După primele 2 ore de tranzacționare în piața AeRO, titlurile DN Agrar Group au un salt de 16% față de plasamentul privat în echivalent 5 milioane euro derulat în vara anului trecut. Indicator P/E de 14.
Investitorii de portofoliu activi la Bursa de Valori București au începând de astăzi un nou vehicul prin care pot lua expunere pe economia românească, iar prima reacție a fost pozitivă. Titlurile DN Agrar Group (DN) au debutat la cota pieței AeRO pe o tendință pozitivă. În contextul unor transferuri de 5 milioane lei în primele 3 ore de tranzacționare, cotația a atins nivelul de 2,1000 lei/acțiune, cu 16,02% peste prețul de 1,8100 lei/acțiune al plasamentului privat de 24,67 milioane lei (4,99 milioane euro) derulat în luna iulie a anului trecut.
La respectivul nivel, capitalizarea bursieră a societății cu activitate în zona Alba Iulia se ridică la 111,36 milioane lei (22,51 milioane euro). Raportat la profitul net estimat la 7,91 milioane lei pentru anul în curs, indicatorul P/E ce raportează prețul de piață la câștigul companiei, este de 14,4. Nivelul este de 9,5 raportat la profitul net prins în planul de business la 11,62 milioane lei în anul 2025.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pentru Jan de Boer, CEO și președinte al Consiliului de Administrație, listarea la bursă reprezintă intrarea într-un nou stadiu de dezvoltare a DN Agrar, acesta fiind încrezător că finanțările oferite de piața de capital vor îmbunătăți structura business-ului. El are în vedere reîntoarcerea rapidă după bani noi într-un exercițiu de piață pe bursa românească.
Free-float-ul este de 25%, acționari majoritari fiind cei din familia olandeză de Boer. Compania a anunțat săptămâna trecută că a accesat de la ING Bank un împrumut de 13,8 milioane euro, obiectivul principal după preluarea fermei Apold fiind de a crește capacitatea de producție de lapte a fermei cu 50%, până la finele acestui an. Pentru respectiva fermă, intenția este de majorare cu 50% a numărului de vaci, dar și a cantității de lapte livrate, spune Peter de Boer, Strategic Corporate Finance Manager la DN Agrar, care vede spațiu major de dezvoltare având în vedere că estimările sunt că 50% din laptele consumat în România este din import, respectiv din Ungaria și Polonia.
CITEȘTE ȘI Alro - planuri pentru redeschiderea tuturor celor 5 hale de electroliză, dar începând cu 2023Imediat după integrarea României în Uniunea Europeană, în 2007-2008, Jan de Boer a venit în România, iar deja în 2009 DN Agrar avea prima recoltă pe o suprafață de 23 de hectare. "Am crescut foarte repede", rezumă CEO-ul societății, care, pentru 2022, are prognozate venituri din exploatare de 68,25 milioane lei, conform memorandumului de listare.
Listarea companiei era programată inițial pentru luna septembrie, la 2 luni de la plasamentul privat, însă întârzierea s-a produs în contextul în care compania a revenit, în condițiile unor cerințe ale pieței, asupra deciziei inițiale a unei listări cu acțiuni de clasă A și acțiuni de clasă B. În prezent, la cota pieței AeRO sunt doar acțiuni ordinare.
CITEȘTE ȘI Alro - planuri pentru redeschiderea tuturor celor 5 hale de electroliză, dar începând cu 2023Cel mai nou emitent de pe bursă a preluat, de asemenea, integral, firma Lacto Agrar din Alba Iulia. De asemenea, compania va demara din toamnă o investiție pentru prelucrarea bălegarului vitelor din ferma sa în vederea consumului intern de îngrășăminte.
Răzvan Raț, director general adjunct la BRK Financial Group, intermediarul operațiunii de listare, spune că DN Agrar este un exemplu pentru obținerea de finanțări în vederea investițiilor. Deși România are a 5-a suprafață cultivată dintre țările Uniunii Europene, investițiile în agricultură reprezintă doar 3% din totalul investițiilor și 1% din PIB.
Peter de Boer afirmă că DN Agrar are prioritate în creșterea valorii pentru acționari, pentru angajați, autorități locale și vede vizează atragerea fondurilor de investiții străine interesate de agricultura românească. "Vedem un potențial uriaș pentru o creștere rapidă și sustenabilă."