Declararea pandemiei precipită scăderile pentru piețele internaționale de acțiuni. Declin de 4% și la BVB

Declararea pandemiei precipită scăderile pentru piețele internaționale de acțiuni. Declin de 4% și la BVB
scris 11 mar 2020

În contextul în care Organizația Mondială a Sănătății a ridicat la nivel de alertă de pandemie extinderea infecțiilor cu coronavirus, investitorii din piețele financiare internaționale au precipitat vânzările pe activele de risc. Pe fondul raportărilor de noi cazuri de îmbolnăviri și în România, bursa locală a avut o nouă sesiune cu deprecieri consistente.

Simptomatic pentru climatul de sentiment în care operează investitorii români, Bursa de Valori București a anunțat astăzi că a implementat măsuri de prevenție a influenței COVID-19 asupra activității curente a societății și a tuturor angajaților, iar aceasta implică inclusiv munca de la distanță. În același timp a restricționat accesul persoanelor străine în sediu și a contramandat toate evenimentele programate pentru această lună. Conform informațiilor obținute de Profit.ro, este vorba de 2 seminarii cu ASF și studenți care au fost anulate și lansarea noii ediții a programului Made in Romania, care a fost doar amânată.

Urmărește-ne și pe Google News

Dacă prezențele fizice se împuținează la BVB, nu același lucru se întâmplă în piață. Sistemul Bursei continuă să proceseze tranzacții semnificativ peste media de aproape 10 milioane de euro din anii trecuți. Și astăzi, rulajul pieței de acțiuni s-a ridicat la 73,07 milioane lei (15,17 milioane euro).

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Fondurile de pensii NN au depășit reperul de 10% din acțiunile Fondul Proprietatea, valoarea deținerii fiind de aproximativ 200 milioane dolari CITEȘTE ȘI Fondurile de pensii NN au depășit reperul de 10% din acțiunile Fondul Proprietatea, valoarea deținerii fiind de aproximativ 200 milioane dolari

Cea mai mare activitate de tranzacționare, de 18,57 milioane lei în piața reglementată, cărora li se adaugă un transfer de tip deal de 1,12 milioane lei, a fost pe titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au scăzut cu 6,09%, până la prețul de 2,1600 lei/acțiune, care situează capitalizarea bursieră a instituței de credit la 11,26 miliarde lei (2,34 miliarde euro).

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a depreciat cu 4,95%, până la prețul de 13,06 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 4,47 milioane lei.

Sunt reacții negative peste media pieței. Indicele compozit BET Plus a pierdut 3,96%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 3,91%, până la nivelul de 8.381,47 de puncte. Sub aspect tehnic, cotația este în cădere liberă, însă s-a oprit pe un suport logic, testat în lunile mai-iunie a anului, așa cum se vede pe graficul atașat, în care Profit.ro mai indică un nivel de referință în zona de 8.100 de puncte, unde a fost un minim major în luna mai a anului trecut.

Declararea pandemiei precipită scăderile pentru piețele internaționale de acțiuni. Declin de 4% și la BVB

Pe contransens față de sensul pieței, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au avansat cu 0,40%, până la prețul de 1,2600 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 15,33 milioane lei, cu 2 zile înaintea încheieri perioadei de subscriere în oferta publică de răscumpărare derulată la un preț superior celui din piața reglementată. Mișcarea pozitivă a influențat și indicele financiar BET-FI care a supraperformat pieței, cu un declin de 3,38%, până la nivelul de 42.180,45 puncte.

Prin contrast, scăderea a fost mai severă, -5,16%, pentru indicele energetic BET-NG, într-un context în care cotațiile internaționale ale petrolului se tranzacționează cu o treime mai jos față de nivelurile de acum o săptămână, ceea ce a determinat și o prăbușire a capitalizării de piață a OMV Petrom (SNP). ȘI astăzi, titlurile companiei au pierdut 5,89%, până la prețul de 0,3035 lei/acțiune, pe transferuri de 6,67 miliolane lei.

Antibiotice Iași distribuie 2 treimi din profit sub formă de dividende. 10 milioane lei pentru Ministerul Sănătății CITEȘTE ȘI Antibiotice Iași distribuie 2 treimi din profit sub formă de dividende. 10 milioane lei pentru Ministerul Sănătății

La același capitol, pe al 3-lea rulaj al pieței, de 8,29 milioane lei, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au coborât cu 4,30%, până la prețul de 30,05 lei/acțiune, iar titlurile Nuclearelectrica (SNN) au scăzut agresiv, cu 8,07%, până la prețul de 12,30 lei/acțiune, pe tranzacții de 4,30 milioane lei.

La o zi după AGEA în care a a fost exprimat un vot pozitiv pentru modificarea de Act Constitutiv care ar urma să ridice pragului de deținere de 5%, titlurile SIF Banat Crișana (SIF1) au suferit un recul de 6,98%, până la prețul de 2,4000 lei/acțiune, anulând integral saltul de 5,31% din ziua precedentă. Profit.ro a informat piața în această dimiineață asuora faptului că rezoluțiile AGEA ar urma să fie contestate în instanță de SIF Oltenia (SIF5).

Cu o avalanșă de informații negative la acest început de an, titlurile Transgaz Mediaș (TGN) și-au continuat declinul, -3,85%, până la prețul de 250,00 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,58 milioane lei.

Reperul unor transferuri de 1 milion de lei am mai consemnat pe titlurile Electrica (EL), Bursa de Valori București (BVB), TeraPlast Bistrița (TRP) și Turbomecanica (TBM), ultimele prăbușindu-se cu 13,36%, până la prețul de 0,2140 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
transgaz