Compania germană de căi ferate de Deutsche Bahn a emis obligațiuni coporative având cupon zero și a fost licitată la randamente negative. Este contaminarea care vine din piața de titluri de stat, unde ieri randamentele negative au ajuns și pentru scadențele de 10 ani. „Aceste randamente sunt simptomatice pentru probleme structurale serioase cu economia globală”, spune un manager de portofoliu.
Trebuie să scoți bani din buzunar ca să îi împrumuți pe germani. Nu este numai trezoreria Germaniei cea care se împrumută cu dobânzi negative. Performanța a fost realizată marți de către compania feroviară de stat Deutsche Bahn, potrivit Wall Street Journal, care a beneficiat de transferarea climatului dobânzilor sub zero dinspre bondurile guvernamentale și către piața obligațiunilor coporative.
Inițial, Deutsche Bahn a vizat plasarea unei emisiuni de obligațiuni în valoare de 250 milioane euro pentru 5 ani, cu o dobândă de 0,20%. Cererea a crescut, iar tranzacția ar fi urmat să se facă pentru 340 milioane euro, în zona unui randament de 0,16%. Finalmente, consorțiul de intermediere format din Bayern LB și Raiffeisen Bank a văzut oportunitatea și a închis emisiunea la 840 milioane euro, cu un cupon zero, licitat la un randament negativ de 0,006%.
Investitorii încearcă, totuși, un sentiment de nefiresc
În piața secundară, titlurile emise de compania feroviară a Germaniei cu scadența în 2021 deja se tranzacționează la un randament negativ de -0,166%. Un investitor care a plasat un ordin pentru un randament de 0,15% nu știe dacă Deutsche Bahn va mai veni în piață curând după ce a atras de peste 3 ori mai mult decât suma pe care sconta inițial. „Poate, totuși, vor mai veni pentru că au cerere”, a comentat cu umor acesta.
Licitația a premers cu numai o zi altei suprize de proporții în piața germană a instrumentelor cu venit fix. Dobânzile negative pentru titlurile de stat germane s-au extins și la scadența de 10 ani, după ce o emisiune având cupon zero a trezoreriei de la Berlin a fost licitată pentru un randament sub acest reper. Este prima țară a zonei euro care pune borna atât de departe, semnal al căderii dobânzilor la bondurile guvernamentale pretutindeni în lume.
Până acum numai Japonia și Elveția au mai avut licitații la care titlurile de stat cu maturitate de 10 ani s-a mai fi avut dobânzi negative. Pentru Daniel Loughney, manager de portofoliu la compania financiară AliianceBernstein, aceste randamente sunt „simptomatice pentru probleme structurale serioase cu economia globală”. El spune că acestea sunt greu de justificat de către investitori dintr-o perspectivă a păstrării lor până la scadență. Miza pare așadar simplă: aceea că le vor putea vinde mai sus atunci când Banca Centrală Europeană va veni să cumpere în programul său de achiziții. BCE joacă aici rolul „nebunului mai mare” căruia să îi predai un activ supraevaluat, comentează portalul financiar Zero Hedge.
Mitul Patel, șef al departamemntului de dobânzi la Henderson Global Investors, dă o explicație similară, inidcând că Banca Centrală Europeană va rămâne fără bonduri eligibile în Germania pentru programul său de achiziții de titluri de stat în piețele secundare în vederea stimulării inflației.
CITEȘTE ȘI Titlurile de stat pentru populație, la prima zi de subscriereDeutsche Bahn nu este singura companie care emite obligațiuni având cupon zero în piața europeană. Se adaugă unei liste pe care mai sunt Sanofi, Engie și Unilever. Perspectiva unei abordări mai agresive din partea BCE pentru achiziții în piața secundară de obligațiuni corporative s-ar putea să mai vedem licitații ale unor emisiuni cu cupon zero.
Bancherii încurajează corporațiile europene să emită obligațiuni la aceste costuri extrem de joase, atât timp cât piața este stabilă. Există însă reticență printre managerii de companii. Zero Hedge evidențiază paradoxul că BCE este gata să le dea corporațiilor bani gratis, dar acestea refuză cu neîncredere.