2020

Cifra de afaceri netă a producătorului de articole din cauciuc Artego a scăzut în primul semestru cu 30,18%, la 57,23 milioane lei, de la 81,97 milioane lei în perioada similară a anului trecut. Deși a apelat la schema de ajutor de stat pentru plata șomajului tehnic, societatea și-a diminuat activitatea într-un climat general de business marcat de turbulențe.

Artego Târgu Jiu (ARTE) a realizat în primele 6 luni ale acestui an venituri din exploatare de 70,86 milioane lei, în declin cu 26,29% față de cele de 96,13 milioane lei de la S1 2019. Este rezultatul trimiterii masive în șomaj tehnic a angajaților în lunile aprilie și mai, care s-au suprapus stării de urgență. „Lipsa posibilității realizării unor predicții coerente și corecte a condus la menținerea volatilității climatului de afaceri romanesc, principalele organizații comerciale din domeniile siderurgic, petrolier, energetic continuând să pună accent pe reducerea costurilor și implicit a desfășurării de activități de achiziții caracterizate prin urmărirea obținerii prețurilor de achiziții cele mai scăzute”, explică în societatea contextul declinului activității.

Urmărește-ne și pe Google News

„Etapele presupuse de renegocierea contractelor comerciale cu unele societăți din domeniile amintite au fost dificile și au durat mult mai mult decât timpul estimat inițial, ceea ce și-a pus amprenta asupra scăderii volumului de comenzi pentru produsele specifice și implicit asupra nivelului de vânzări”, mai spune raportarea semestrială.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Digi Communications în S1: venituri în creștere, intrare pe minus CITEȘTE ȘI Digi Communications în S1: venituri în creștere, intrare pe minus

Cheltuielile de exploatare au fost reduse într-o dinamică cu 26,13%, la 65,88 milioane lei, de la 89,19 milioane lei, în primul semestru din 2019. Pentru a limita o parte din acestea, compania a apelat la schema de ajutor pentru plata șomajului tehnic. Astfel, în contul lunii aprilie a încasat suma de 1,81 milioane lei pentru 781 de salariați aflați în șomaj tehnic, iar în luna mai a obținut suma de 1,29 milioane lei, pentru 755 de angajați care s-au aflat în șomaj tehnic.

„Aprobarea tardivă a bugetelor pentru 2020 aferente operatorilor economici din domeniile minier si energetic, amânarea declanșării procedurilor de achiziții publice, diminuarea fondurilor alocate acestor achiziții, toate acestea au condus la diminuarea posibilității de obținere a unui volum mare de comenzi și nivel de vânzări care ar fi fost rezultatul câștigării de licitații”, explică șocul bilanțier societatea.

Profitul din exploatare a scăzut cu 28,24%, la 4,98 milioane lei, de la 6,94 milioane lei. De asemenea, rezultatul net semestrial de aproximativ 3,76 de lei a fost cu 26,56% mai mic decât cel de 5,12 milioane lei din perioada similară a anului trecut. Pe întreg anul 2019, câștigul net a fost de 12,15 milioane lei.

„Turbulențele mediului economic influențează în mod nefavorabil și posibilitățile de realizare a plăților de către clienți, înregistrându-se întârzieri mari ale termenelor de încasare a banilor corespunzători livrărilor efectuate, ceea ce conduce la afectarea negativă a fluxurilor de numerar și a posibilităților de efectuare în termen a plăților către furnizori”, spune Artego în raportarea către Bursă.

Profit net semestrial de aproape 30 milioane lei pentru Biofarm CITEȘTE ȘI Profit net semestrial de aproape 30 milioane lei pentru Biofarm

Activele totale ale Artego erau la 30 iunie de 137,86 milioane lei, în declin cu 0,26% față de cele de 138,32 milioane lei de la sfârșitul anului trecut. În același interval de raportare, datoriile totale s-au majorat cu 4,13%, la 51,38 milioane lei, de la 49,34 milioane lei.

Artego Târgu Jiu, companie controlată de asociația salariaților în proporție de 77,81% din capitalul social, este listată la cota Bursei de Valori București unde, la ultimul preț de închidere al titlurilor sale de 8,6500 lei/acțiune, are o capitalizare de piață de 77,47 milioane lei (16,02 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
artego
bvb
bursa
cauciuc